Статията, която  предстои да прочетете и упражненията, които са описани с нея, НЕ СА специфични физиотерапевтични упражнения. Писана е от мен преди години, когато знанията и уменията ми бяха на по-ниско ниво.  Без авткорекция, която е задължителен елемент при предписването на програма при сколиоза, тези упражнения нямат специфичен ефект върху извивката в трите равнини  на пространството. Като акредтиран терапевт по методиката SEAS, която изучавах на курса проведен в София 13-15.04.2018 година, съм длъжен да ви предупредя, че тези упражнения няма да повлияят специфично сколиоза.  Повече за гайдлайновете, които ще ръководят статиите и препоръките ми се развиват от SOSORT.  Последните публични гайдлайнове може да видите тук! Поради изброените причини поставям тази статия в секцията „Морално остарели статии“. Запазвам статията както е била писана, за да ви даде пример, кои неща НЕ ВОДЯТ  до специфичен ефект при сколиоза според съвременните научни доказателства и гайдлайнове.

Няколко упражнения при сколиоза

Сколиоза наричаме абнормална S или C извивка на гръбнака в коронална (фронтална) равнина. Специализираните упражнения при сколиоза имат многобройни ползи- от разтягане на мускулите, до тяхното тонизиране и засилване. Макар че сами упражненията не могат да излекуват сколиозата, те могат да ви помогнат да живеете един спокоен и пълноценен живот, избавяйки ви от всекидневната болка.

Упражнения от седеж

Усукване от седеж. 
Седнете на здрав стол и изпънете гръбнака си. Издишайки, бавно обърнете цялото си тяло на една страна и задръжте. Върнете се в изходна позиция. Обърнете се и на другата страна. Според backpaindetails.com това упражнение помага при разтягането на конкавната зона на гръбнака. Според  Yoga Journal то тонизира гръбначната мускулатура и вътрешните органи. Повторете упражнението няколко пъти.

Разтягане на гърба
Докато седите, огънете гърба и се приведете максимално напред. Усетете разтягането. Задръжте и след това се върнете в изходно положение. Повторете няколко пъти.

Конкавна арка. 
Докато седите, изпъчете гърди напред, докато усетите разтягане в гърба, и задръжте. Върнете се в изходно положение. Повторете няколко пъти.

Разтягане в горната част на гърба. 
Вдигнете над главата едната си ръка, сгъната в лакътя. Използвайте другата ръка, за да хванете лакътя на вдигнатата ръка, и внимателно я придърпайте към главата си, задръжте. Това разтяга гръбначния стълб и отпуска мускулите в горната част на гърба. Отпуснете се и се върнете в изходна позиция. Повторете същото с другата ръка. Може да правите това упражнение и прави.

Упражнения от лег

Легнете в тилен лег на равна повърхност. Сгънете колената си. Вдигнете един от краката си и го кръстосайте над другия. Сложете ръцете си зад долния крак и преплетете пръстите си под свивката на коляното. Вдигнете крака си от земята и притиснете и двата крака към тялото си, задръжте. Върнете се в изходна позиция. Повторете с другия крак.

Докато сте в тилен лег, сгънете двете си колена. Вдигнете единия крак и го изпънете, като придържате с ръце под свивката на коляното. Разтегнете крака си колкото можете, стига да не изпитвате болка, и задръжте. Върнете се в изходна позиция. Повторете с другия крак.

На пода. 

Направете упражнението, известно като “котешко извиване”. Това упражнение прилага нежен масаж на гръбнака, мускулите и вътрешните органи. Застанете на пода на 4 крака. Нежно изпънете гръба си нагоре в арка като гледате надолу и вдишвате. След това издишайте и извийте гърба максимално надолу. Повоторете няколко пъти. Не трябва да изпитвате болка!

Упражнения, докато сте изправени.

Стъпете здраво на земята. Бавно се наведете напред, докато достигнете пода с ръце. Опитайте се да долепите дланите си до пода. Придвижете ръцете си по пода, докато тялото ви оформи обърнато наопаки V, задръжте. Бавно се върнете в изходна позиция (изправени), повторете няколко пъти.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *