Офис масажОсъзнаване на опасността от „офисния синдром“

Милиони офис работници по целия свят страдат от комплекс професионални заболявания, известни под името „офисен синдром“. Офисните работници са принудени дълго да стоят в една поза, гледайки в екрана на компютъра и изпълнявайки еднотипни движения, подложени на стрес. Поради това преди голяма част от тях страдат от болки в ръцете, раменете, врата и гърба.

Хроничната болка е най-честа причина за отсъствие  от работа и да провеждане  на домашно или болнично лечение. Статистиката сочи, че заболяванията на гръбначния стълб са причина за 380 000 дни временна нетрудоспособност, като в 1700 от случаите се стига до инвалидизация. Лекарите отчитат, че 70% от лицата, страдащи от болка в гърба са хора на възраст между 35 и 50 години, работещи в офис среда. Учените от медицинското училище на Харвард (Harvard medical School, Бостон, САЩ) са извели следната статистика: от 1470 изследвани офис сътрудници 63% се оплакват от болки в гърба или главоболие.

Ситуацията се задълбочава и от наслагването на психологическия проблем, свързан с високото ниво на стрес и липсата на положителни емоции. Постоянното напрежение на мускулите, нарушението на кръвообръщението и болките в китката на ръката са част от разпространения напоследък „синдром на компютърната мишка“. В началото болката се появява само по време на работа, но с течение на времето се появява и в състояние на покой, ставайки постепенно постоянен спътник на човека. Подобен проблем може да го лиши от работоспособност за няколко месеца, даже и години.

Един от най-успешните начин за профилактика и снижаване на стреса в работната среда е офис масажа. Запознайте се с офис масажа Офис масажът се извършва върху горната част на тялото – глава, шия, рамене, ръце и гръб, без да се използват масла. Продължителността му е между 15-20 минути, като се прилагат предимно релаксиращи процедури, без да се налага клиентът да се съблича. Работодателите споделят, че: офис масажите повишават работоспособността на служителите им; офис масажите помагат за повишаване на мотивацията и лоялността на персонала към компанията. Офисният масаж е един подарък за здравето, от който печелят както служителят, така и работодателят, защото щастлив служител означава успешен работодател.

Статията е написана от  Павлина Стаменова

Павлина  поддържа сайта  „Онлайн списание за масаж“ . Може да видите списанието ето тук(кликни!). Също така, може да харесате и да следите фейсбук страницата на Онлайн списанието за масажи, като кликнете тук!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *