Винаги съм обичал да казвам на клиентите ми една стабилна къща се гради на стабилна основа. По същият начин и човешкото тяло, уникално по своята структура и начин на придвижване в пространството, се нуждае от здрави и стабилни крака и стъпала. През хилядите години на постепенното изправяне на  различните видове човеци еволюцията на Homo Sapiens, видът към който принадлежите вие и аз оформя стъпалата ни така, че хем  да можем да седим стабилно изправени само на две опорни точки , хем да сме едни от най- издържливите бегачи на средни и дълги разстояние. Няма какво да се лъжем-  Homo Sapiens не сме нито най-бързите, нито най-силните в животинския свят. Не притежаваме острите кучешки зъби и силата на другите примати. Един средностатистически мъж не може да стъпи на малкия пръст на женско шимпанзе, да не говорим за орангутаните или горилите. За сметка на това обаче притежаваме интелигентност, изобретателност и ИЗДЪЖЛИВОСТ съчетана с търпение.

Способността ни да се придвижваме,да скачаме, бягаме, танцуваме и т.н. са резултат от комплексната работа на всички наши органи и системи.  Нервната система например предоставя фин осъзнат и неосъзнат контрол върху движенията ни посредством кортекса ни, пирамидна и екстрапирамидна системи на главен мозък и периферна нервна система. Мускули, кости, лигаменти и сухожилия предоставят нужните лостове, двигатели, стабилизатори и опорни точки благодарение, на които ние физически извършваме движенията. Храносмилателна, дихателна, кръвноносна, отделителна и ендокринната система поддържащи стабилна вътрешна среда и топлобмен, за да имаме енергия и да не прегреем. Всички тези системи работещи в синхрон са ни дали възможност да се превърнем най-успешния и доминиращ вид на планетата. Какво би се случило обаче, ако променим нещо в тази работеща като швейцарски часовник система, например ако изменим свода на стъпалото до толкова, че да получим плоскостъпие?

Анатомията на човешкото стъпало е такава по простата причина, че то трябва да е способно да абсорбира шока от срещането стъпалото със земята без тези сили да увредят ставите, сухожилията, мускулите и лигаментите нагоре по кинетичната верига.

Каква е анатомията на човешкото стъпало всъшност?  То  успешно е успяло да ни изведе от саваните на Африка където вероятно сме ловували като глутници бягайки след бързите, но не особено издържли четириноги докато не капнат от уморе под жарещото африканско слънце.

Човешкото стъпало е изграденое от 26 кости, 33 стави, 106 лигамента (някъде ги дават 107) , 19 мускула и сухожилията им.Всички тези структури изграждат нашите пръсти, палец, сводовете на стъпалото петата изградена от калаканеуса както и глезенната макара и ставна повърхност на талуса влизащи във вилката изградена от малеолите на тибията и фибулата.

Както виждате тази сложна структура съставена от множествое елементи е пригодена перфектно да изпълни функцията си. Да ни предостави стабилна повърхност на която да можем да стъпим независимо от формите на терена, които трябва да преодолеем.

Къде е ролята на свода на стъпалото във всичко казано досега? А какво е свод на стъпалото? Сами виждате, че докато пиша тези редове въпросите продължават да се трупат един след друг. Нека да вкараме оща малко факти от анатомията, за да им отговорим.

Човешкият свод е изграден от  арки: медиална( вътрешна) и латерална(външна) и напречни.

Медиалната арка е по висока от латералната надлъжна арка. Костите, които я изграждат са както следва: калканеус( петна кост), талус или още известен като скочна кост, навикуларси и трите клиновидни кости( куниформи), както първа, втора и трета метатарзални костици. Главната характеристика на тази арка е нейната гъвкавост, поради височината и и големият брой малки ставички между компонентите и. Най-слабата  част е ставата между скочната кост и ос навикуларис, но тази част е обхваната от плантарната калканеунавикуларна връзка, която е много еластични и поради това е способна бързо да възстанови арката до нейното нормално положение, ако се появи силна външна сила. Тази връзка е подсилена медиално чрез сливането и с делтоидния лигамент на глезена и се поддържа отдолу от сухожилието на мускуът  тибиалис постериор, което се разперва подобно на ветрило  свързвайки се със залавното си място. Така този мускул предпазва лигаментите от преразтегляне т.е. слабост в тибиалис постериор е нещо, което не желаем. Медиалния свод  е допълнително подсилен от плантарната апноевроза, от малките мускули в самото стъпало, от сухожилията на мускулите тибиалис антериор, постериор и перунеус(фибуларис) лонгус както и от лигаментите на всички ставички в тази зона.

Латералният свод
Латералния свод е изграден от калканеуса, кубоидната кост, четвърта и пета метатарзални костици. Два са по-важните белези на тази арка- това са нейната стабилност и малка елевация на свода. Два силни лигамента трябва да споменем тук: дългият плантарен лигамент, както и плантарния калканеукубоиден лигамент. Заедно със сухожилията на екстензорите и късите мускули на кутрето (дигите миними) тези структури запазват целостта и непокътността на латералния свод.

Напречен свод

Освен надлъжните арки сводът на стъпалото е изграден и от серия от напречни арки. Те са подсилени от мускулите интеросеи,  плантарните и дорзалните лигаменти от късите мускули на палец и кутре особено напречната глава на аддуктор халуцис, както и от Перунеус лонгус, чието сухожилие се залавя между „колоните“ на арките.

Та каква е фунцията на сводът в един абзац?

Медиалната арка конкретно създава пространство за меките тъкани с еластични свойста, които действат като пружини, най-вече дебелата плантарна апоневроза, която продължава от петата до палеца. Заради тези еластични свойства  на меките тъкани силите, които се образуват при контакт на стъпалото със земята се разпределят за по-дълъг период от време, като по този начин се намалява риска от мускулоскелетна умора, износване и увреда. Друга важна функция на тези структури, е че те реално могат да запазят енерегията по време на опорната фаза на ходенето и особено при бягането където вертикалните сили са по-големи като по този начин  реално да спестят енергия за отласкването на крака. По този начин придвижването се извършва с по-голяма икономия на енергия.
Та какво следва от горенаписаните неща? Какво ще се случи с един индивид в перфектно физическо и психическо здраве на когото изменим свода на стъпалото така, че той да придобие плоскостъпие?

Сега започва веселата част.

В следствие на липсата на сводът силите, които се генерират при ходене могат да доведът до допълнително натоварване на мускулите и лигаментите изграждащи стъпалото. Това води до остра, а в последствие и хронична болка при пренатоварване от вътрешната страна на глезена, сводът на стъпалото, външна страна на стъпалото, прасецът. Възможно е уврежданията и стресът да увредят коленните стави, тазобедрените става, да се наруши разпределянето на центъра на тежестта в тялото, гръбначни изкривявания. От всички тези възможни състояние следват и дегенеративни процеси, които с времето не водят до нищо добро.

Тъй като статията се очертава да стане доста дълга реших да опиша останалото във втора част, очаквайте продължение.

Вследствие на липсата на сводът силите, които се генерират при ходене могат да доведът до допълнително натоварване на мускулите и лигаментите изграждащи стъпалото. Това води до остра, а в последствие и хронична болка при пренатоварване от вътрешната страна на глезена, сводът на стъпалото, външна страна на стъпалото, прасецът, възможно е уврежданията и стресът да увредят коленните стави, тазобедрените става, да се наруши разпределянето на центъра на тежестта в тялото, гръбначни изкривявания. От всички тези възможни състояние следват и дегенеративни процеси, които с времето не водят до нищо добро.

Тъй като статията се очертава да стане доста дълга реших да опиша останалото във втора част, очаквайте продължение.

 

Източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Arches_of_the_foot

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Tarsal_bones

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *