При въпроси и за записване на часове: 0898663479.

„Здравейте имам нужда от Рехабилитация и Физиотерапия! Може ли да ми помогнете?“

Това е типично обаждане от човек, който е бил насочен към възстановяване на някаква травма, болест или състояние. Представата, която повечето хора имат, е че двете думички са синоними. Също е възможно да си мислят, че Рехабилитация означава преди всичко всякакви масажи. Тя може да включва някаква лека типова гимнастика, наричана „кинезитерапия“ , която се разпространява под формата на ксерокопирани комплекси. Когато школата наистина е класическа тези комплекси предствляват лист хартия с рисувани на ръка човечета, които показват упражнения. Рехабилитация може да включва и водни или термални процедури, кал климатолечение и т.н.

рехабилитация

Физиотерапия в умовете на пациентите се асоциира с Електролечение. Когато ходиш на физиотерапия ти слагат ток (ниско, средно или високочестотни токове), облъчват те със светлина (кварцова лампа), пускат ти магнитни полета или пък ти правят ултразвук. В истински закоравелите санаториуми те карат да си въртиш ултразвука сам, защото можеш и в това няма нищо специализирано и сложно.

Тези обърквания навярно са останали от времето на системата Семашко и социализма. Така имаме лекари по физикална и рехабилитационна медицина, които по целия свят са известни съкратено като физиатри, но в България са физиотерапевти. Друг абсурд е наличието на две специалности, които правят едно и също нещо- кинезитерапевти и рехабилитатори. Те би трябвало да се наричат физиотерапевти, но за разликите и приликите при тях ще говорим в друга кратка статия. Последният абсурд е да наричаме Физиотерапия само нещата, които се извършват с апарати, а рехабилитация всичко останало, което се прави от рехабилитатори и кинезитерапевти.

Донякъде е разбирамо, че рехабилитатор би трябвало да прави Рехабилитация. Звучи толкова интуитивно и логично, нали? Нека разделим и обясним двата термина като започнем с Физиотерапията.

рехабилитация физиотрапия

Какво е Физиотерапията според Европейският клон на Световната конфедерация за Физиотерапия? Ще ви преведем текста публикуван там и ще добавим кратък коментар към него:

Физиотерапията е здравна професия (специалност) с експертиза в движението и предписването на упражнения през живота на човек и здравния спектър.“ Това означава, че преди всичко физиотерапевтите са специалисти, които подобряват движението, като за това отново използват движение под формата на раздвижване и упражнения и това е високо специализирана дейност.

Физиотерапия включва специфични интервенции насочени към индивиди и популации, където движението и функцията са или може са заплашени от болест, старост, нараняване, болка, неспособност, заболяване и нарушаване на факторите на околната среда. Такива интервенции са създадени и се предписват, за да развият, възстановят и поддържат оптимално здраве.

Физиотерапия е интегриране във всички сфери на здравето и добрия живот като: промоция, превенция, хабилитация и РЕХАБИЛИТАЦИЯ и включват: физически, психологически, емоционални и социални фактори.

Физиотерапията включва взаимодействие между физиотерапевта и пациента, както и неговото/нейното семейство, болногледачи/ лични асистенти, здравни специалисти и общност, които се грижат за него/нея.“

Какво разбрахме до тук?

  1. Физиотерапията се интегрира в процеси, които изброихме ( промоция, превенция, хабилитация и РЕХАБИЛИТАЦИЯ).
  2. Физиотерапията е специалност, която не се ограничава до проста апаратна терапия, на която може да бъде обучен човек на момента, а е високоспециализирана здравна услуга.
  3. Тя се грижи за добрия и качествен живот на човек, съобразявайки се с много фактори и работейки с много специалисти, които може да са лекари, психолози, логопеди, лични асистенти и болногледачи, социални работници.
рехабилитатор кинезитерапия

В последното изричение идва и разковничето на това какво е рехабилитация!

Това е дейността и процесът на множество медицински и немедицински специалисти, които работят заедно, за да възстановят човек до предишното му състояния или до най-добото възможно след пристрастеност, някаква социална и живото променяща ситуация, която води до изолация от обществото ни или до травма, болест, инвалидизация. Това, че значението на термина Рехабилитация не е както е дефинирана в този тълковен речник:

рехабилита̀ция

Значение на думата рехабилитация

ж., само ед. Комплекс от методи за лечение (бани, масажи, нагревки и др.), с които се възстановява нормалното състояние на организма след заболяване.

Да обобщим какво в действителност е Рехабилитация

Когато някой остарее и не може да се движи или пострада и се залежи, или се роди със състояния, което изисква преобучаване и внимание към специалните му/ѝ потребности, тогава този човек има нужда от Рехабилитация. Да, в нея може има нужда от двигателен специалист – физиотерапевт, който в България е наричан рехабилитатор или кинезитерапевт, но може изобщо да няма нужда от човек с такива умения. Има инсулти, които не засягат дългосрочно двигателните способности на човек, но могат да променят поведението му, да затруднят способността му да говори, да променят по малък начин сетивата му или начина, по който приема информацията от света. Тогава специалисти като: логопеди, психолози, социални работници или ерготерапевти са много по-добре подготвени и те провеждат процеса наречен „РЕХАБИЛИТАЦИЯ“!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *