В последните десетилетия имаше призив за промяна сред всички заинтересувани страни в лечението на Сколиоза. Родителите на деца със Сколиоза започнаха  да се оплаквате от така наречения подход: „ да изчакаме и да видим“, който твърде много доктори използват, когато оценяват извивките на деца със Сколиоза между 10-25 градуса. Наблюдение, Физиотерапевтични специфични за сколиоза упражнения (ФССУ) и използването на шини за идиопатичната Сколиоза по време на растежа, са единствените приети възможности за намеса през 2011 от Международната Общност на Сколиозната Ортопедия и Рехабилитационно лечение (МОСОРЛ). Стандартните опции на тези интервеnции са:

1) Триизмерно самокоригиране.

2)Трениране на Дейности от ежедневния живот.

3) Стабилизиране на коригираната стойка.

skoliosis

ФССУ е част от модела за грижа при Сколиоза, който включва специфично обучение, специфични физиотерапевтични упражнения, наблюдение, психологическа подкрепа и намеса, както и шиниране и хирургическа операция. Този модел е ориентиран към пациента. Диагнозата и оценяването на пациента е жизнено важно в този модел, като се гледа за ориентирано към пациента решение според клиничния опит, научните доказателства и предпочитанието на пациента. Следователно, специфичните упражнения не са алтернатива на шинирането или операцията, а специфична терапевтична намеса, която може да се използва сама или в комбинация с шиниране и/или операция според индивидуалните индикации. В модела на ФССУ е препоръчително физиотерапевта да работи като част от мултидисциплинарен екип, който включва ортопед, ортотист, както и терапевт занимаващ се с менталното здраве според МОСОРЛ гайдлайнове и философията на Научно изследователстка общност за Сколиоза. От клиничните опити Физиотерапевтичните специфични за Сколиоза упражнения, могат временно да стабилизират прогресивни сколиозни извики по време на втория период на прогресия повече от година след като е минал върха на растеж. Про непрогресивната Сколиоза редовното практикуване на ФССУ може да доведе до ползи за пациентите,  които са различни от намаляване на Ъгъла на Кобб“ като: подобряване на асиметрията на гърба, базирана на 3Д самокоригиране, стабилизиране на стабилна 3Д коригирана стойка, както и подобряване на вторичния мускулен дисбалнс и свързаната болка. В по-тежки случаи на торакална Сколиоза, упражненията могат също така да подобрят дихателната функция.

В този документ ще дискутира в детайли седем главни школи на мисълта в Сколиозата и техните подходи към Физиотерапевтичните специфични упражнения за сколиоза, включително техните техники за шиниране и научни доказателства. Целта на този документ е да разбере и научи за различните международни лечебни методи, за да могат физиотерапевтите да инкорпорират най-доброто в своята практика по начин, по който да подобрят консервативното лечение на пациенти с идиопатична сколиоза. Тези школи са представени според историческия ред на тяхното възникване и развитие. Те включват Лионския подход от Франция, Подхода на Катерина Щрот от Германия, Подхода с научно базирани упражнения за сколиоза от Италия (SEAS), Училището по Физиотерапия за Сколиоза в Барселона от Испания (BSPTS), Подхода Добомед от Полша, Подхода Сайдшифт от Обединеното Кралство и Подхода за Функционална Индивидуална терапия за Сколиоза от Полша (FITS).

Тъй като документа е изключително дълъг и превода му ще ми отнеме много време може да продължите да четете като последвате този линк към статията със свободен достъп: http://scoliosisjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13013-016-0076-9

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *