Сухите игли идват в България! Не се лъжете, че това е акупунктура. Това си е отделна методика, или поне така твърдят  прилагащите я физиотерапевти , хиропрактици и разни други  терапевти с екзотични имена  по света. Все повече млади  български терапевти експериментират с нея и карат курсове в чужбина.

сухите игли
Едно трябва да е ясно: в България инванзивни процедури могат да се извъшрват от рехабилитатори и кинезитерапевти само под супервизията на лекар.  Дискусионно е дали това е добра практика, имайки предвид международния опит, където физиотерапевтите (кинезитерапевти и рехабилитатори) работят автономно. Единственият начин законно да получите сухо иглоубождане в България е в кабинет по „неконвенционална медицина“, който може да бъде открит от всеки човек с 4 семестъра в медицински университет и това включва и рехабилитаторите, но не и кинезитерапевтите.
Съжалявам, колеги, прецакани сте, но не тъжете.  За мен си е срамно да  си регистрирам практиката като „неконвенцинален терапевт“- жрец, шаман, вудо- вещер, затова и не съм предприел тази стъпка, макар че имам право.
Сега  да уточним за семестрите. Да, правилно разбрахте! Имате  нужда от 4 семестъра, не от диплома, за да бодете хора в България без да ви повдигнат обвинение в съда. 🙂 Но това също е тема за друга статия.
Защо пиша тази статия, ако няма да бода със сухи игли?
От тази година в Национална Спортна Академия ще се проведе курс по сухи игли- първо ниво. Харесва ли ни или не, кинезитерапевти и рехабилитатори ще започнат да бодат с игли. Досега някои от тях го правеха под формата на акупунктура, но тази източна алтернативна медицина ще
трябва да се бори с конкуренцията на западна алтернативна медицина.
Да, сухото иглоубождане е АЛТЕРНАТИВНА  терапия!
Причината да я наричам алтернативна, е че няма съществени научни доказателства, които да оправдаят използването й . Според това  систематично ревю и мета- анализа на научните доказателства , което е публикувано в Журнала по Ортопедична и Спортна Физиотерапия, има много слаби, до средни по сила доказателства, че сухото иглоубождане дава по-добри резултати от никакво лечение, шано (фалшиво, имитация) иглоубождане и „друго лечение“.
Периодът , за който получаваме тези резултати според ревюто  е моментално след   и до първите 12 седмици след терапията/терапиите, когато става дума за болка и повишаване на прага на чувствителност към болка от натиск, при мускуло-скелетни пациенти. Това научно проучване се намира много високо в йерахията, когато става дума за качество и тежест, защото синтезира 13 подбрани висококачествени научни проучвания, които са селектирани от над 218 публикации. Другото хубаво нещо, е че е публикувано през 2017 година, което значи, че обзора е направен на всичко публикувано до тази година!
сухите игли доказателства
Продължаваме с функционалните резултати!
Слаби доказателства подкрепят по-добрите функционални резултати на сухите игли спрямо шано игли и никакво лечение, НО не показва превъзходството им над други неинванзивни методики.
Смятам ли, че тази инванзивна методика има място в България? За мен е много жалко, че нещо основано на толкова несигурни доказателства навлиза в страната ни. Това е поредната пасивна модалност, която ще измести фокуса от същественото (движението и упражненията) и ще създаде излишен риск за пациентите, поради нарушаване цялостта на кожа, фасция и мускул.

 

Нямам намерени да се боря с вятърни мелници и да влизам в конфликт с нещо, което ще дойде в България, за да остане. Но мога да ви дам науката и аргументите, за да изберете да се доверявате или да не се доверявате на тази методика, и да решите дали да си харчите парите за курсовете, ако сте терапевт или за терапията, ако сте пациент. Мисля  тия дни да си седна на дупето и да напиша една хубава статия по въпроса с МНОГО ИЗТОЧНИЦИ. 🙂

Очкавайте част-2
Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *