Тази статия е била писана (превеждана) от мен преди повече от 6 години за старата версия на този сайт. Местя я в графата „Морално остарели статии“ и „Митове и легенди във физиотерапията“. За жалост, много от идеите за болката посочени в тази статия, които съм приемал тогава, не отговарят на съвременни научни доказателства. За повече информация за тригерните точки е добре да прочетете този чудесен документ, който е публикуван в OXFORD ACADEMIC. Може да прочетете и статията в моя блог, за да сравните остарелите идеи с предложените в научния труд към, който съм предоставил връзка. Оставям тази статия и за да видите, че не е трудно човек да признае незнание/невежество, грешна идея. Нашата професия ИЗИСКВА ПОСТОЯННО  да се учиш! Да си готов да се откажеш или промениш гледната си точка към идеи, теории и техники, когато се покаже, че те не са това, което си си мислил, че са! Независимо колко време и пари си налял в тях.

След като вече разбрахме какво са ключовите точки е време да дискутираме как трябва да работим  с тях и как да предотвратим тяхното получаване на първо място. Терапевтите в спортната медицина, масажисти, кинезитерапевти и рехабилитатори, често трябва да правят сериозни проучвания, за да намерят следи, които ще доведът до конкретен отговор за травмата или наличието на ключова точка, или дали травмата е предизвикана от ключова точка на първо място. И това е важно защото веднъж получена такава травма или ключова точка, трябва да се работи в посока, която да не допусне прерастването на проблема в хроничен. Обикновенно първата точка в която се е формирала травмата е и мястото където се образува ключова точка, която води до болка, слабост, раздразение на нервите и накрая до структурно разпадане.

Примерни причина за формирането на такива точки могат да са лоша биомеханика на стъпалото. Тя може да доведе до формиране на ключови точки по целия крак, затова ергономични “Ortohotics”(  не намерих добра дума с която да го заменя, може би протези, за да добиете представа проверете в  googole.com  за снимки) трябва да бъдат предписани като част от холистичното третиране на ключовите точки.

Ако съществува мускулен дисбаланс между мускули на двата противоположни раменни комплекса, това трябва да ни наведе на мисълта, че освен третирането на ключовите точки, трябва да третираме и мускулите, които споменахме по-горе.

Сега нека поговорим за това как можем да огледаме, открием и  да определим сериозността на проблемната ключова точка. След това ще обсъдим начини за лекуването и премахването на конкретната ключова точка, със специална секция в която ще навлезнем в детайли как, ако сте атлет и не сте терапевет, можете да си помогнете сами.

Оглед на ключова точка.

Ключовите точки се откриват аи проучват главно с палпация , макар че електро-миографични поручвания и термография съща са добри процедури с които можете да открите ключова точка, след като променените неврни сигнали и повишената температура могат да се открият в някой ключови точки.

Проучвания  използващи инструменти които разчитат нивата на болка свързани с определен натиск( алгометрия с натиск) са доказали, че терапеврите могат да бъдат доста акуратни в отриването на ключови точки в същата зона след време. Интересното е че същото проучване е показало, че различните терапевти често ще покажат различни зони като произход на ключовата точка. Следователно има и известна субективност в проучването и лекуването на ключовите точки.

Така че макар че  изкуството на палпацията е важно за откриването на специализирана или  скрита ключова точка, всеки може да забие пръст в болезнения мускул и да проучи и почувства болезнената точка. За тези с опит или копие от ravell and Simon’s ‘Trigger Point Manual’, тези болезнени зони обхванати от рефлекторна болка, могат да дадът доста добри „жокери” къде е ключовата точка.

Как да откриете собствените си ключови точки

Уверете се,че афектираният мускул е напълно релаксриа, не разтегнат. Една то следните техники могат да се използват за да се палпират ключовите точки.

Плоска палпация  включва просто придвижването на върховете на пръстите ви повърхностно с лек натиск през мускулните фибри с лек натиск докато напрегнатата „лента” е открита. След като откриете тази напрегната зона от мускула, проучете по дължината и, за да локализиранте точката с максимална напрегнатост при най-минимален натиск- това е ключовата точка. С малко практика не отнема много време, за да се намерят тези „напрегнати влакна” или снопеве в мускул- не се тревожете прекалено много, ако причините известна болка, защото не може да се нараните сам точно тук.

Щипковидната палпация е подобвна на гореописаната, само че мускулът мпже да бъде повдигнат и отделен от околните тъкани между палеца и показалца и по този начин ключовата точка може да бъде намерена( горен трапецовиден мускул, врат, или прасците).

Мускулът обикновенно ще има напрегнати мускулни снопове, които съдържат ключовата точка и ако преминете бързо през правилната зона с палеца си това ще предизвика трепване в мускула или тази част от тялото където се намира мускула, това потрепване ни помага да локализираме точната точка на ключовата точка. Ако няма такъв конкретен отговор, точката вероятно вече се е превърнала в хронична  и вместо това част от мускула ще се усеща като въже или възел.

За да се определеи дали ключовата точка  е активна или в покой, приложете малко силен натиск в раздразнената зона- активираната ключова точка ще бъде доста по-напрегната в сравнения с латентна таква, но по-важното е, че активната ще предизвиква рефлекторна болка в други части на тялото. Докато различните точки предизвикват рефлекторна болка в различни зони рефлекторната болка. почти винаги е подобна при различните индивиди. Понякога ключовата точка има нужда да бъде натисната или разиграна  за поне 10 секунди преди рефлектроната болка да бъде предизвикана.

Лекуването на ключови точки е повече изкуство, отколкото наука и като такова при него се разчита повече на инстинкта и усета на  терапевта, не толкова на науката и теорията. (не мога да повярвам, че съм си го мислил)

Директно третиране на ключовата точка, за разлика от третирането на целия проблем от който ключовата точка е част, е сравнително праволинейно, и разчита основно на това да имате „добри ръце” които могат да почувстват какво се случва на мускула. Мускул който е освободен от КТ ще се усеща мек, релаксиран и отпуснат на допир. От тази гледна точка КТ  лечението е повече изкуство отколкото наука. Терапевта разчита на инстикта и чувствителността, докато той или тя работи с пациента/клиента, не толкова на  наука и теория. Поради тази причина причина много от клиентите/ пациентите се чувстват 80% по-добре след курса на лечение- зашото мускула не е освободен напълно от КТ. Изисква се постоянство и търпение( и силни ръце) да се задържите там където трябва докато КТ  се осбоди и престане да причинява болка.

Мануални техники

Нека първо разлгедаме първо различните мануални техники, които могат да направят чудеса и и да премахнат или намалят болката и сковаността в мускулите.

Исхемична компресия

КТ може да бъде деактивирана като пременно се компресира  и с енамали кръвоснабдяването и се предизвика умишлено хиперемия( увеличено кръвоснабдяване), ефективно изчиствайки мускула от шлаки и метаболни остатъци, които предизвикват болка, разкъсвайки сраствания, и намалявайки мускулния тонус. Мускулът е освежен, нахранен от допълнителните количества кръв носеща хранителни вещества и кислород, нервните окончания се успокояват, а срастванията са разкъсани за да може мускулните фибри да се движат по-добре.

Исхемична компресия може да бъде разглежана  като стречинг в определена зона на мускула, или като най-ефективния възможен начин за разпъване, защото се концентрира точно в стегнатата и ограничена зона в мускула.

Като цяло исхемичните компресии включват постоянен натиск на КТ с достатъчно сила и достатъчно дълго, за да се забави кръвоснабдяването и да се отпусне напрежението в мускула. Мускулът трябва да бъде поставен в положение на леко разтягане, с усещането на малко или никаква болка. Пациетът трябва да се чувства комфортно и да е отпуснат и релаксиран, а компресията трябва да се прила постепенно с пръст, палец или лакът. Натискът трябва да бъде в съответствие на болката, която изпитва пациента и съответно до колко и как той/тя я толерира.( ще бъде болезнено, но в повечето случаи прекалено силната болка ще пречини напрежение в мускула и ще неутрализира терапията).

Натискът се прилага постепенно, поддържа се и след това постепенно се намаля. Възможно е да се наложи  да се поддържа 60 секунди, но не повече. В повечето случаи желания ефект се постига за около 10-20 секунди. Направете паузата  преди повторното прилагане на  натиска, повторете 3-4 пъти като може да се е преместите на други части от мускула, ако усетите че третираната зона се е отпуснала и се усеща мека при натис. Осъществяването на натиска трябва да се случва постепенно, за да се предотврати повишаването на мускулния тонус, което ще ви попречи да стигнете до ядрото на КТ.

Исхемичната цомпресия може да се използва като профилактична или превантивна мярка при атлети с латентни КТ които могат да повлияят на тяхнните спортни постижения, макар че трябва да се внимава в прилагането на тези техники в подговрителния масаж преди интензивна активна спортна дейност, защото могат да причинят усещане за мускулна треска и леко възпаление. При различни пациенти, опита на автора показва, че прилагането на исхемични компресии са по-добър начин за третиране на току що появили се КТ, за разлика от хроничните КТ, които ще искат по-твърд подход- за това ще поговорим по-късно.

Проучването направено от Hong  през 1993 добавя допълнителна достоверност към гореспоменатото твърдение, че исхемичните компреси или дълбок масаж на меките тъкани превъзхожда останалите методи от спортната медицина и физикалната терапия като разтягане, горещи компреси, ултразвук.

Повечето КТ ще се нуждаят от поне няколко процедури преди да бъдат деактивирани. Когато КТ се успокои, пациента ще усети и намаляване на болката и подобрение при други направелени като слабост, мускулни спасми, или болки в ставите. Самата КТ ще стане по-малко сетивна и ще бъде по-трудно да се намери болезнени точки.

Специфични мекотъканни мобилизации(СММ)

СММ са други мануални техни използвани от физиотерапевти, рехабилитатори и кинезитерапевти, за да възстановят способността на дадена тъкан да понася натоварването върху нея. Мнението на автора вследствие неговият опит, е че СММ могат да бъдат използвани ефективно в по късни етапи на третиране на хронични КТ поради наличието на елемента на голяма скованост която характеризира по-късните етапи на развитие на КТ.

След внимателен първоначален оглед, осцилаторна(постоянна) сила се прилага в зоната на лезията или ключовата точка като посоката на вектора на силата е перпедндикулярен и е на същата равнина на която се намират фибрите и нито по-дълбоко, нито по-плитко. Както при исхемичната компресия, силата на натиска също зависи от това колко сериозна е болката и на какъв етап от лечението сме.

Фрикци

Те могат да бъдат използвани в същият контекст както СММ, в по-късните фази на третиране  когато имаме многоброините свързвания между колагенни фибри, което води до скованост и формиране на сраствания и формиране на съединителна тъкан. Фрикциите освобождават срастванията в ключовата точка, като по този начин позволяват на фибрите да се движат нормално, увеличава се кръвоснабдяването на тъканите и се намалява нервната свръхчувствителност и болка.

Фрикциите се прилагат напречно през горните части на тъканта с като се прилага и определена доза сила, за да се компресира за около минутка. Като цяло болката ще бъде доста голям, но с времето болката причинена от фрикциите ще намалее и ичезне.

Масаж

Общото третирана на стегнат и възпален мускул или ключова точка, може да включат няколко или всички от гореспоменати техники, както и някои по-стандартни масажни техники като дълбкотъканен масаж със силни надлъжни похвати чиято цел е да насърчат одължаването на тъканите и поглаждане(широко поглаждащо движение, което цели да да изчисти тъканите от излишната лимфна течност.

В унисон с това те предлага и богато разнообрази от ефекти, които се комбинират, за да отпуснат КТ, след това да релаксират мускулните фибри свързани от съединителна тъкан, да подобрят мускулната гъвкавост и да изчистят излишните течности и шлаки, да подобрят храненнето  на мускула и да увеличат кръвоснабдяването

Други подходи за третиране на ключови точки

Стречинг

Огромна тема сам по себе си, но една от най-малко дискутираните в настоящата дискусия. Няма съмнение че стречинга помага за превенция на ключови точки от две гледни точки.

Загрявка преди тренировка. След като сте направили някои загряващи мускулите дейности, някои спортно-специализирани стречинг техники и рутини, няма никакво съмнение, че ще максимално ще намалите формирането на ключови точки поради повишеното кръвоснабдяване, повишената гъвкавост и по-добрата подредба на мускулните фирби и фасцията.

Гъвкавост

Ако правите Регуларни ежедневни статични разтягания това значи че ще имате доста по-голям обем на  движение на ставите ви и меките тъкани, преди да се формират КТ. Респективно скованите стави ще компроментират мускулите и дейностите, които те трябва да изпълнят, тогава се получават и травмите в сухужилията.

Изводът от гореспоменатите неща е стречинга сам по себе си не е достатъчен, съчетан с исхемична компресия може да помогне изключително много с борбата ни за превенция  на КТ.

Но можем ли да използваме стречинг, за да „поправи” вече образувала се ключова точка. Е тук вече идва и майсторлъкът- няма съмнение че повечето терапевти ще ви препоръчат стречинг при мускулна скованост. Също така няма съмнение, че това твърдение ще бъде потвърдено и във всяка специализирана литература, която прочетет, но да „поправите” такава специфична мускулна патология, каквато е ключовата точка? Знаем че исхемичната компресия съчетана със стречинг е ефективно средство за борба с КТ, както и че стречинга е е вотри само след исхемичната компресия като метод за леченеи на КТ. Проблемът е че може да бъде много трудно да се изолира и разтегне специфична зона на мускула, където ключовата точка е разположена. Изводът е че стречинга сам по себе си не е достатъчен, освен ако не го използваме като комбинация с исхемична компресия.

Спейове и разтягане

Става дума за поставяне на мускула в разтегнато положение и прилагане на студен спрей по дължина на мускула, за да се намалят спазми, напрежения, възпаления и и придружаващите тези неща формирания на КТ.

Ултразвук

Като част от курса ви по физиотерапия терапевта ви може да използва и ултразвук, за да се повичи скоростта на лечение на ключовата точка, като силата на ултразвука се съобразява със сериозността на формираната КТ. Не трябва да забравяме, че терапиите с ултразвук се използват само като придружаваща процедура на съответните мануални похвати, които терапевта ще използва, никога самостоятелно.

Инжекции

Изписани са томове със специализираната литература  отностно високата ефективност на инжекции директно в самата КТ. Това обаче е областта, която могат да работят само малцина и то тясно специализирани специалисти,кинезитерапевти и  лекари!

(Тук автора споменава за наличието на няколкотакива специалисти в  Австралия бел. Ред.)

Като цяло тук можем да говорим за две неща които играят роля при тази процедура, Първото е че върха на иглата се насочва, нежно и внимателно към центъра на КТ като разделя мускулните фибри и съединителнотъканните сраствания.

Второ различни смеси могат да бъдат инжектирани за да се добави допълнителен ефект. Най-добър пример може би е инжектирането на 0.5% лидкокаин, за да се намали болката след третирането.

Ако има отток, или вътрешна топлина или проблем с невр/и, не се опитвайте да третирате травмата сами.

Самолечението е огромна тема сама по себе си. Най-ефективните техники са исхемичните компресии, тъй като не изисква прекалено много движение, ключът е да измислите начини с които да постигнете дълбок натиск в мускулните групи, които не са прекалено „изискващи” към тялото ви докато ги правите.

Предпазни мери

Макар че наистина няма как да сгрешите докато сами лекувате вашите миофасциални ключови точки, винаги започвайте нежно в началото докато не го направите няколко пъти и вече сте наясно какво да очаквате. Помнете че болката, която ще чувствате по време на самолечението може да бъде много силна, но никога остра. Ако има отток в зоната или вътрешна топлина или някакви проблеми с нерв/нерви( изтръпване, слабост, бодежи, иглички) не се опитвайте да лекувате нараняването сами.

Ако клиниката на травмата предполага мускулно разкъсване( силна остра болка, посиняване/отток, които са се появили внезапно при рязко движение), ще трябва да оставите травмата да се поуспокои от самосебе си и да се обърнете към професионалист през първите една две седмици, преди внимателно да започнете своята домашна програма за възстановяване.

Други мерки за безопаснот са да сте наясно или да проверите дали не натискате нерв( усещане за бодеж, иглички, а ако се натисне се усеща слабост и изтръпване), както и да внимавате да не правите прекалено много движения, когато натискате мускула, което би го раздразнило.

Лед

Ако има по-силна или по-остра болка с отток, това вероятно ще обостри и миофасциалната ключова точка и 15 минути ледотерапия определено ще облекчат гореспоменатите симптоми( вместо мокри студени кърпи иползвайте ледени блокчета в хавлия, пряк конктакт между кожата и леда не трябва да  има), като спре възпалителния процес, понижавайки чувствителността на нервните окончания, както и успокоява и намалява мускулнят спазъм.

Загрявака- Лечение- Нагревки.

Леки упражнения или кратка физическа загрявка е добра подготовка за последващите исхемични компресии, особено когато става дума за по-хронични ключови точки. След това в продължение на 10-15 минути изпълнявайте техники с които да се самолекувате и накрая използвайте нагревки, за да завършите терапията. Това е прекрасен начин завършване на терапията, тъй като топлината предпазва от последващата следтерапевтична болка и скованост и подобрява кръвоснабдяването. Лесни начини за нагряване на определени зони е чрез ботилка с гореща вода или горещи мокри хавлии.

Упражения за самолечение

Болка в кръста

Вземете някакъв предмет с който може да осъществите натиск, тенис , топка например, и я поставете под гърба си докато лежите на пода с лице към тавана със свити колена и стъпалата плътно прилепени на пода. Обекта трябва да притска меките тъкани и по-конкретно паравертабралната мускулатура успоредна на гръбнака (не самият гръбнак), и над костния ръб на таза. Усетете как потъва в стегнатата и болезнена зона.Придърпайте коляното, което е от същата, която обработвате и го придърпайте към гърдите, издишайте. Когато вдишвате отпускайте коляото малко, при вдишване придърпвайте обратно към гърдите. Използвайте коляното си като лост с който да натиснете гърбът си към обекта под него, регулирайте натиска. 10 минути трябва да са ви абсолютно достатъчни, за да обработите всички ключови точки, не прекалвяйте, за да не предозирате мускулатурата, което ще доведе до обратния резултат, който целим.

Болки в прасците или мускулни крампи.

Седнете на стол, кръстосайте болезнения крак върху другия. Болезнената зона трябва да се озове точно над капаката. Придържайте коляното на кракът който е отгоре и оставете капачката на долния крак да потъне в прасеца му. Сега потърсете за по-болезнени и стегнати зони по цялата дължина на прасеца, като отделяте достатъчно време за да обработите всяка една, която намерите.

Третиране на миофасциални ключови точки СТАТИЯТА НЕ Е ДОВЪРШЕНА И РЕДАКТИРАНА!

След като вече разбрахме какво са ключовите точки е време да дискутираме как трябва да работим с тях и как да предотвратим тяхното получаване. Терапевтите в спортната медицина, масажисти, кинезитерапевти и рехабилитатори, често трябва да правят сериозни проучвания, за да  намерят следи, които ще доведат до конкретен отговор за травмата, наличието на ключова точка, или дали травмата е предизвикана от ключова точка. И това е важно, защото при веднъж получена такава травма или ключова точка, трябва да се работи в посока, в която да се предотврати прерастването на проблема в хроничен. Обикновено първата точка, в която се е формирала травмата, е и мястото където се образува ключова точка. А получаванети и води до болка, слабост, раздразение на нервите и накрая до струтурно разпадане.

Причини за формирането на такива точки може да бъде например лоша биомеханика на стъпалото. Тя може да доведе до формиране на ключови точки по целия крак, затова ергономични “Ortohotics”( специални стелки) трябва да бъдат предписани като част от холистичното им третиране.

Друга причина е съществуването на дисбаланс между мускулите на двата противоположни раменни комплекса. Освен третирането на ключовите точки, много важно е да третираме и мускулите, които споменахме по-горе.

Сега нека поговорим за това как можем да огледаме, открием и да определим сериозността на проблемната ключова точка. След това ще обсъдим начини за лекуването и премахването на конкретната ключова точка, със специална секция, в която ще навлезнем в детайли как, ако сте атлет и не сте терапевет, можете да си помогнете сами.

Оглед на ключова точка:

Ключовите точки се откриват и проучват главно с палпация (опипване, което се извършва с дланта на ръката и с върха на пръстите за изследване на формата, повърхността, консистенцията, подвижността на изследваната структура, за наличието на болезненост, на пулсации и др.). Електро-миографични проучвания и термография също са добри процедури, с които можете да открите ключова точка, поради факта, че променени нервни сигнали и повишена температура лесно се откриват в някой ключови точки.

Проучвания, използващи инструменти, които разчитат нивата на болка, свързани с определен натиск (алгометрия с натиск) са доказали, че терапеврите могат да бъдат доста акуратни в откриването на ключови точки в същата зона след време. Същото проучване е показало, че различните терапевти често ще покажат различни зони като произход на ключовата точка. Следователно има и известна субективност в проучването и лекуването на ключовите точки.

Така че, макар че изкуството на палпацията е важно за откриването на специализирана или скрита ключова точка, всеки може да забие пръст в болезнения мускул и да проучи и почувства болезнената точка. За тези с опит или копие от ravell and Simon’s ‘Trigger Point Manual’, тези болезнени зони обхванати от рефлекторна болка, могат да дадат доста добри „жокери” къде е ключовата точка.

Как да откриете собствените си ключови точки

Уверете се, че афектираният мускул е напълно отпуснат, не разтегнат. Една от следните техники могат да се използват, за да се палпират ключовите точки.

Плоската палпация включва просто придвижването на върховете на пръстите ви повърхностно с лек натиск през мускулните фибри с лек натиск докато напрегнатата „лента” е открита. След като откриете тази напрегната зона от мускула, проучете по дължината и ключовата точка се явява тази с максимална напрегнатост при най-минимален натиск. С малко практика не отнема много време, за да се намерят тези „напрегнати влакна” или снопове в мускул. Не се тревожете прекалено много, ако причините известна болка, защото не може да се нараните сам точно тук.

Щипковидната палпация е подобна на гореописаната, само че мускулът може да бъде повдигнат и отделен от околните тъкани между палеца и показалеца и по този начин ключовата точка може да бъде намерена (горен трапецовиден мускул, врат или прасците).

Мускулът обикновено ще има напрегнати мускулни снопове, които съдържат ключовата точка. Ако преминете бързо през правилната зона с палеца си, това ще предизвика трепване в мускула или на тази част от тялото, където се намира мускула. Потрепването ни помага да локализираме точната позиция на ключовата точка. Ако не успеете да го откриете точката вероятно вече се е превърнала в хронична и вместо това част от мускула ще се усеща като въже или възел.

За да се определеи дали ключовата точка е активна или в покой, приложете малко по-силен натиск в раздразнената зона. Активираната ключова точка ще бъде доста по напрегната в сравнение с латентната таква, но по-важното е, че активната ще предизвиква рефлекторна болка в други части на тялото. Докато различните точки предизвикват рефлекторна болка в различни зони, тази болка почти винаги е подобна при различните индивиди. Понякога ключовата точка има нужда да бъде натисната или разиграна за поне 10 секунди преди рефлектроната болка да бъде предизвикана.

Лекуването на ключови точки е повече изкуство, отколкото наука и поради тази причина се разчита повече на инстинкта и усета на терапевта, не толкова на науката и теорията.

Директното третиране на ключовата точка, за разлика от третирането на целия проблем, от който ключовата точка е част, е сравнително праволинейно, и разчита основно на това да имате „добри ръце”, които могат да почувстват какво се случва на мускула. Мускулът, който е освободен от КТ ще се усеща мек, релаксиран и отпуснат на допир. Терапевтът разчита на инстикта и чувствителността, докато работи с пациент/клиент, не толкова на наука и теория. Поради тази причина причина много от клиентите/ пациентите се чувстват 80% по-добре след курса на лечение, защото мускулът не е освободен напълно от КТ. Изисква се постоянство и търпение (и силни ръце), да се задържите там където трябва докато КТ се освободи и престане да причинява болка.

Мануални техники

Нека първо разлгедаме различните мануални техники, които могат да направят чудеса и да премахнат или намалят болката и сковаността в мускулите.

Исхемична компресия

КТ може да бъде деактивирана като непременно се компресира и се намали кръвоснабдяването и се предизвика умишлено хиперемия (увеличено кръвоснабдяване). Ефективно изчиствайки мускула от шлаки и метаболни остатъци, които предизвикват болка, разкъсвайки сраствания, и намалявайки мускулния тонус. Мускулът е освежен, нахранен от допълнителните количества кръв, носеща хранителни вещества и кислород, нервните окончания се успокояват, а срастванията са разкъсани, за да може мускулните фибри да се движат по-добре.

Исхемичната компресия може да бъде разглежана като стречинг в определена зона на мускула, или като най-ефективният възможен начин за разпъване, защото се концентрира точно в стегнатата и ограничена зона в мускула.

Като цяло исхемичните компресии включват постоянен натиск на КТ с достатъчно сила и достатъчно дълго, за да се забави кръвоснабдяването и да се отпусне напрежението в мускула. Той трябва да бъде поставен в положение на леко разтягане, с усещането на малко или никаква болка. Пациентът трябва да се чувства комфортно и да е отпуснат и релаксиран, а компресията трябва да се прилага постепенно с пръст, палец или лакът.  Натискът трябва да бъде в съответствие с болката, която изпитва пациента и съответно до колко и как той/тя я толерира. Ще бъде болезнено, но в повечето случаи прекалено силната болка ще пречини напрежение в мускула и ще неутрализира терапията.

Натискът се прилага постепенно, поддържа се и след това постепенно се намаля. Възможно е да се наложи да се поддържа 60 секунди, но не повече. В повечето случаи желаният ефект се постига за около 10-20 секунди. Направете паузата преди повторното прилагане на натиска, повторете 3-4 пъти като може натискът да се премести на други части от мускула, ако усетите че третираната зона се е отпуснала и се усеща мека при натиск. Осъществяването на натиска трябва да се случва постепенно, за да се предотврати повишаването на мускулния тонус, което ще ви попречи да стигнете до ядрото на КТ.

Исхемичната компресия може да се използва като профилактична или превантивна мярка при атлети с латентни КТ, които могат да повлияят на техните спортни постижения, макар че трябва да се внимава в прилагането на тези техники в подготвителния масаж преди интензивна активна спортна дейност, защото могат да причинят усещане за мускулна треска и леко възпаление. При различни пациенти, опитът на автора показва, че прилагането на исхемични компресии са по-добър начин за третиране на току що появили се КТ, за разлика от хроничните КТ, които ще искат по-твърд подход – за това ще поговорим по-късно.

Проучването направено от Hong през 1993 добавя допълнителна достоверност към гореспоменатото твърдение, че исхемичните компресии или дълбок масаж на меките тъкани превъзхожда останалите методи от спортната медицина и физическата терапия като разтягане, горещи компреси, ултразвук.

Повечето КТ ще се нуждаят от поне няколко процедури преди да бъдат деактивирани. Когато КТ се успокои, пациентът ще усети и намаляване на болката и подобрение в други направеления като слабост, мускулни спазми или болки в ставите. Самата КТ ще стане по-малко сетивна и ще бъде по-трудно да се намеря болезнени точки.

Специфични мекотъканни мобилизации(СММ)

СММ са други мануални техники, използвани от физиотерапевти, рехабилитатори и кинезитерапевти, за да възстановят способността на дадена тъкан да понася натоварването върху нея. Мнението на автора вследствие неговия опит е, че СММ могат да бъдат използвани ефективно в по късни етапи на третиране на хронични КТ поради наличието на елемента на голяма скованост, която характеризира по-късните етапи на развитие на КТ.

След внимателен първоначален оглед, осцилаторна(постоянна) сила се прилага в зоната на лезията или ключовата точка, като посоката на вектора на силата е перпедндикулярен и е на същата равнина, на която се намират фибрите, нито по-дълбоко, нито по-плитко. Както при исхемичната компресия, силата на натиска също зависи от това колко сериозна е болката и на какъв етап от лечението сме.

Фрикции

Те могат да бъдат използвани в същия контекст както СММ, в по-късните фази на третиране, когато имаме многоброини свързвания между колагенни фибри, което води до скованост, формиране на сраствания и съединителна тъкан. Фрикциите освобождават срастванията в ключовата точка, като по този начин позволяват на фибрите да се движат нормално, увеличава се кръвоснабдяването на тъканите и се намалява нервната свръхчувствителност и болка.

Фрикциите се прилагат напречно през горните части на тъканта, като се прилага и определена доза сила за около минута, за да се компресира. Като цяло болката ще бъде доста голяма, но с времето, причинена от фрикциите, ще намалее и ичезне.

Масаж

Общо третиране на стегнат и възпален мускул или ключова точка, може да включи няколко или всички от гореспоменатите техники, както и някои по-стандартни масажни техники като дълбкотъканен масаж със силни надлъжни похвати, чиято цел е да се насърчат издължаването на тъканите и поглаждане (широко поглаждащо движение, което цели да изчисти тъканите от излишната лимфна течност.

В унисон с това те предлагат и богато разнообразие от ефекти, които се комбинират, за да отпуснат КТ, след това се релаксират мускулните фибри, свързани от съединителна тъкан. Така се подобрява мускулната гъвкавост и се изчистват излишните течности и шлаки, подобряват се храненнето на мускула и се увеличава кръвоснабдяването.

Източник:33. Hunter G, 1998. ‘Specific soft tissue mobilisation in the management of soft tissue dysfunction.’ Manual Therapy 3(1) 2-11

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *