Физиологията и Шведския масаж някак си не вървят ръка за ръка. Физиологията е фундаментална дисциплина, която стои в основата на изучаването на Медицината. Не можеш да лекуваш някого, ако не си наясно какви процеси се случват в нормалния здрав индивид, как и защо функционират неговите органи и системи в това удивително цяло наречено човек.

Класическият масаж от друга страна е алтернативна методика, която в своята същност е „неспецифична“, „немедицинска“ и принадлежи към „алтернативните методи“ за повлияване на здрави и понякога болни индивиди.

Разговарял съм и с масажисти ,и с физиотерапевти, и с лекари ,и не на последно място с пациенти. Разговорите за класическия масаж са се въртели около някакви шамански и псевдомедицински аргументи за енергии и чакри, някакви освобождавания на хистамин, повишаване на циркулации и други неща,които се мятат в учебниците за „лечебен масаж“. Да не забравяме и крайно скептичните мнения, че основното действие на масажа е на ниво централна нервна система. Или иначе казано докосване, близост и от там приятно усещане, което повлиява емоционалното състояние и евентуално преживяването на болката.

Уточнихме двете крайности:

1. Магическата шаманска теория на лечение чрез енергии.

2. Скептичното мнение- дали ще е докосване ,или масаж няма голямо значение. Важно е при масажът да повлияе емоционалното състояние и на клиентът да му стане „хубаво“ .

Някъде по средата се намират масажистите с по-клинично мислене и физиотерапевтите, които практикуват лечебен класически масаж с неговото „рефлекторно повлияване“ на вегетативна и централна нервна система. Също не добра дозировка- пак основаваща се на усет.Субективно прилагане на похватите основавайки се основно на Закона на реципрочна инервация на Шерингтън  „релаксират“ някакви мускули или „тонизирайки“ други.

Не ме разбирайте погрешно.

Като казвам тези неща не твърдя, че терапевтите не знаят защо правят това нещо наречено масаж или  не знаят как да прилагат похватите на класически масаж. Твърдя, че не знаят какво точно се случва в самото тяло от гледна точка на физиологията. Двете крайности твърдо са убедени, че това ,което вършат помага. Тези по средата също. Всяка от „школите“ следва своята философия и своя почерк при прилагането на похватите и постигат добри резултати. Ако не бяха добри ,масажът нямаше да го има толкова време и нямаше да е индустрия за милиарди по целия свят в СПА, Санаториуми, болници, ДКЦ-та и масажни кабинети.

Какво мисля аз?

Аз някак си все още съм притеглен към средата на скалата, но по-скоро към една нова и друга среда. Среда основана на научен подход, клинични тестове, лабораторни и образни изследвания. Какво ли не бих дал да видя какво се случва в мозъка на пациент по време на масаж. Днес това е възможно. Може да се вкара в ЯМР и да се следи мозъчната активност по време на масаж.

Проучване, на което попаднах.

 

Хипоталамус, хипофиза, надбъбрек

 

Докато търсех различни източници попаднах на това проучване, публикувано в PubMed.  Както  виждате това  са само предварителни данни, които все още не могат да имат сериозна статистическа и научна тежест/ но все пак е добро начало/. В него  авторите предполагат, че масажът може да повиши секрецията на хормона окситоцин, който от своя страна води до понижаване на активноста по  оста Хипоталамус- Хипофиза- кора надбъбречната жлеза и  също повишена имунна функция. Проучването е било проведено върху индивиди на възраст 18-45 години. Това оставя децата и възрастни и старите хора като още неизследвани.

Индивидите са разделени на контролни групи, на които са прилагани или шведски масаж или леко докосване. Провеждани лабораторни изследвания, за да се определи промени в нивата на различни хормони: Адренокортикотропен хормон, кортизол, аргинин- вазопресин. Освен това са се проследявали  лимфоцитни маркери, както и продукция и нива на цитокините. Конкретните лабораторни показатели и повече информация за самото изследване може да проверите на линка, който посочих по-горе или като кликнете тук.

Изводи на това проучване

Предварителните данни предполагат, че една сесия Шведски масаж предизвикват измерими биологични ефекти. Ако се повторят тези изменения може да имат приложение при различни възпалителни и автоимунни заболявания.

Какво значи това?

Това значи, че това проучване, току що свали едно от противопоказанията за масаж от учебниците на рехабилитаторите. .. ако се проведат още изследвания в тази насока, които да изкарат твърди факти какво се случва по време на масаж и как реагира човешкото тяло на това дразнене. Ще следя за още интересни проучвания, които може да подкрепят или отхвърлят тази хипотеза. Дано има още такива вълнуващи проучвания хвърлящи светлина върху това какво точно се случва под кожата ни след масаж.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *