Да, правилно сте прочели заглавието! Физиотерапевтите в Обединеното кралство от две години имат право да предписват и издават рецепти, които да се изпълняват от фармацевтите в аптеките!

Опитвам се да разбуждам с тези статии обществения интерес към професията „Физиотерапия“ и професионалистите, които я практикуват в България- Рехабилитатори, Мед. Рехабилитатори и Ерготерапевти, Кинезитерапевти. Докато политици и общество се чудят как да задържат лекарите и медицинските сестри да не избягат в чужбина, от професията ни тече едно тихо, но мощно изтичане на мозъци или към чужбина, или повторно в университета към Медицина и  специализиране в чужбина. Перспективните студенти, млади и стари специалисти със стаж, си стягат куфарите тихо и незабелязано, а от това ще пострада само застаряващото Българско общество. Няма система на рехабилитация и профилактика без Физиотерапевти! Чета в групи и форуми, разговарям с колеги и огорчението и объркването на всички е явно! Твърдо заявявам, че губим най-добрите си кадри с това нехаене или незнаене. Реших да ви представя , приятели, какво се случва във Великобритания и какви възможности за развитие има един физиотерапевт там през последните две години(след 2013 година)- приятно четене!

medication-safety

Физиотерапевтите в Обединеното кралство ще са първите в света, които ще могат независимо да предписват
лекарства на техните пациенти: това съобщи Департамента на Здравето.

Потвърдиха се плановете, които първоначално бяха начертани миналата година, заяви министър Норман Ламб, че новата легазлизация също така ще даде правото на „подиатрите“ (за да разберете каква е тази здравна професия кликнете тук!), да предписва лекарства, като това ще ускори лечението и ще разтовари общопрактикуващите лекари.В момената професионалистите от двете професии трябва да насочват пациент към Джи Пи, за да може да вземе рецепта.
Физиотерапевтите, които ще желаят да издават рецепти, ще трябва да завършат квалификационен курси и ще могат да предписват лекарства само в тяхната специфична област. Промяната ще влезне в сила, когато първата вълна от от курсове бъде завършена  през лятото на 2014 година.
„Тази промяна не само ще донесе ползи на пациентите, като прави по-удобно да получат лечение, но също така ще освободи и ценното време на общопрактикуващите лекари.“ Това заяви господин Ламб. „Показваме на света, че NHS е челният фронт на Здравните грижи, като павираме пътя за другите държави след нас.
Физиотерапевтите и подиатрите са висококвалифицирани професионалисити и тези промени
ще им позволят да предоставят под-бора грижа на милиони хора с остри и хронични състояния.“

Фил Грей, главен изпълнителен директор на Chartered Society of Physiotherapy заяви: „Това е забелецителен момент, който ще доведе  до това, пациентите да получават бързо и по-ефективно лечение.

Източник: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/physiotherapists-in-uk-can-now-independently-prescribe-medication-to-their-patients-in-world-first-8775378.html

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *