Това е една ценна статия, която преведох за вас и добавих няколко мои коментара, с които да я разберете по-добре. Тя няма да ви даде готова програма при мускулни разтежения, но ще ви даде добра идея как разсъждаваме/рехабилитатори, кинезитерапевти, лекари/ и какви средства използваме при разтежения. Приятно четене ви желая!

разтежение

Физиотераията( БЕЛ. РЕД. разбирайте кинезитерапия, физикална терапия, масаж или както сборно още я наричаме „Медицинска рехабилитация“) може да помогне при мускулни разтежения. Мускулните разтежения се случват, когато някой от мускулите ни се „разтегне“ и/или разкъса. Може да е резултат от преразтягане, пренапрежение, внезапно рязко движение.

Обикновенно мускулите, които се засягат са:
Мускулите на прасеца
Мускулите на задната част на бедрото( бицепс фемурси, полуципестия и полусухожилния мускул).
Мускулите на долния гръб или „кръста“ по български.
Мускулите от раменен пояс, ротаторен маншон и мускули на ръката.

Физиотерапия при мускулни разтежения.
При посещение при физиотерапевт той/тя ще ви разпита за дейностите, които са довели до нараняването ви. (БЕЛ. РЕД. тъй като тази статия е писана от западен автор, там под физиотерапевт се разбира кинезитерапевт/ рехабилитатор. В България и някои страни от Източна Европа все още съществува тази двустепенна форма на рехабилитация: лекар по физикална медицина, който назначава и кинезитерапевт/рехабилитатор, който изпълнява. Кой знае след време това може да се промени, но засега като четете „физиотерапевт“ разбирайте лекар по физикална медицина, не кинезитерапевт/ рехабилитатор както трябва да е реално). Вашият терапевт също така ще ви разпита за предишни наранявания и като цяло за „медицинската ви история“. Физиотерапевтът ви ще проведе физикален преглед и оценка за да определи точния произход на вашите симтоми. Също така ще ви попита за целите ви. ( БЕЛ. РЕД. Тук се има предвид това, че всяка кинезитерапия и физикална терапия започва с определяне на целите. По принцип това е задача на терапевта: да определи цели на кинезитерапевтичната и физикална програма и лечение, да си състави план със задачи и да прецени какви средства да използва, за да реши тези задачи и в края на краищата да постне крайната цел. Това е заблежка, която мисля, че е редно да добавя от моя страна, сега продължавам с превода на статията).
Вашият физиотерапевт ще състави план за лечение, който ще е пряко насочен и ангажиран със специфичните проблеми и цели. Има няколко възможни подхода при лечението на мускулни разтежения, които мога да включват:

Лед и топлина


Ако има болка и оток вашият физиотерапевт ще приложи лед или друго охлаждащо средство за около 20 минити( БЕЛ. РЕД. има и други възможни схеми. Със сигурност обаче в статията не се има предвид 20 минути да държите лед на кожата си без почивка. За повече информация кликнете тук.)
Топлината или топлите влажни компреси могат да се преодолеят само след като сте преборили отока. Топлите апликаци омекотяват мускулите и увеличават циркулацията в наранените мускули.

Електротерапевтични модалности./ Бел. Ред, тук се има предвид апаратната физиотерапия и по-конкретно електротерапията и изпулзването на ултразвук за лечебни цели/

Електротерапевтичните разновидности или модалности като ТЕНС терапия/ за повече информация за ТЕНС при интеркостална невралгия кликнете тук/, ултразвуковата терапия и т.н.
Ултразвукът се прилага чрез апарати, които преобразуват електрическата енергия в механична трептяща енергия с много висока честота, която предизвиква загряване в тъканите и по този начин успокоява и обезболява/ БЕЛ. РЕД. това е много на едро и грубо казано, ще се постарая да напиша статия за ултразвука в медицинската рехабилитация/.
ТЕНС терапията, което е съкращение на транскутанеусна електрическа нервна стимулация се прилага всъщност с малки устройствам, който произвеждат токове с ниска честота, които се предават до кожата с електроди. ТЕНС може да намали болката за много кратко време.

Мекотъканни мобилизации


Мекотъканните мобилизации или масажът могат да облекчат мускулния спазъм или стегнатите и болезнени мускули.

Мануално разтягане или саморазтягане

Мускулно сковаване / БЕЛ. РЕД и скъсяване/ е това, което може да се случи след продължително имобилизиране или неизползване на мускул, което ще засегне способноста да извършваме пълноценно движение в пълен обем на движение.
Разтягането ще помогне да се одължат тези стегнати и скъсени мускули, ще засили гъвкавостта и обема на движение. Разтягането може да се извърши мануално от вашия физиотерапевт или той може да ви обучи как да го извършите самостоятелно.

Засилващи упражнения

Мускулната слабост е друго нещо, което се случва с вашите мускули, когато не движите един крайник или не извършвате контракции с вашите мускули дълго време. Засилването им може да ви помогне да се върнете към предишните си дейности по-бързо и да ви предпази от бъдещи наранявани. Упражненяита се дават според нивото ви на физическа култура и засягането на специфичен мускул.

Обучение на пациента

Вашият физиотерапевт ще говори с вас за определни проблеми, какви предпазни мерки да вземете и ще ви даде съвети, които ще ви предпазят от бъдещи подобни травми. Той/тя също така ще обсъди с вас възможни модификации в дейностите, които извъшрвате у дома или на работното ви  място.

Вашият физиотерапевт може съща така да приложи следните лечебни процедури и методи специфични за вашия проблем. Това може да включва:
Бинтоване
Слагане на поддържащи лепенки
Препоръчване да се използват ортопедични или помощни средства
Корекция и тренировка на походката
Използването на скоби/шини(БЕЛ.Ред както казах по-горе… ортопедични средства/
Тренировка за правилно телодържание
Модификация на ежедневните ви дейности

Може да получите и писмени инструкции как да се справяте със симптомите в домашни упражнения. Това може да включва програма съобразена с вашето състояние по лечебна физкултура, която ще подобри и ускори вашето възстаноявване.

Какъвто и тип мускулно разтежение имате или каквато и операция да сте минали в следствие на подобна травма консултацията с физиотерапевт ще помогне. Физиотерапията ще ви върне към вашите ежедневни дейности бързо до същите нива или добри още по-функционални възможно най-бързо и възможно най-безопасно.

Източник: http://www.physiotherapynotes.com/2011/03/physiotherapy-for-muscle-strains.html

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *