Статията е написа от Len Kravitz, Ph.D. and Nicole J. Achenbach, B.S. Тъй като си личи, че са положили значителни усилия и проучване, за да я напишат, мисля, че статията наистина е с висока стойност и заслужава да се прочете.  В нея апаратния масаж и антицелулитните масажи са отречени като ефективни, но с недълготраен ефект. Нормално е да очакваме такова писане от човек, който не е масажист и не правил масаж.

Може би това ще ви се стори като автогол от страна на масажист, който освен, че пише за антицелулитни масажи и прави такива. В моята практика антицелулитният масаж върви най-добре в комбинация с добра диета, повече течности и подходящ спорт.  Антицелулитният масаж винаги съм го възприемал само подпомагаща процедура. Тук възниква въпроса имали изобщо нужда от антицелулитния масаж? Ако разчитате само на него- НЕ! И аз лично ще заклеемя всеки масажист, рехабилитатор , кинезитерапевт или козметичка, които твърдят обратното. Но в практиката ми съм работил с достатъчно жени, които са били с перфектната диета, чупели са се от тренировки и въпреки всичко целулита не се е изглаждал задоволително. С такива клиентки сме постигали чудеса… видими чудеса. След като направих това уточнение искам да добавя, че аз лично я намирам тази статия за много интересна. Пожелавам ви приятно четене.

целулит

Въведение
Целулитът е промяна в кожата, която често се описва като „портокалова кожа“, „матрак“ или „бабунки, които може да видите на бедрата, седалището и понякога на долната част на корема и горните части на ръцете на иначе здрави жени. Приблизително 85% от жените след пубертета формират целулит (vram, 2004; Rawlings, 2006). Макар че рядко се наблюдава при мъже, при тези мъже, при които се наблюдава обикновенно се наблюдава недоимък на мъжки хормони (Avram, 2004). Името произлиза от френската медицинска литература от около 1816 г. (Scherwitz and Braun-Falco, 1978) Оригиналното име целулит предполага, че това е заболяване, макар че дългогодишните изследвания оборват теорията за заболяването целулит. В действителност в някои научни източници и литература заявяват, че така нареченото състояние целулит е „измислена болест“. (Nurnberger and Muller, 1978). Тази статия ще представи разбираемо ревю на различни проучвания за целулита, с които ще отговори на няколко сериозни въпроса и ще обсъди различните лечения.

Какво е целулита?

За да разберете какво е целулита трябва да разберете „микроанатомията“ на кожета. Най-външния слой на кожата се нарича епидермис. Незабавно под него се намира дермата, която също наричаме „кориум. Дермата е богато изпълнен с космени фуликули, потни жлези, кръвоносни съдове, нервни рецептори и съединителна тъкан. Следващият слой тъкан е  първият от двата слоя подкожна мазнина (Rawlings, 2006). В този пръв регион на подкожна мазнина( наречен ареолен слой с камерки мастни клетки/ или лобули/, които са наредени вертикално при жените) където по-голямото превалиращо основано на доказателства разбиране на целулита е описано (Wanner and Avram, 2008; Rawlings, 2006; Avram, 2004). Според това научно обяснение, целулита е причинен от малки протрузийки  мазнина която изпъква( или херниира) в дермата, което дава този портокалов вид на целулита (Sadick and Magro, 2007). Тази теория беше потвърдена чрез използването на ядреномагнитен резонанс (Querleux et al., 2002), сонография/ехография/ (високочестотни звукови вълни, които създават образ) (Rosenbaum et al., 1998), както и кожна биопсия (Nurnberger and Muller 1978). Втора подобна теория добавя, че целулита е резултат от слабост или еластичност в съединителнотъканните повлекла в дермата, което позволява появата на мастни протрузии (Pierard, Nizet, and Pierard-Franchimont, 2000).
Защо целулита рядко се наблюдава при мъже?
Rosenbaum и колектив (1998) и Nurnberger and Muller (1978) обясняват, че мъжете и жените имат различна организация на съединителнотъканните структури, чиято слабост позволява избиването на мастна тъкан в дермата.
Мъжете имат мрежа от пресичаща се съединителнотъканна архитектура, което формира по-малки полигонални части, което позволява на подкожните мастни депа да се разпростират странично и навътре, но с малки протрузии( ако има изобщо) в дермата. Също така мъжете имат по-дебел епидермис и дерма в областта на бедрата и седалището от жените (Wanner and Avram, 2008; Nurnberger and Muller 1978).

Кога половата разлика в организацията на подкожните мастни клетки се появява?
Според Nurnberger and Muller (1978), които обясняват мъжките и женските черти, до към 7-8 месец от феталното развитие няма разпознаваема разлика в подкожната тъкан при двата пола. По време на края 3 семестър от феталното развитие половите структурни разлики започват да ставят явни и да се развиват при раждане. Вариациите при хормоните при различните полове обяснява и разликата структурата на кожата. Доказано е, че мъже, които са родени с дефицит на мъжки хормони често ще имат подкожен слой мастни клетки подобен на жените. (Wanner and Avram, 2008).
Очаквайте продължение…

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *