В тазо статоя ще се запознаете с рабдомиолизата след силов масаж и как може това да ви навреди. При въпроси и за записване на часове: 0898663479.

Днес (същият ден, в който списвам тази публикация), попаднах на един доста интересен клиничен случай след силов масаж, който силно ме шокира. В него се разглежда историята на жена с бъбречна недостатъчност от Китай, която се озовава в болница с оплаквания за отпадналост и болка в областта на бедрата от 3 дни и урина с цвят на чай от един ден. Тези оплаквания се появяват след колоездене и последващ силов масаж с масажен пистолет от треньора й (виж цялата статия тук). Този уред във всичките му разнообразни модели придобива все по-голяма популярност сред масажисти, физиотерапевти и треньори по света.

Диагнозната, която поставят на китайската атлетка, е рабдомиолиза и това е спешно медицинско състояние, което изисква специализирана лекарска помощ. Накратко, силови интервенции, физически стрес и натоварване, което надскача капацитета на напречно набраздената скелетна мускулатура да го понесе, води до разрушаване на мускулни клетки, които изливат съдържанието си в междуклетъчното пространство.

Самият патофизиологичен процес няма да е обект на тази статия, но огромните количества вътреклетъчни вещестра и по-конкретно протеина миоглобин са основният виновник. Това води до натравяне на организма, което е съпроводено от типични симптоми като: сърцебиене, треска, повръщане, отпадналост и безсилие, болка, оцветена като чай урина.

Миоглобинът и другите вещества, който се изливат от умиращите мускулни клетки, могат да доведат до отказване на бъбреците. Тази бъбречна недостатъчност, ако не бъде овладяна, може да доведе до доживотна хемодиализа, нужда от траснплантация на бъбрек и в най-крайния случай- смърт.

Разбира се, това са крайни случаи, които са рядкост в медицинската практика. Направих си труда да преровя набързо и ми изкочи този клиничен случай, в който 88 годишен мъж с диабет втори тип, който редовно ходи на масаж, получава бъбречна недостатъчност след двучасов масаж, изпълнен от двама новозавършили масажисти. Масажът е бил много по-силен от обичайното, а самият клиент е приел много малко вода преди и след масажа. В болницата бива приет с болки в четирите крайника, 38 градуса темпратура и бъбречна недостатъчност. (виж клиничния случай тук)

Колко често всъщност може да се причини мекотъканна травма чрез масаж?

Според това(виж тук)систематично проучване на научните доказателства: 11% от описаните в литературата усложнения след масаж са травми на меките тъкани. 16% са дисковите хернии, нервни травми 8.5 %, травми на гръбначен мозък 8.5 %, дисекация на вертебралната артерия 6.5%, фрактури на костите 5.9%, хематоми и хеморагични кисти 3.9%, синкоп 3.9%, кауда еквина синдром 2.6%, болка и други.

В това проучване проблемите възниквали основно от спинални манипулации, в които присъства основно ротационен компонен и макар, че симптомите са животозастрашаващи, повече пациенти се възстановяват напълно…повечето.

Защо създавам тази публикация?

Със сигурност не, за да създам плашило и да ви плаша. Просто искам да сте внимателни. Ако имате история на бъбречни проблеми, ако сте по-слаби физически, ако страдате от някаво хронично състояние( сърдечно- съдово, ендокринно или неврологично), ако сте се натоварвали тежко във фитнес или на маратон, спрете да искате СИЛОВИ МАСАЖИ. Рискът от интоксикация, която може да последва след травма на мускула, си е там и макар, че доста масажисти некомпетентно твърдят, че чистят токсините с лечебен силов масаж, истинате е, че травмата на мускула и изръсването в междуклетъчното пространстов на вътреклетъчното съдържимо на мускулните клетки, наводнява организма с вещества, кои

то са токсични. Силовият масаж, които предизвиква дори и лека форма на болка, треска, дискомфорт, отпадналост, просто е наситил организма ви с продукти на умиращи мускулни клетки (токсини) и в никакъв случай не е полезен за вашето здраве.

Как да се предпазите?

Опитайте се да осмислите и приемете идеята, че силовият масаж не е лечебен, независимо какво е заявила баба ви, юмейхо терапевт/масажистът/рехабилитатор/кинезитерапевт в някой санаториум, фризьорски салон или кабинет. Повтарям, силовият масаж не е лечебен! Масажът трябва да е средство, което да модулира усещанията на нервната система или да отвежда отпадни продукти и течности, а не да наводнява организма с токсини.

Все пак, ако обичате да ходите на силов масаж, не прекарвайте повече от час на масажната кушетка и гледайте да приемете обилно вода преди и след масажа, за да разводните токсините, ако има такива след приключване на терапията.

Ако сте човек с много придружаващи заболявания и състояния и сте над 70-74 години, просто не ходете на такъв масаж. Защо 74 години ли? Защото това е средната възраст, в която мъжете в България умират ,ако са от село. Градските български дядовци умират средно на 75 годишна възраст според статистиката, която е оповестена в НСИ.

Бъдете разумни и си правете масаж, който да носи удоволствие, а не да травмира в преследване на някава псевдонаучна лечебна химера. Благодаря ви, че прочетохте статията. Бъдете здрави и ходете на масаж за удоволствие.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *