Преживели сте инсулт искате за знаете какво представлява рехабилитацията!

Преди всичко, искам да ви поздравя, че сте живи и може да започнете рехабилитация и затова четете тази статия. Ако сте близки на човек, преживял инсулт, бъдете благодарни, че вашият близък е жив и може да започне физиотерапия и възстановяване. В България годишно 40 000 човека получават инсулт. 11% процента от получилите исхемичен инсулт умират, а 38% процента от получилите хеморагичен инсулт споделят тяхната съдба.

Звучи черно, гадно, но това са цифрите и ние трябва да осъзнаем, че в повечето случаи инсултът ще промени завинаги начина, по който човек може да живее живота си. Това състояние, което остава след съдово-мозъчния инцидент, минава през серия от стадии, които са добре описани в литературата. В зависимост от тежестта на инцидента, темпото на минаване през тях може да е бързо, бавно или да спре във всеки един момент. Всякакво подобрение в последствие да се държи на компенсации и адаптации от страна на човека, който е преживял инсулта към новите му двигателни възможности.

Не се плашете!

Колкото и страшни да са думите ми до този момент, в 80% от случаите очакваме един човек, който е приживял инсулт, да проходи и да добие някаква двигателна самостоятелност. С други думи, шансовете да проходите са много големи. Това, което страда най-много, е ръката, речта, психиката и ума. Много вероятно е, ако до 72 часа след инсулта пръстите на ръката се размърдат, то тази ръка да постигне пълно възстановяване. Ако пръстите се размърдат от 9-10 ден шансовете за пълно възстановяване падат под 10% процента. С други думи не можем да очакваме ръката да бъде каквато е била преди.

Други данни, които могат да ни помогнат да си осмислим приоритетите след инсулта показват, че 50% от преживелите инсулт са застрашени от преждевременно развитие на деменция. Също така 50% от преживелите инсулт ще развият депресивно състояние, което наричаме клинична депресия, и то значително ще влоши резултатите от терапията и рехабилитацията, ако не бъде адресирано от специалисти (психиатър и психолог).

Какви цели тогава можем да си поставим, ако ще се възстановяваме след инсулт?

 1. Постигане някаква независимост в леглото!
 2. Да може човекът да се завърти и да се плъзне в леглото нагоре и наляво/надясно, за да помогне на болногледача да смени памперса.
 3. Активно да потърси бутилка с вода.
 4. да започне да се храни от полуседеж, укрепен с възглавници.
 5. Да се намалят всякави усложнения като: бронхопневмонии, травма на паретичното рамо, преразтягане на глезенната става, декубитални рани на дупе, пети, външен глезен. Последните неща са много важни, защото те могат да саботират възстановяването на един човек с месеци напред, особено ако е възрастен или стар. Бавно зарастващите декубитални рани изтощават организма, вкарват го в едно състояние на постоянно и леко възпаление и стрес от опортюнистичните микроорганизми, които преодоляват нарушената кожна бариера.
 6. Не трябва да забравяме и натрупването на отоци в китка, пръсти, глезен и стъпало. Профилактиката на венозния застой също е жизнено важна при лежащо болен човек. Предотвратяването на формирането на тромб, което е напълно възможно, при хора, които страдат от тромбофилия, въпреки лечението със съвременни и не толкова съвременни антикоагулати, е жизнено важно. Рискът да се развие дълбока венозна тромбоза е голям и не трябва да се подценява!
 7. Следва овладяването на седежа и постигане на стабилност в тази позиция.
 8. Хранене, приемане на течности, общуване с близки, правене на упражнения и придобиване на увереност и мобилност от тази позиция, за да може да се пристъпи към вертикализиране и задължително трансфер на тоалетен стол.
 9. Един от основните проблеми, който трябва да се реши, е ходенето по голяма и малка нужда и вертикализирането е разковничето за това. То дава нужната мобилност, за да се използва тоалетния стол, който ще е средство, което може да се ползва временно или до живот, в зависимост от тежестта на инсулта, придружаващите заболявания и възрастта на човека.
 10. Паралелно с това се прогресира към стоеж и придобиване на стабилност в тази позиция и приучаване да се ползва помощното средство, което е подходящо за пациента. То може да е проходилка, може да е и бастун с различни степени на стабилност.
 11. В тази позиция тренирането на правилното ползване на помощното средство и достатъчната опора върху паретичния крак е жизнено важно. Това ще е изходното положение, в което ще се правят доста упражнения и за опора на крака, и за опора на ръката, както и каквито функционални упражнения и активности са възможни за цялото тяло.
 12. Постигането на статична стабилност и равновесие е изключително важно преди да се пристъпи към ходене и овладяване на динамичната стабилност и равновесие, от което се нуждаем, за да може пациентът да навигира жилището, града и живот и здраве и работното си място, ако възстановяването върви добре.

Целите, които описах, ще се реализират с различна скорост при различните пациенти.

Хората, които са преживели хеморагичен инсулт ще имат по-отложено първоначално възстановяване и срокове, в които може да се започне натоварване, но ще се възстановяват функционално 2.5 по-добре от човек, който е преживял същата травма, но с исхемичен характер. Така че е напълно нормално да имаме сравнително бързо спонтанно възстановяване след един исхемичен инсулт, но ако той е тежък, прогнозата за пълно възстановяване обикновенно не е добра!

Виждате, че подобряването на функцията на ръката не присъства в непосредствените неща, които описах. Да, за ръката се работи интензивно, но тя не е краткосрочна цел и нейното раздвижване и вкарване в смислена функця е отложена във времето. След това уточнение искам да ви кажа, че за жалост, 10% от пациентите, които преживяват инсулт, никога няма да проходят и остават приковани на легло.

Такава е реалността в България!

За да не станете част от нея е добре преди всичко да контролирате навиците, състоянията и заболяванията, които биха могли да доведат до инсулт: тютюнопушене, алкохол, стрес, холестерол, диабет, предсърдно мъждене. За жалост има едно нещо, което никой от нас не може да контролира- възрастта. След 55 години рискът да получим инсулт се удвоява и това трябва да ни направи още по-осъзнати за навиците и слабостите ни. Останете здрави и се надявам, че тази статия ви е била полезна!

Димитър Христев, физиотерапевт (рехабилитатор)

За да няма нужда от Рехабилитация и физиотерапия!

Comments

comments

11 Responses

 1. ingerebibl12gooxs222
  http://2375.downloadfirstyou.com/
  http://345.downloadfirstyou.com/
  http://354.allorgdownload.org/
  http://1683.allorgdownload.org/
  http://212.allorgdownload.org/

  https://bestwaydownload.com/map.php
  https://allsaboutfiles.com/map.php
  https://how6youtoknowc.org/map.php
  https://howytooutoknowcgfdf.org/map.php
  https://howytooutoknowb.fun/map.php
  https://howyoutoknowacxv.online/map.php
  https://howyoutoknowa.online/map.php

 2. This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! נערות ליווי במרכז

 3. adobe writer for windows 8 free download free , product key windows 10 enterprise ltsc 2019 free download , key generator windows 10 pro free download , logic pro x curve automation free download ,
  microsoft essentials antivirus free download windows 7 free , price windows 10 pro license free download , windows 8.1 100 cpu usage free download , microsoft office home and business 2010 latest version free download ,
  https://sites.google.com/view/thllclx7jhpcqv9m/2uy718ctvjo , logic pro x humanize velocity free download , https://etsucbinsfe.tumblr.com/post/677064073985294336/windows-8-launcher-for-android-full-version , windows 10 home 64 bit (unactivated) free download , https://sites.google.com/view/irb1ey00f3/458wph5q7p , microsoft office 2016 download home and student free download ,
  https://sites.google.com/view/661u2pf7ihhfbmyfzhalhfv5/8in20pahdbmq3qhtg , windows 7 professional drivers 32 bit free download , https://brilarpivi.tumblr.com/post/677111039965495296/epson-opos-download-windows-7-freedriver-epson , windows 10 pro 64 vs 32 free download , https://newsfrom2ulirbrunmag9.blogspot.com , windows 10 mail app import pst file free download ,
  reset windows 7 90 day trial free download , adobe acrobat pro dc best price free download , mindjet mindmanager 10 free download , windows vista tm home premium oemact hp free download ,

  https://newsfromdecehenojx.blogspot.com
  https://sites.google.com/view/mah6bui8fp/7t0dw9b3skxq989byldf1vwrg3t
  https://inditedting.tumblr.com/post/677955483571748864/wechat-for-windows-8-download-freewechat-for
  https://sites.google.com/view/q13m3rfbfeatai86ktrw1xj87fx/
  https://sites.google.com/view/zgxksl7524572r93or/kpxscgwf9epjgqtd61voni5

  microsoft.sqlserver.dts.runtime visual studio 2015 free download , windows 7 32 bit installer download free , windows movie maker software for windows 10 free download free download , live wallpaper windows download free ,
  adobe photoshop cs4 extended download free download , windows 7 arc gamer edition 32 bit iso download free download , microsoft office 2010 professional plus original download free download , windows 8.1 xp mode free download ,
  https://grinahhahe.tumblr.com/post/677957358366900224/user32dll-windows-7-32-bit-download , adobe illustrator free download portable cs3 free download , https://sites.google.com/view/j5l0nu4ejkh38f0vm3vpgbu41cly/rqz3wckdktnaa03x9qd , microsoft office 2010 professional plus uninstall did not complete successfully free download , https://newsfrom6ternegezuin.blogspot.com , microsoft visio 2016 pro download free download ,
  https://vantupouva.tumblr.com/post/677068177555996672/adobe-illustrator-cs3-download-for-windows-7-64 , free download windows 7 ultimate full version with product key free download , https://newsfromgesperchirup1.blogspot.com , crack microsoft project 2016 free download , https://newsfrom81consubbiper8.blogspot.com , pixelmator nearest neighbor free download ,
  quarkxpress 8 startet nicht mehr free download , windows 10 enterprise ltsb download reddit free download , apple uk logic pro x free download , adobe after effects cs4 32 bit crack free download ,

  url=https://newsfrom6daebelcamo13.blogspot.com] windows 10 office professional plus 2016 free download , sony vegas pro 11 free download full version 32 bit free download , windows 7 games for windows 10 free download free download , microsoft office 2007 for windows 7 starter free download free ,
  pixelmator macbook air free download , autodesk maya 2018 update 4 free download , windows 10 7zip download free download , windows 10 home uk download free download ,
  https://newsfrom253complacalne0.blogspot.com/2022/03/plants-vs-zombies-download-full-version.html , adobe after effects cs4 tutorials pdf free download , https://newsfromvalrocomwa4a.blogspot.com , microsoft visual studio community 2015 que es free download , https://newsfrom67punetaga2k.blogspot.com/2022/03/one-moment-please-download-need-for.html , windows server 2003 r2 enterprise edition 32 bit product key free download ,
  https://newsfrom6sumpnepegoo6.blogspot.com , ios pixelmator vs pixelmator photo free download , https://newsfrom677parroniku6p.blogspot.com , internet explorer 11 for windows xp free download full version free , https://newsfromrolupisten6.blogspot.com , microsoft power map preview for excel 2013 free download ,
  2016 microsoft outlook has stopped working free download , download windows 10 activator offline free download , windows 8.1 pro kopen free download , windows 10 just a moment install free download ,

  url=https://newsfromatturdigoa3.blogspot.com] adobe audition cs6 for sale free download , microsoft outlook 2013 free download for windows 10 32 bit free download , windows 10 update stuck at 0 percent free download , ms office 2013 free download for windows 7 free download ,
  microsoft office professional 2003 academic edition free download , microsoft office 2013 toolkit 64 bit download free download , windows 10 64 bit iso download free download , standard vga graphics adapter download windows 7 64 bit free ,
  https://newsfrom677parroniku6p.blogspot.com , upgrade windows 7 to windows 10 free free download , https://newsfrom434stitposradoan.blogspot.com/2022/03/bitdefender-antivirus-plus-bit-download.html , filemaker pro 17 advanced installation free download , https://newsfrom4tempcosesu3c.blogspot.com/2022/03/blog-post.html , difference between microsoft office 2013 and 2010 free download ,
  https://newsfromcomcisada4h.blogspot.com , cinemagraph pro for mac free free download , https://newsfrompugdirenawm.blogspot.com/2022/03/blog-post.html , adobe acrobat professional dc student teacher edition (windows) download version free download , https://newsfrom433ruesuvecpiyt.blogspot.com/2022/03/blog-post.html , windows 10 antivirus defender free download ,
  windows 10 home change password of other user free download , download windows 10 pro 64 bit iso usb free download , windows 10 update april 2018 support free download , autodesk maya 2018 login free download ,

 4. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *