При въпроси и за записване на часове, моля, позвънете на 0898663479.

20 прости изстрадани принципа, за да съм добър в рехабилитация и физиотерапия (кинезитерапия), които ми помагат да съм физиотерапевт ( рехабилитатор) в Пловдив, България:

 1. Висшето образование не може да те подготви за истинската практика и никой не е длъжен да ти даде нещо дарум, докато учиш. Твое е задължението да вземеш знанието и опита на преподавателите си и да продължиш да учиш доживот, щом си се отдал на това да помагаш на други хора.
 2. Работи, когато те търсят, защото може да дойде момент, когато може да искаш да работиш, но телефонът няма да звъни.
 3. Бъди търпелив, упорит, старателен и последователен в работата и учението си. Има по-опитни, по-знаещи и по-известни терапевти от теб и ако искаш да заемеш достойно място до тях, без работа няма да успееш. А когато решиш, че си най-добрият пътят ще е само надолу. Не забравяй, че си незаменим само в твоите представи.
 4. Не можеш да помогнеш на всички! Ти и твоят подход не са правилни и работещи за всеки човек. Друг ще се справи по-добре от теб- приеми го и се смири!
 5. Слушай повече и говори по-малко, за да видиш добре по-голямата част от историята на човека срещу теб и света, в който живеете.
 6. Винаги ще има по-млад и по-кадърен човек, който ще иска да те измести. Вместо да го смачкаш, опитай да му предадеш опита си. Така и ти ще живееш в неговите дела и ще помагаш на неговите пациенти.
 7. Ще срещнеш некомпетентни и добронамерени хора, които вредят в желанието си да помогнат. Не бъди един от тях, но опитай да им помогнеш, ако те го искат!
 8. Ще срещнеш и некомпетентни и безпринципни хора. Пази се от тях!
 9. Практикувай етично и морално! Пази хората, които ти се доверяват! Не вреди, ако не можеш да помогнеш!
 10. Следвай разума, логиката и най-добрите доказателства, които имаш, за да помагаш, но не бъди техен роб. Те (доказателствата) ще се променят и ще си противоречат, но твоя е отговорността да мислиш, да четеш и да се адаптираш. Знай, че винаги има възможност да грешиш и приеми тази реалност.
 11. Твоята компетентност и старание са скъпи и те ще държат практиката ти жива, а не евтини маркетингови трикове.
 12. Повтори си отново и не забравяй никога, че не си незаменим и ще има хора, които няма да те оценят по същият начин, по който ти се оценяваш, въпреки труда, компетентността и старанието ти! Продължи напред и хората, които имат нужда от теб, ще те намерят.
 13. Колкото и да искаш да стане веднага, ако следваш тези принципи, ще трябва да приемеш, че пътят ти ще е труден, гладен, тежък и изпълнен с огорчение. Но ако не се откажеш и наистина практикуваш Физиотерапията като свое призвание, рано или късно ще бъдеш оценен. Хората имат нужда от компетентни физиотерапевти.
 14. Давай на обществото и променяй хората около теб с посланията, личен пример, старателната и компетентна практика!
 15. Уважавай колегите, които практикуват с желание. От тях и техния опит винаги може да научиш нещо, а в един момент може да имаш нужда от тяхната професионална помощ, защото и ти си човек.
 16. Не спирай да учиш. Никога не си готов и никога не знаеш достатъчно!
 17. Добродетелен и добронамерен, не означава слаб и нерешителен. Повтаряй си го всеки ден в отношенията си с други хора.
 18. Бъди благодарен! Не забравяй, че може да бъде и по-зле, но в никакъв случай не се отпускай, защото всеки ден е броен и минава бързо!
 19. Хора, за които ще се грижиш, ще умират въпреки усилията ти. Не си Бог, не си дори лекар! Твоята роля не е маловажна, но не е всичко необходимо, за да пропъди смъртта! Ти и всички, които познаваш също ще умрете. Живей и работи така, че да нямаш съжаления, когато дойде и твоят ред!
 20. Колкото и да си старателен във всички принципи не забравяй, че имаш само едно тяло, семейство, приятели и живот. Грижи се за тях и не ги пренебрегвай!

PS: Не съм открил топлата вода, но това е моят кратък списък с „медитации“. С годините сигурно ще се променя. Може да увеличават, а може би ще намаляват. 🙂 Да сме живи и здрави само!

Comments

comments

One Response

 1. Благодаря много за съветите, определено се нуждаех от тях!
  От 10 месеца практикувам като новозавършил физиотерапевт в Швеция и имам желание близките години да се върна и работя в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *