Тригерните/ ключовите/ точки бяха описани в друга статия, така че няма да навлизаме в детайли отностно тяхното формиране, клиника и лечение.

В тази статия ще се постараем да дадем най-детайлните чартове с всички ключови точки , защото едно е да четеш друго е да видиш… трето е да пипнеш и опиташ.

Оставяме пипането и опитването на вас като ви напомням, че това не е детска игра. Третирането на тези точки изискват усет, здрава и сигурна ръка. Детайлни познания на анатомията и физиологията на опорно-двигателният апарат на човека, КАКТО И НЕРВНАТА СИСТЕМА. Познанията за болката (в смисъла какъв е характера на болката)  са от изключителна важност – остра, режеща, тъпа, боцкаща, обхващаща, дълбока, пронизваща, разливаща се и т.н. и какви патологии могат да причинят тази болка .

Освобождаването на миофасциалните ключови точки само по себе си не е масаж по начина, по който българинът е свикнал да разбира тази дума- колкото по-силно и брутално толкова по-добре. Преди да започнете да прилагате знанията придобити от тези чартове(схеми) умоляваме ви да говорете с клиента си. Нужно е снемането на детайлна анамнеза. Най-добре е преди прилагането на тази терапия да има консултация с лекар и да бъде ясно изяснена патологията- причинител и от какъв характер е тя. А за това са нужни изследвания, тестове и снемане на анамнеза от квалифициран специалист.

Ако не сте квалифициран и опитен рехабилитатор, кинезитерапевт или масажист с дългогодишен стаж и изграден усет  в сферата на КЛАСИЧЕСКИ МАСАЖ, СЪЕДИНИТЕЛНО-ТЪКАНЕН МАСАЖ, РЕФЛЕКТОРНИ МЕТОДИКИ, МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ,ЮМЕЙХО И Т.Н.  тоест масажи и терапии, в КОЙТО РЕАЛНО ВИ СЕ Е НАЛАГА ДА ПИПНЕТЕ КЛИЕНТА НА НИВО ПО-ДЪЛБОКО от кожата, не третирайте миофасциални ключови токчки,защото само специалист способен да палпира ДОБРЕ  тъканите може да прилага терапията ефективно. Всички фенове на вуду-магии, рейки и съмнителни филосифии, които не познават човешкото тяло на ФИЗИЧЕСКО НИВО, а само виждат неговата аура и хора без опит- МОЛИМ ВИ НЕ ПРАВЕТЕ НИЩО ОТ ВИДЯНОТО И ПРОЧЕТЕНОТО В ТАЗИ СТАТИЯ И САЙТА КАТО ЦЯЛО. Тези чартове са с чисто информативен характер, не са начин за диагноза, лечение и т.н. Използвате ги на ваша отговорност.

PS:Ще допълваме и разширяваме статията при намиране на качествени материали със снимки и линкове към нови статии.

triger points2triger points

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *