Сухожилие и връзки ( лигаменти )- какви са разликите и приликите? Това е въпрос, който може да бъде зададен от всеки и няма нищо срамно да се пита преди да си започнал да работиш с пациенти.

Здравейте, приятели, аз се казвам Димитър Христев и съм рехабилитатор в гр. Пловдив. Освен уебсайта physiobg.com, поддържам видеоканала Rehabilitation Plovdiv, фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД, инстаграм профила Физиотерапевт БГ ЕООД и Тик Ток Физиотерапевт БГ ЕООД. В тази статия ще се постарая да изясня накравко някои неясноти около лигаментите и сухожилията.

Наскоро бях на международно обучение по системата Manual concept в гр. Солун, Гърция с колеги рехабилитатори и кинезитерапевти от цяла България. Говорихме си за болка и проблеми в големите периферни стави, как да помогнем на хората с такива болежки да се върнат към добър живот и нормални за възрастта си натоварвания. 

Прибирайки се към Пловдив с колегата Румен Михайлов от Physio Fix / рехабилитация и здраве, си говорихме за много неща . Разговоръте ни се завърте, че новозавършилите рехабилитатори и кинезитерапевти имат празнини във фундаментални познания и дисциплини. Това се дължи на много причини и тази публикация няма да адресира тях. Реших да съм полезен и днес ще ви разкажа накратко каква е разликата между сухожилие и връзка, за да помогна на младите колеги.

Нека първо да дадем пример за сухожилие. На следващата снимка виждате пателарното сухожилие, което помага на квадрицепса да премести подбедрицата и да изпъне колятно!

сухожилие връзка лигамент

А на тази снимка ще видите част от лигаментите или връзки, както ги наричаме на български език, на глезенната става. Те укрепват и стабилизират латералния малеол (външен глезен) нкъм различните кости и ставите между тях, които събирателно наричаме „глезенна става“.

глезен лигаменти връзки

Тази информация ще е полезна за спортуващи, хора с болки и болежки, студенти и новозавършили колеж/ универистет и хора, които просто са любопитни за тялото си. Преди да кажем какво са разликите, нека видим какви са приликите и защо може човек да се обърка.

5 Прилики

1. Сухожилията и част от лигаментите играят важна роля в опорно-двигателнен апарат.

2. И двете структури са изградени от съединителна тъкан.

3. Работят заедно и са разположени около стави, за да подпомогнат или спрат/насочат движението.

4. Изградени са от колаген, плътни са и в тях има живи клетки, които постоянно реагират на натоварването.

5. Здравите сухожилия и връзки са слабо кръвоснабдени.

8 разлики

1. Лигаментите са жълти и бели, а сухожилията само бели!

2. Лигаментите имат различна твърдост, но могдат са по-еластични, докато сухожилията са твърди, за да могат ефикасно да предават движението към костта.

3. Сухожилията се свързват с мускулите и така придават движение към костите, а лигаментите свързват костите и ги стабилизират ! При скъсана връзка ставата ще загуби стабилност! Ако скъсаме сухожилие крайникът ще загуби движение!

4. Част от лигаментите, освен да свързват костите, крепят и вътрешните органи към коремната стена. Примери са черен дроб и стомах.

5. Около ставите част от лигаментите се изменят в сакчета с течност, които наричаме бурси. Те играят важна роля в това да улеснят движението и да бъдат буфер между сухожилията и костите.

6. Сухожилията имат обвивка, която ги пази и им позволява да не раздразнят околните тъкани, докато се движат. Това позволява сухожилията да се плъзгат, но ако те се възплаят и променят или същото се случи с обвиваката може да се развие състоянието щракащ пръст.

7 Лигаментите са богато инервирани и играят роля в сетивността, която ни позволява да разбираме къде се намират крайниците ни в пространството. Това е изключително важно, защото тази информация дава възможност на организма на да реагира и намаля риска от травми и контузии. Сухожилията също са инервирани от кожа и мускулни коремчета и имат сетивна роля. Когато става въпрос за квъробръшение обаче, лигаментите са по-слабо кръвоснабдени. Това води и до по-бавното им възстановяване от едно сухожилие!

8. Сухожилието прилича на кост по свойства и твърдост в обласста на залавяне към скелета и на мускул в областта на свързване с мускула. Преходът между мускула и сухожилията се нарича миотендинозен преход и е важен за здравето и редукция на шанса от контузии.

Тази статия не изчерпва темата, но тя дава фундаментална информация, която да подпомогне рехабилитацията и възстановяването на всеки един човек. Знанието си остава пътят към добра и устойчива физиотерапия. Ако имате въпроси и желате да се възползвате от рехабилитация в гр. Пловдив не се колебайте да ни потърсите. Тази статия не може да замести консултацията със специалист. Благодаря ви, че прочетохте статията до край!

С Уважение,

Димитър Христев,

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД

webpage: https://physiobg.com/

🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv

📸Instagram: fizioterapevtbg_eood

👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *