Ултразвукът, една от най-изписваните физикални модалности в България… и по света. Ако някога сте посещавали ДКЦ, СБР или балнеохотел, то със сигурност поне веднъж в живота ви са ви казвали: „Трябва да си купите този гел и салфетки“.

Милионите часове прекарани през последните десетилетия  в тесни кабинки с отегчения физиотерапевт, който е принуден през 15-20 минути да върти като гламав/а слушалкоподбния озвучител на „Ултразвук“, са един от най-големите грехове в Медицината и Рехабилитацията. Работа, в която няма никаква нужда от конкретна квалификация, за терапия, която няма истински доказателства, за да я подкрепят!

Нужни са здрави нерви, стабилна предмишница, крепък кръст и търпение да обясняваш на пациентите каква е тая „нагревка“ . Често на табуретката сядат закоравели баби, които обясняват как цял живот само ултразвука ги оправял… Често след такива изповеди нещо във физиотерапевта се  къса и той е иска ритуално да си пререже вените. Какво е това лечение, което те лекува цял живот и все до него опираш?! Със сигурност не е устойчиво, нито евтино!

 

Как действа ултразвука?!

Предполага се, че високочестотните вибрациите, които излъчва озвучителя, водят до дразнене на клетките, което предизвиква  и  терапевтичния ефект. Принципно, това не е невярно, защото клетките наистина харесват механичното дразнене. Имаме добри примери описани с механотрасдукцията (където изследват ефектна на физическите упражнения върху фибробластите в сухожилията)

Виж статията тук: http://bjsm.bmj.com/content/43/4/247

Както и в това научно проучване, в което ферогел(гел в който има желязо), се имплантира около мускула и се облъчва с импулсно магнитно поле, което е води до муслкулна регенерация.

Виж статията тук: http://biodesign.seas.harvard.edu/files/biodesignlab/files/2016_-_cezar_-_biologic-free_mechanically_induced_muscle_regeneration.pdf

Наистина, озвучителя вибрира. Пациентите не го усещат, но това е така. Можете да видите това в това кратко видео.

И все пак… да разчиташ на тези супер бързи и супер леки вибрации да топят калус или да действат на 2-3 см дълбочина за да облекчим болка, или да разнесем оток?!

Според това научно проучване, няма  биофизиологичните  доказателства, които да обосноват клиничното използване на ултразвуковата терапия. Това се различва значително от   това, което ни учат в университета!

Вижте го тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11444998

Друга идея за терапевтичния ефект на ултразвука е гейтконтрол теорията. Това е стара теория, която е важна стъпка във формирането на съвременните разбирания за комплекснотта на болката. Но тя е само част от цялата картина, не е самата картина. Така че да формираш едно лечение на една остаряла теория  е просто абсурдно. Гейтконтрол теорията се основава на това, че болката минава през „врата“, но през тази врата минават и други сигнали (докосване, натиск). Съревнованието между тези сигнали,  да минат през тази врата, може да доведе до това по-малко сигнали от свободните нервни окончания да стигнат до мозъка, което може да повлияе на болковия отговор конструиран от нервната система на организма.  Но това не е лечение! Това може да бъде постигнато и ако апарата е изключен или ако пациента сам потърка мястото, където го боли

 

Винаги съм се отнасял подозрително към ултразвука и изглежда, че с право. 
През последните 15-16 години са проведени сериозни научни проучвания, които трябва да  видят дали ултразвука работи. Е, той се проваля тотално( с едно несигурно изключение) !

Давам ви научните проучвания в хронологичен ред.

1999   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10431713

2001  http://ptjournalonline.org/cgi/content/full/81/7/1339

 

2006  Тази статия се занимава с екстракорпорална шоково-вълновата терапия, която може да приемем като по-голямата и лоша сестра на ултрозвуковата терапия. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16821270

2007 Отново ЕКШВТ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17302021

2007 Отново ЕКШВТ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17302022

2010  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20091539

2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20961748

2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21678332

2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23543580

2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24627326

2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25824429

Бих се радвал, ако по-малко средства и време  се харчат за тази псевдомедицинска „терапия“, но това зависи изцяло от хората, които я изписват и готовността им да четат научни проучвания !

Много важен източник за написването на тази статия беше тази публикация:  https://www.painscience.com/articles/ultrasound.php

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *