Интеркостална невралгия и нейните симптоми!

Интеркосталната невралгия не е често срещано явление, което причинява болки по дължината на интекосталните нерви. Интеркосталните нерви са разположени междо ребрата. Ребрата са дълги, плоски кости които се извиват в гърдите ви, за да изградят гръдната клетка. Горните 10 двойки ребра се залавят за торакалният дял на гръбначния стълб и за стернума (гръдната кост).

интеркостална невралгияДолните две двойки са заловени само за гръбначния стълб и се наричат плаващи ребра. Интеркосталната зона между ребрата съдържа мускули и нерви. Тези интеркостални нерви  могат да бъдат увредени или възпалени в следствие на различни болести или увреждания и състояния, които водят до интеркостална невралгия.

Интеркосталната невралгия може да предизвика епизодични пристъпи на болка, която е тъпа и продължителна. Болката често може да бъде описана и  като пробождане, разкъсване, остра, подобна на спазъм, може да предизвика тежест. Обикновенно болката се усеща по протежение на ребрата сякаш се е „овила” около гърдите. Тя става по-интензивна по време на екстензия или внезапни движения в които участва горната част на гръдния кош( кашляне или смях).

болка в ребрата

Интеркосталната невралгия често се асоциира с нараняване или възпаление на мускули, нерви, хрущяли или връзки в гръдната клетка и средната част на гръбначния стълб. Други чести причинители на интеркостална невралгия са бременност, тумори, нараняване на гърдите или ребрата, хирургическа операция на гърдите или органи от гръдната кухина или херпес зостер. Херпес зостер може да атакува нервите в гърдите или горната част на гърба.

Интеркосталната невралгия може да се предотврати както и да се лекува. Следете здравословното си състояние както и регулярно се изследвайте за Херпес Зостер, както и при първи прояви на гореспоменатите симптоми се консултирайте със специалист, за да се уточни кой е конкретния причинител възможно най-бързо.

В някои случаи интеркосталната невралгия може да причини сериозна, дебилитираща болка, която пречи на извършването на нормални ежедневни дейности, да се движите или дори да дишате ефективно. Допълнително, болката в гръдната клетка може да бъде причинена от състояние, което е различно от интекосталната невралгия, което трябва задължително да бъде диагностицирано в болнична среда.

Прост пример за това е сърдечен удар. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ ако вие или някой който е с вас изпита необяснима силна болка в областта на ребната, болка в гърдите, смазващо чувство или тежест и напрежение в гърдите, трудност при дишането, къси вдишвания или загуба на съзнание.

Какви са симптомите на интеркосталната невралгия?

Главният симптом при интеркостална невралгия е болка в областта на гръдната клетка, често описвана като пронизваща, остра, подобна на спазъм, разкъсваща и носеща усещане за тежест. Болката може да обхваща едната страна на гръдния кош, подобно на „лента“, като произлиза от гърба.

Интеркосталната невралгия може да се появи на спорадични епизоди, носящи остра болка, или болката може да е тъпа и продължителна. Болката също така може да се увеличи в следствие на усилие, като вдигане на тежест, усукване на торса, кашляне, кихане или смях.

неврлагия възпланение

Интеркосталната невралгия може да предизвика и следните симптоми:

Сериозни симптоми, които индикират животозастрашаващи състояния:

Лечението и рехабилитацията на интеркосталната невралгия се основава  комплексен поход, който включва физиотерапия под формата на упражнения, медикаменти и други средства, които ще опишем в бъдеща статия. До тогава разгледахте ли статията  „Масаж и 10 ползи от тази терапия според науката“? Каним ви да прочетете и новата ни статия „Рехабилитация и Физиотерапия- каква е разликата?“

Благодарим ви, че прочетохте статията до край. Ако имате нужда от консултация или желаете да запазите час ви каним да се свържете с нас тук и да се запознаете с нас и нашата мислия тук!

Може да се запознаете с нашата работа и в социалните мрежи като ни последвате във фейсбук тук,

Instagram , Tik Tok, You Tube

Comments

comments

8 Responses

  1. Леле,страшно! Получих междуребрена невралгия на 37 години след варицела.

  2. Имам сащите симтоми но за жалост лекарите в германия не могат да намерят диагнозата ми от 2 години се мача с тая болест много болки искам понякога да умра да не ги тегля

    1. На мен ми обясняват, че имам такава невралгия. Ходя на процедури. Проблемът е, че имам пърхащото чувство в гърдите и поняога сърцебиене. Двама кардиолози, след ЕКГ, а единият ехограф и стрес тест ми казаха, че е невралгия. Въпреки всичко, леко ускореният пулс и пърхането понякога ме събуждат и през нощта. Големи мъки. Ани, дано не си се поддала на тези суицидни мисли. Епопеята при мен продължава вече два месеца. Но терапията я започнах скоро.

  3. First of all I would like to say wonderful blog!

    I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
    I was interested to find out how you center yourself and clear your
    thoughts prior to writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out.
    I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out
    how to begin. Any suggestions or hints? Many thanks!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *