Да се научим да правим масаж на стъпалата не е трудно. Набиването на стъпалата  като ходите по паваж, плочки и асвалт може да ви нарани и изтормози сериозно на до края на деня. Където и да седите прави през деня: в мола, в лабораторията, учебната зала… в края на деня стъпалата ви имат нужда от почивка. Научете се как да правите страхотен масаж на стъпалата
Трудност: Лесна
Нужно време: около 45 минути

foot massage

Ето как се прави:

1. Започнете като накиснете стъпалата си в топла вода за 5-10 минути. може да добавите различни соли или етерични масла. Тази вана ще почисти и стопли стъпалата си, а така получавате и ароматерапия в добавка към водата. Изсушете стъпалата си с хавлия.
2. Легнете или седнете и се отпуснете. Стъпалата и краката трявба да бъдат опрени на повърхност/ масажна маса, диван, легло/ или от човека, които ще ви прави масаж на стъпалата. Масажирайте всеки крак по отделно. Дръжте другото стъпало завито в хавлия, за да го запазите топло.
3. Може да използвате олио или лосион за масаж на стъпалата. Изплакнете дланите си с топла вода преди да започнете масажа. Разтъркайте олиоето или лосионо по цялото стъпало над глезена.
4. За да затоплите стъпалото направете няколко основни техники за разтягане. Разтегнете стъпалото нагоре, надолу, опишете с кръгчете. Едната ви ръка през цялото време ще трябва да обхваша петата, а другата ръка ще движи крака в глезенната става.
5. Оставете кракът, сега започнете да стискате стъпалото с двете си ръце като започнете от палците и работите нагоре към глезена и обратно долу. Една от ръцете ви трябва да държи вътрешната част на тъпалото а другата външната част на стъпалото.
6. Сега вместо да стискате започенете да усуквате стъпалото в двете противоположни посоки като започнете от палците и работите към глезените и обратно.
7. Стъпалото трябва да е затоплено вече, време е да го разтриете. Изболзвайте пръстите и на двете си ръце, за да разтривате горната повърхност на стъпалото, а с палците разтрийвайте самото стъпало. Отново започнете от палците бавно слизайте към глезените и обратно. Опитайте се да намерите разстоянията между костите и сухожилията настъпалата и разтрийте тези зони. Не забравяте да разтриете около глезените си.
8. След това се фокусирайте върху пръстите. Намерете зоните в основата на пръстите/ метатарзофалангеалната става/ и направете кръгови движения в тези стави и за петте пръста.
9. Като започнете от кутрето масажирайте и изтегляйте всяко пръстче по отделно след това направете кръгово движение. При изтеглянето може да се чуе леко изпукване.
10. Поставете пръстите си между пръстите на краката и разтрийвате и омачквайте горната повърхност на стъпалото от пръстите до глезена.
11. Сега се концентрийрате върху самото стъпало. Започнете да масажирате с палци, с юмрук използвайте кръгови и гладещи движения.
12. Завършете масажа като поглаждате леко с пръстите си и палците си горната и долната повърхност на стъпалото като започвате от пръстите и слизате към глезена

Съвети:

1. Загрейте хавлиите… в сушилнята примерно, преди да изсушите стъпалата.
2. Има твърде много масажни похвати- използвайте този, който най-много ви харесва.
3. Прилагайте по-голяма натиска като слизате към глезена и намаляйте натиска като се качвате към пръстите. Изцеждайте излишните тешности към сърцете.
4. Трябва да сте сигурни, че краката са поставени удобно на някаква повърхност/ възглавница, табуретка, вашия скут/. Използвайте ръцете си, за да поддържате стъпалото, не го оставяйте да виси.
5. След като направите масаж на стъпалата изтрийте излишното масажно олио или лосион, за да предотвратите подхлъзване и поставте чорапи, за да запазите влагата.

Какво ви е нужно:

Източник :http://foothealth.about.com/od/womensfoothealth/ht/FootMassage.htm

Comments

comments

One Response

  1. The mozzila firefox is removed from the add remove programs but still it is not uninstalled. I would like to uninstall it is there any way to uninstall it using command promt or from registry?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *