Редно е знанието в България да се обогатява и да излезе от учебниците, които се отпечатват от различни преподаватели. Смятам, че статиите са много по-гъвкав и устойчив начин, за представяне на съвременни научни проучвания. Те спомагат за по-бързото приемане на теорията в практиката и не по-малко важното „плевене“ на избуелите практики, които не отговарят на съвременната теория и доказателства.

В тази кратка статия ще ви представя модифицираната скала на Ашуърт (Ashworth). Нямам намерение да доказвам или оборвам нейната ефективност и надеждност (в тази статия). Това предстои в следващи статии, в които смятам да разгледам различните инструменти, с които да „измерим“ спастичността на пациент с неврологично заболяване/травма. Виждате, че подчертавам спастичност и не използвам мускулен тонус, защото това са две различни неща, макар че в скалата е посочено, че се мери тонус. В тази статия може да прочетете малко повече по този въпрос и митовете свързани със скалата на Ашуърт и модифицирания и вариант (виж тук)

Скалата на Ashworth  е разработена като прост инструмент, с който да се оцени ефективността на лекарство против спастичност при пациенти с мултиплена склероза, което се нарича carisoprodal.  За жалост не успях да открия дигитален вариант на научното проучване, но ако имате достъп до специализирани библиотеки може да го издирите:

Ashworth B. Preliminary trial of carisoprodal in multiple sclerosis. Practitioner 1964;

23 години  по-късно  Bohannon и Smith (виж абстракт на статията тук)  модифицират скалата до днешния и вариант, който се използва за „златен стандарт“ в клиничната практика. Пак ви казвам,няма да говоря в тази статия за правдивостта на това нещо, но през 21 век има вече достатъчно съмнения в ефективността на Модифицираната скала на Ашуърт. В следваща статия ще говоря повече по въпроса.

Сега ще ви представя двете скали- оригинал и модифицирана версия

 

Скала на Ашуърт

оценка 0     Няма спастичност

оценка 1      Леко повишаване на тонуса с усещане за леко закачане при флексия или екстензия на крайника.

оценка 2     По-изразено повишаване на тонуса, но крайника може лесно да се свие.

оценка  3    Значително повишаване на тонуса и трудности при пасивни движения.

оценка  4    Крайникът е ригиден във флексия и екстензия.

 

Модифицирана  скала на Ашуърт

 

оценка 0   Няма спастичност.

оценка  1    Леко повишаване на тонуса, което се изразява в „закачане“ и „освобождаване“ или от минимално съпротивление в края на обема на движение, когато засегнатата част(части) се движат във флексия или екстензия.

оценка 1+    Леко повишаване на тонуса, което се изразява в „закачане“ и „освобождаване“ и след него има минимално съпротивление през останалия (по-малко от половината) обема на движение, когато засегнатата част(части) се движат във флексия или екстензия.

оценка 2    По-изразено повишаване на мускулния тонус през по-голямата част от обема на движение, но засегнатите части се движат лесно.

оценка 4    Значително повишаване на тонуса и трудности при пасивни движения.

оценка 5    Засегнатата част (части) са ригидни във флексия и екстензия.

 

Виждате, че има лека разлика в двете скали: едната е с 5 възможни оценки, а модифицираната има 6.  Скалата е взета от това научно проучване, което ще разгледам повече в следваща статия. Няма да навлизам в повече подробности за тестуването на различните части на тялото по тези скали. Може би ще направя нова статия или серия от клипчета по този въпрос.

A review of the properties and limitations of
the Ashworth and modified Ashworth Scales as
measures of spasticity

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *