Водите детето си или вие самите отивате на лекар. Забелязали сте някаква асиметрия. Разпитват ви, оглеждат ви, измерват ви и накрая отивате на снимка. Снимката показва гръбначно изкривяване.  Освен изправителна гимнастика,  балнеолечение, плуване,  лекарите в България се научиха да предписват и методики, основаващи се на специфични физиотерапевтични упражнения. Такива методики са SEAS и Shroth  .  Аз  самият съм акредитиран SEAS терапевт  (виж тук).

Предстои да пиша доста за идиопатичната сколиоза. Първия материал, който създадох, може да прослушата в подкаста Физио БГ (виж тук). Получи се доста интересен разговор, който се надявам да отделите време да прослушате, ако говорите английски език. На финала на разговора зададох въпрос към гостите: Саня Шрайдер и Никола Йевтич. Попитах ги какво мислят за плуването като спорт, който се предписва на пациенти със сколиоза. Причината да им задам този въпрос беше твърдата убеденост, на всеки, който някога е говорил с мен за гръбначни изкривания, че плуването помага на пациенти със сколиоза. Ако те боли гръбът- плувай. Ако имаш дискова херния- плувай. Ако имаш сколиоза- плувай. Всички разговори за сколиоза, които съм водил през последните 6 години ( 3 като студент и 3 като практикуващ терапевт), се въртят около това, че  всеки твърдо е убеден, че плуването е полезно за хора със сколиоза.

По природа не съм  подозрителен човек. Но въпреки това реших да  задам този въпрос на Саня и Никола и смятам, че не направих грешка. Отговорът на Саня беше, че научните проучвания на този етап показват точно обратното!

Реших да се поровя в добрия стар Google Scholar и попаднах първо на това научно проучване (виж тук),  поради самия метод (научете повече тук и тук) , който е избран, това научно проучване не може обективно да оцени връзката между плуването и сколиозата. Това, което то открива е, че плуването увеличава риска от асиметрия на трупа, хиперкифоза, хиперлордоза, както и болка в кръста при жените. На този етап аз не бих градил препоръките си само върху него.

Всъщност още през 1986 година в CLinics in Sports Medicine-Vol. 5, No. I, January 1986 (виж тук), където се говори за възможните вреди и наблюдаваните гръбначни изкривявания при хора, които практикуват плуване с цел рехабилитация на сколиоза. Съветвам ви да свалите PDF документа и да го разгледате. В него може да видите интересна информация, а в референциите да разгледате авторите, които са предложили хипотезата, че плуването може да се използва при рехабилитация на сколиоза.

Друго интересно научно проучване е публикувано в Британския журнал по спортна медицина и в него 60 плувци, които  са тренирали и се състезавали за отбора по плуване на Университета  Ribeirão Preto в Сао Пауло. Публикацията е от 2010 година и може да я видите тук (виж тук)! В проучването се оценят типа дишане и промените в стойката на тези елитни атлети. Цифрите са бая стресиращи: 68 процента имат хиперкифотичен гръден кош, 67 процента са с хиперекстезия на колената, 50 процента страдат от болка в кръста.  Само 19 процента от тях нямат сколиоза, а авторите откриват връзка между типа дишане и деформацията. Не можем да си вадим генерални изводи, но все пак.

Ще завършим тази кратка статия с този обзор за връзката между различните спортове и сколиозата. Да, тук се говори за плуване, но от вече цитираната статия на Zaina от 2015 година. Но също така има доста интересна информация за други спортове и рискът, който водят до развиване на сколиоза. (виж тук).

Смятам да разширя и да допълня с още информация тази статия, но това ще го оставя за някоя друга свободна нощ. Докато не се разровя още повече, смятам да оставя тази статия в „Митове и Легенди във Физиотерапията“( категория, в която трябва да поставя най-малко 20 стари мои статии).  Благодаря ви, че отделихте от свободното си време да я прочете и да последвате посочените източници и очаквайте дописването на тази статия с повече интересни източници.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *