Постизометрична релаксация за м. Солеус

Това е прост видеоурок на ПИР, който заснехме за видео канала ни. Целта на видеото е да ви представи проста техника, която може да изпълнявате без асистирането на физиотерапевт. Този  ПИР е представен в два варианта, като мое лично мнение,  е че вторият вариант е по-добър.

постизометрична релаксация

Могат да се измислят още няколко варианта,  като се следват принципите на Постизометричната релаксация, но се постарах да не изпадам в екзотични и лирични отклонения. Някои особености на техниката:

1. Осигурете си удобно изходно положение, което е комфортно за вас.

2. Дишането има роля в тази конкретна техника дотолкова, доколкото помага на вас да се отпуснете и оттам крайната релаксация на м. Солеус.

3. ПИР не трябва да ви причинява болка.

4. Това е релаксираща техника, а не стречинг и макар да има разтягане на м. солеус до достигането на бариерата, целта на техниката е да се релаксира мускула, чрез използване на механизми в нашата нервна система.

5. Това ни води до 5 точка и в нея нека си припомним, че това е релаксираща техника означава: нежно, бавно, внимателно и без сила.  Ако боли не е правилно , ако трепериш при контракция не е правилно, ако разтегнеш веднага след отпускане на мускулната контракция не е правилно.

6. Постизометричната релаксация  не е магически трик. Тя произвежда сигнали подавани от рецепторите разпръснати из сухожилията  и мускулните влакна, за да излъжем ЦНС, че мускулът трябва да се релаксира, за да не се нарани. Това не значи, че вие трябва да се нараните в старанието си да постигнете много и веднага.

Запомнете тези 6 точки, когато гледате видеото показано долу. Не забравяйте, че то е показано с образователна цел и не е база за лечение или диагноза.

Техниката е особено подходяща за жени носещи високи токчета и хора, които не кляката и като цяло не се движата. Ако имате трудности в изпълнението на техниката или болка прекратете найното прилага. Не се притеснявайте да ни потърсите, за да запазите час за консултация.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *