Не съм човек на крайностите и се опитвам да запазя ясен поглед върху нещата. Живеем в свят, който за жалост … или за радост е твърде забързан, сложен и все по-труден за разбиране. Получаваме всичко веднага, на минутата и то в големи количества. Един резултат от това, е че горе-долу половината население на планетата страда и боледува от недохранването и неговите последствия, а другата половина от прехранване, затлъстяване и всичките бонуси на съвременния уседнал начин на живот: диабет, инсулт, депресия, инфаркт на миокарда и още. и още. и още…

За наша радост имаме универсалното “хапче” и то се нарича движение, спорт, упражнения. То лекува толкова много заболявания, че ако изброя кои са и как движението им повлиява благотворно, няма да ми стигне една статия. Движението наистина е универсално средство, което може да е безплатно или пренебрежимо евтино. Месечната карта на един фитнес клуб може да струва, колкото лечението на  една настинка или грип. В резултат на тези невероятни качества на движението се нароиха индустрии за милиардни долари. Насади се постоянен глад за нов спорт, за нов метод, с който да се раздвижим, който да е по-уникален, по- различен. И това е чудесно! Толкова много алтернативи за всеки един човек. Бидейки толкова различни и с разнообразни генетични дадености е чудесно да имаме алтернативи.

Светът е сложен, шарен и пълен с алтернативи, но също така и с опасности!

спорт и здраве

Трябва да разберете, че твърде многото упражнения и движение. крие своите опасности и рискове. Давам простия пример с медоносните работливи пчелички. Една пчела спокойно може да презимува и преживее в кошера цялата есен, зима и ранна пролет. Лятно време новородена пчела живее около 30 дни. Те буквално умират изхабени от твърде много движение.

Тялото ни е ресурс!

Използвайте го твърде много и го изхабявате по-бързо. Използвайте го по-малко от нормалното и ресурса се разваля. Ако сте разумни и умерни в планирането, ресурсът може да е с вас, да се увеличи и да работи по-ефективно  дълги години.

А сега си спомнете какво казах за индустриите за милиарди долари?

Тези индустрии, до най-малкия квартален фитнес, имат интерес клиентите да идват по-често да тренират , да консумират повече, да купуват повече, защото повече е по-добре за тях. Въпросът е дали повече е по-добре за клиентите, за вас?

Не ме разбирайте погрешно!

Аз съм твърдо за движението! Радвам се, когато виждам хора, които спортуват и го правят с удоволствие. И тази статия не ТРЯБВА да насажда страх и нежелание да се движим. Нито да насажда предубеждения към кварталните зали.

Не се радвам, когато при мен идват пациенти, поддали се на манията “Повече е по-добре!” и „Искам го сега, ако може веднага!“

Това е безотговорно и опасно поведение. Упражненията и спорта могат да ни навредят и към тях трябва да се подхожда отговорно и МЕТОДИЧНО, с ясна идея защо ги правим!!! Какво искаме да постигнем? Наясно ли сме какво ще пожертваме от наличния ресурс на тялото ни, за да постигнем целите си? Дали искаме да повишим определен ресурс и дали го правим за сметка на друг? Мога да ви изброя още много въпроси, на които трябва да  получите ясни отговори преди да се започнете да се упражнявате.

Осъзнаването на тези неща могат да спестят много нерви, пари и време на всеки решил да спортува ей така изведнъж, без подготовка.

Призовавам ви, ако сте решили да се движите и да спортувате или ако сте спортуващ човек, който страда от спортни травми, да седнете, да помислите и да решите какво наистина искате и защо точно се движите/ спортувате . Определете ясно целта си. Вижте трезво какви са настоящите ви физически качества и възможности. Поставете си конкретни задачи. Помислете дали тази цел е реалистична и дали е полезна за вас. Помислете дали цената, която ще платите, за да постигнете целта си не е твърде висока и дали ще намали физическия ресурс, с който разполагате в дългосрочен план. Бъдете методични и с ясен и добре структуриран план. Помислете дали целта ви ще помогне на работата ви и качеството на живота ви като цяло? Скептично проверете наличната информация, до която имате достъп . Много от нещата, които ще прочетете ще са остарели, невярни или подвеждащи. Научете се да отсявате качествената информация и се свържете с експерти, които могат и искат да ви помогнат да изпълнете вашата цел не на всяка цена и не веднага, а като вземат на първо място вашето здраве и добруване. Следващата статия ще е на тема нездравословните митове и обвързване, които създаваме с упражненията и спорта, който практикувате. Дотогава бъдете здрави и разумни.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *