В тази кратка статия ще насоча вниманието ви към фрактура на хумерус, които може да получи човек, който реши да „играе“ канадска борба за забавление.

 

Това не е типична тема, която засягаме в лекциите по Ортопедия и Травматология, затова беше интересен проект за мен да се разровя. Причината да го направя е  това видео, което ми припомни  случка от ученическите ми години  в Техникума по Механотехника „проф. Цветан Лазаров“- Пловдив. Имахме един наперен учител по история, който беше  решил да си мери силите с млад мъж от учениците му. Няколко месеца след това му се наложи води уроците ни гипсиран. Нямам представа тогава коя част на раменната кост счупи, но този случай остана жив в спомените ми и до днес. Да започваме със съществената част!

 

Успокоителното, е че фрактурите след канадска борба са много редки, а още по- редки са случаите на нервно-съдова увреда  В това старо проучване от 1980 година се съобщава, че до този  момент (1980) в английската медицинска литература са описани 41 случая на такава фрактура само 5 от тях са с придружаваща пареза на лъчевия нерв. (виж тук)

Статистиката става важна, когато станеш част от нея, но целта ми не е да ви плаша!Това, че шансът е малък е успокояващо и затова реших да ви запозная с няколко проучвания. Познатото зло е половин зло. (виж тук) (виж тук)

Фрактура на раменна кост след канадска борба е спираловидната, при която може да има или да няма отломък с формата на пеперуда. Основно страдат млади мъже (виж тук), но има случаи и на жени пострадали по този начин (виж тук)

 

Причината за това счупване е фиксацията на лакътната става и мощният въртящ момент, който създават вътрешните ротатори  в раменната става- pectoralis major и subscapularis,latisimus dorsi, teres major (виж тук). В това научно проучване изрично обясняват, че симулацията, която са направили взима предвид само силата, която могат да генерират посочените мускули, без да се има предвид спортната техника. Тези мускули сами са достатъчни да произведат сила, надвишаваща 4-5 пъти допустимите стойности, които костта на един нормален човек може да понесе. Трябва да отчетем, че костите, мускулите и сухожилията на професионалните атлети ще могат да понесат много по-голямо натоварване!

 

фрактура на хумерус

Относно техниката изпълнявана от такива атлети, не трябва да забравяме  мускулите на противоположната ръка, тялото и дори краката участват активно в усилието. Канадска борба е спорт, който ангажира цялото тяло и неговата способност да генерира сила, мощност, както и да се използва инерцията, за да се победи. Не е чудно, че редките фрактури на хумерус са основно спираловидни и мястото на счупване е основно близо до точката на фиксация- над лакътната става или към  и по-скоро далечната трета   на   травмираната раменна кост. Тук може да видите компютърна симулация на най-натоварената част от раменната кост по време на канадска борба.

фрактура на хумерус

Интересното, е че според едно от проучванията, които посочих по-горе, всеки може да счупи раменна кост. Най-голям дял се падат фрактури на хора с еднаква сила, но това не е толкова учудващо, защото в реалния живот рядко ще се случи видимо по-слаб човек да предизвика по-силен. Все пак има случаи, в които и видимо по-силен противник чупи раменна кост, макар и тези случаи да са два пъти по-малко от ситуациите, в които  по-слаб противник получава същата травма.  Обикновено хумерус се счупва  по време на равностойна борба, но има описани случаи и на фрактура на раменната кост точно преди победа, както и обратното.

фрактура на хумерус

 

Какво можем да очакваме като лечение на фрактура след канадска борба?

Кръвна репозиция извършена от ортопед е основният метод, на който попаднах. Като периоди на възстановяване можем да кажем, че 3 месеца е стандартният срок, в който можем да постигнем пълна функция. Тук правя уговорката, че мнението и клиничния опит на опериращия лекар са водещи, когато става дума за определяне на сроковете. Една увреда на радиалния нерв, може да увеличи възстановяването и до година/ни, ако изобщо се постигне пълна функция. Съвременната Физиотерапията и Терапия на ръка имат важна роля в процеса на възстановяване, за да се избегне дългосрочно сковаване на лакътната и раменната става, както и пръстите и китката.

В заключение

Тази фрактура  е рядка, НО  възможна, а с нея и всички усложнения от травмата и оперативното лечение: инфекция, пареза, скованост, нарушена функция. Бъдете разумни и практикувайте този спорт без да се изхвърляте много, ако телата ви не са подготвени за това. Тази статия и нейният автор не претендират, че са изчерпали темата. Ще се радвам, ако коментирате!

 

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3560640/

https://synapse.koreamed.org/search.php?where=aview&id=10.5763/kjsm.2017.35.3.149&code=0171KJSM&vmode=PUBREADER#!po=30.0000

https://pdfs.semanticscholar.org/1ad8/43f18b676329eb6e263ebc9644d7604b4c08.pdf

https://europepmc.org/abstract/med/7408297

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23393920

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *