Халукс валгус наричаме изкривяване на палеца навътре от средната линия на тялото, което с времето се задълбочава и избутва и другите пръст

Халукс валгус

Палецът на крака може да се измести спрямо нормалната си ос като дисталният край на костния сегмент се измести в латерална (външна) посока-наричаме това състояние халукс валгус. Има няколко фактора, които могат да причинят халукс валгус, включително биомеханични, структурни, генетични, хлабави връзки, слаби мускули, неподходящи обувки или абнормална костна структура. Носенето на обувки с тесни върхове се смята за една от най-честите причини. Когато кракът е в такава обувка, дисталната част на палеца се притиска към средната линия на стъпалото, а първата метатарзална става се притиска към стените на обувката, което води до образуване на мазол и до възпаление на раздразнената зона.

Халукс валгус води до многобройни биомеханични проблеми. Палецът играе важна роля за стабилизирането на крака и абсорбирането на действащи сили при нормална походка. Когато палецът се измести навътре, той не може вече да изпълнява биомеханичната си роля. Това може да доведе до формиране на миофасциални ключови точки, възпаления и обща нестабилност на стъпалото, а от там и на целия крак.

халукс валгус

Наклоненото навътре стъпало например подлага на по-голямо напрежение палеца и метатарзофалангиална става. Ако наклонът е прекалено голям може постепенно да принуди дисталния палец да се отклони от позицията си.

Халукс валгус се наблюдава значително по-често при жени, отколкото при мъже. Не е ясно защо това е така. Възможно е да е заради физиологични или структурни разлики, или да се причинява от различните типове обувки, носени от мъже и жени.

Халукс валгус се предава наследствено, обикновено по майчина линия.

Лечение

Традиционен подход за лечение на халукс валгус

Трудно е да се лекува Халукс Валгус заради постоянния натиск, който стъпалото оказва върху палеца. Това също допринася за увеличаване на ъгъла на палеца спрямо нормалната му ос. За да се възстанови нормалното положение на палеца, трябва да бъде приложена сила за продължителен период от време. В някои случаи има и съпътстващи възпалителни процеси поради проблемите в ставата. В такива случаи се препоръчва използването на нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероидни инжекции, за да се облекчи възпалителният процес. Възглавнички се поставят във вътрешната част на обувката, за да се намали натискът върху метатарзофалангиалната става.

Ако състоянието е тежко и други консервативни методи не могат адекватно да се справят с него, хирургическата операция също е опция. Хирургическата намеса освобождава меките тъкани, които държат ставата и палеца в нетипичното за тях положение. Освен това се прилага и процедура, наречена остеотомия, при която част от костта се изрязва, за да се възстанови нормалното положение на палеца. Смяната на обувките също е важна част от лечението. Няма да възстанови напълно нормалното положение на палеца, но няма и да го влоши.

Мекотъканни мобилизации и класически масаж могат понякога да намалят болката в крака и дискомфорта, които са резултат от деформацията Халукс Валгус. Проблемът не може да бъде разрешен без по-сериозна намеса. Масаж на метатарзофалангиалната става може да намали фиброзата в тази зона и да направи ставата по-подвижна. В следствие на това палецът може да бъде стречиран в нормалната си позиция по-лесно. Тези техники са полезни, когато искаме да насърчим движение от страна на пациента и да възстановим нормалното движение. Независимо от гореизброените ползи, които носят мекотъканните техники, с тях не можем да постигнем сериозен и дълготраен резултат. Трябва да бъде приложена постоянна сила за дълго време всеки ден.

Техники за халукс валгус, които можем да използваме:

Дълбоки Фрикционни техники, които да насърчат мобилността на метатарзофалангиалната става. Приложете дълбоки фрикционните техники във всички посоки на ставните тъкани, за да се подобри мобилността на ставата. Фрикционното  третиране може да отнеме повече време за третиране на съединителната тъкан и белезите, които са резултат от разкъсани мускули или сухожилия. Фиброзни сраствания се развиват около ставата с времето, затова са нужни по-агресивни фрикции за постигнето на някакъв по-съществен резултат от ставните мобилизации.

Разтягане на палеца

Позицията на палеца може да бъде променена до някъде и в следствие на разтягане на тъканите, които блокират ставата. След като сте приложили дълбоки фрикционни похвати, издърпайте палеца в нормалната му позиция и задръжте така.

Най- вероятно фиброзни тъкани допринасят за неправилната позиция на палеца. За да можем да ги отпуснем е нужен стречинг от поне 20 секунди. Сречингът може да подобри гъвкавостта, но е малко вероятно да върне палеца в нормалното му неутрално положение. За това е нужна продължителна постоянна сила, която да действа продължително време.

Използване на шини за халукс валгус

Друг метод за корекция или поне забавяне на прогреса е използването на сплинтове (шини за халукс валгус). Те могат да са готови или изработени по крака на човека. Във Физиотерапевт БГ ЕООД практикуваме изработване на нощни сплинтове от нискотемпературна пластмаса индивидуално по крака на човек. Резултатите ни са добри и хората бързо свикват с тях.

 

 

 

 

 

 

Упражнения за халукс валгус

Едно от доказаните упражнения за леки до среднтежки случаи на халукс валгус е разперването на пръстите.  Прочетете тази статия за повече информация!

упражнения за халукс валгус

С какво трябва да внимаваме

Деформациите, предизвикани от Халукс Валгус, се проявяват в дълъг период от време. Терапевтични интервенции, които продължават кратки периоди (какъвто е модалността масаж), могат да намалят болката и да насърчат по-голяма мобилност, но са ограничени в тяхната ефективност и не могат да възстановят нормалното положение на палеца.

Внимавайте, докато масажирате или мобилизирате ставата! Възможни са възпаления и образуване на мазоли, които са болезнени. Затова бъдете по- внимателни, ако използвате фрикционни похвати. Масажът може да се използва, за да се подобри мобилността след операция (метатарзална остеомия). Изчакайте достатъчно след хирургическата намерса да заздравеят всички меки тъкани, преди да опитате да правите какъвто и да е масаж или мобилизации.

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *