Мануален лимфен дрежаж в Пловдив

Здравейте, щом четете тази статия вие търсите рехабилитатор в Пловдив, който да ви помогне при отоци. Най-доказан и работещ метод е мануален лимфен дренаж. Чрез него  и пълната противооточна терапия ще се подобри значително вашето качество на живот. В тази кратка статия ще ви запозная с няколко факти за тази терапия и моето обучение по нея.

 

Едемът могат да се дължи на много причини:

  1. Лимфедем- състояние, което възниква поради застой на лимфната течност, заради недостатъчност на лимфната система. Отоците при лимфедем са с високо съдържание на протеини и са твърди. С напредване на състоянието могат да доведат и до влошаване на качеството на кожата и лимфурея.
  2. Комбиниран оток- състояние след травма, контузия и др., съчетано със снижените способности на организма да изчисти насъбралата се лимфа.
  3. Динамична едема- състояние, при което  физически изисквания и циркулация надвишават траспортния капацитет на организма да изчисти отока.

Срещайки се с тези проблеми в практиката в мен възникна желание да се подобря в тази насока. По тази причина започнах да чета и да се интересувам какво да правя. Съществена част от характера ми е нуждата от доказаност и/или здрав разум на всяко нещо, което искам да науча и прилагам като рехабилитатор. В търсенето си смятам, че попаднах на перфектната терапия за справяне с оток- мануалния лимфен дренаж. Колкото повече четях, толкова повече осъзнавах, че това е само елемент от пълната и завършена концепция при отози.

Макар и да има някакъв ефект, за да се  дренажа  и повишената циркулация, е нужно да има и компресия. А такава компресия се случва под формата на бандаж. Тук стигаме до втория елемент от причините за ефективността на противооточната терапия. бандаж лимфедем

бандаж лимфедем

Така изглежда бандажната превръзка, която ме обчиха да правя на курса по пълна противооточна терапия и мануален лимфен дренаж. Виждате, че тя е съставена от няколко елемента- битн за пръсти, гипсов чорап, пенеста подложка, ниско еластични бинтове от памук с различна ширина и копринена лепенка, която да фиксира бинтовете. Не е нещо сложно, но изисква своето време и усилия. На курса, който продължава 20 дни или близо 200 часа и е разделен на 4 модула, се учим как да прилагаме мануален лимфен дренаж, грижа за кожата, говорим си за усложнения, физиология, рани.  В основи изучаваме основните причини за оток и как да ги повлияем както мануално, така и с бандажи, но и упражнения. Също так се учим да измерваме и да направим правилен избор на правилен компресивен чорап или ръкав, и не на последно място грижа за усложненията, които могат да възникнат с времето. Смятам, че това допълни сериозно арсенала ми като рехабилитатор. Концепцията завършва с поледните 5 дни, в които се говори за сериозни усложнения, които да натоварят крайниците, тялото или гениталиите с оток.

Какви са ползите от тази мануалния лимфен дренаж и пълната противооточна терапия:

  1. Повлиява  се отока при здрава лимфна система и подпомага функцията й.
  2. Позволява да се повлияе твърдия фиброзен оток, дори вече да се е формирал.
  3. Безопасна процедура, която може да се извърши и в домашни условия.
  4. Помага на хора с хронични отоци и лимфедем да живеят един по добър и качествен живот.
  5. Предотвратява усложненията, които могат да настъпят, ако отока не се контролира.

Има ли противопоказания? Да, манулания лимфен дренаж, бандажирането и пълната противооточна терапия имат противопоказания:

  1. Сърдечен оток на крайниците и декомпенсирана сърдечна недостатъчност. Задължително обсъждане с кардиолог.
  2. Остри вирусни или бактериални инфекция.
  3. Тромбоза или повишен риск от такава. Задължително обсъждане с ангеолог/съдов хирург.
  4. Директна работа върху метастази или злокачествени процеси. Задължително обсъждане с онколог.

Квалифициран терапевт задължително ще проведе предварителна консултация с вас и оценка, за да прецени дали сте подходящи за тази терапия. мануален лимфен дренажМануален лимфен дренаж

 

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД
Тодор Александров 7, гр. Пловдив

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *