Замръзнало рамо и неоперативно лечение е темата на тази кратка стията. С други думи ще си говрим за рехабилитация на замръзнало рамо.

В този систематичен преглед (виж тук) на научните доказателства са разгледани случайте на идиопатично замръзнало рамо и различните мероприятия, с които да ги облекчим по пътя им на възстановяване. Изключени са пациенти с диабет, операции, травми, неспецифични болки, защото те са типичен контингент за болка и скованост в рамото. Тук са описани случаи, в които болката в рамото се появява необяснимо и постепенно се сковава и губи функцията си.

неоперативно лечение замръзнало рамо

При идиопатично замръзнало рамо, макар че има голяма болка и скованост в рамото, която изглежда страшна, историята на заболяването е благоприятна. Шансовете да се възстановите са 94 процента! Причините все още не са уточнена, но знаем, че ако поставим човек под обща анестезия, получаваме значително подобрение на обема на движение, така че проблема може би е по-скоро мускулен, отколкото ставен.

Очаквано, ставните манипулации плюс стречинг не носят статистически значимо подобрение спрямо стречинг при рехабилитация на замръзнало рамо. Комбинацията на ставни манипулации и велоергометър извършени от рехабилитатор, срещу леки упражнения и ултразвук показват статистическа разлика в полза на първите.

Моята хипотеза, като рехабилитатор, е че количеството движение с велоергометъра дава нужния стимул, за да се получи временната неврологична адаптация, която дава по-малко болка и по-голям обем на движение.

Мултимодална програма състояща се от: топъл компрес, терапия за подпомагане на мускулна релаксация и гленохумерални мобилизация, плюс статичен прогресивен стречинг с устройство, дават по-добър резултат от тези, които правят само програмата.

Инжекция с ниска доза кортикостероид, съчетана с домашни упражнения, дава подобни резултати от инжекция с висока доза кортикостероид, както и по-добри резултати от такава с лидокаин.

Личните ми изводи от това проучване и препоръки основани на научните доказателства и опитът, който имам като рехабилитатор са следните:
1. Ще се оправите и шансовете за това са близки до 100 процента. Ние сме до вас, за да ви подкрепим и помогнем и да улесним възстановяването ви.


2. Симптомите ви могат да бъдат контролирани с една ниска доза кортикостероид и активни упражнения в началото.

3. Мануалната терапия може да се използва, за да успокои човек, че нещо специализирано му се прави, но не дава сериозни дългосрочни резултати, ако разчитаме само на нея.. Все пак, има случаи и хора, при които тя ще подпомогне снежната топка да се завърти по-бързо. Ако болката е силна и функцията на ръката е намалена потърсте помощ от рехабилитатор.


4. Стречинг дава временно увеличаване на пасивния обем на движение, който трябва да натовари с активни упражнения, за да задържим. Проблемът най-вероятно е мускулен, а мускулите се развиват и реагират най-добре на активни упражнения… Ставите, сухожишилия, съдовете, нервите и лигаментите също. 😁😎 Отново, консултация със специалист, който да ви преведе през този период, може да ви е полезна!


5.Ултразвукът както винаги не работи.😀😀😀

Обобщение за препоръките при рехабилитация на замръзнало рамо от това проучване.

  1. Може да контролираме болка и скованост в рамото по много начини и с модалностите, които описах до тук.
  2. Във всеки случай шансовете да се възстановите са големи.
  3. Специализираната помощ изглежда, че има някаква роля, но и самата естествена история на идиопатичното замръзнало рамо върви към възстановяване, когато нямаме усложняващите фактори, които описахме в началото на статията!

През това време е разумно да сте активни и да правите упражнения в обема, който контролирате, за да помогнете на стегнатите, тонизирани, слаби мускули на ротаторния маншон и рамото да заякват и да си вършат работата. Бъдете позитивно настроени, потърсете специализирана помощ и бъдете сигурни, че няма да е все така. Ще се оправите и бъдете по-добре!

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД

webpage: https://physiobg.com/

🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv

📸Instagram: fizioterapevtbg_eood

👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *