Болка в палеца, наричана ризартроза, рехабилитационни упражнения, разтягане и раздвижване. Това са нещата, които ще научите и може да опитате преди да посетите рехабилитатор/ кинезитерапевт/физиотерапевт, който да ви помогне!

Статията е директен превод на безплатен ресурс предоставен от уебсайта bracelab.com и нейният автор е г-жа Каръл Янг. Езикът, което е използван в написването й е много достъпен! Изключително стегнато и обосновано представяне на информацията!

Това, което мога да добавя като предисловие, е че тези рехабилитационни упражнения за раздвижване на палеца ще са полезни на всеки човек, който страда от ризартроза, но те не заместват индивидуалната консултация и програма, която може да получите от специалист! Правете ги само след като сте получили адекватна оценка, дали те са подходяща част от индивидуалната програма за вашето възстановяване.

Ризартроза е състояние на ставата на първа карпо-метакарпална става, което я прави нестабилна и склонна на колабира към аддукция. Това с времето би могло да доведе до много неприятна деформация на първата метакарпална коста, спрямо фалангите на палеца и до понижаване на функционалността на ръката, както и намаляне на качеството на живот. Болките от тази артроза са големи и застрашават хора на труда, които работят с ръцете си. Това са профеионалисти, които им се налага да защипват и стискат постоянно палец и пръсти.

Налични са множество собствени мускули на ръката, движещи и привеждащи палеца навътре и към опозиция, които се намират заловени за костите на дланта. Това ги поставя в биомеханично изгодна позиция, спрямо мускулите, които трябва да извършва отвеждането и разгъването на палеца. Последните мускули се намират разположени в предмишницата и имат изключително дълги сухожилия, които не могат добре да затеглят и да стабилизират първата карпо-метакарпална става.

Самата става, където има болка в палеца, е седловидна и много подвижна, заради особено важната функция, която има палеца! Тенденцията е при повтарящи се движения на стискане и защипване+ генетична предразположеност, да води до крайният резултат наречен ризартроза. Нестабилната става се променя, ошипява и това води до болка при ползване на ръката.

Консервативното лечение включва използването на термопластична шина, която стабилира ставата и първа метакарпална кост, като остава мускулите да работят. С времето ставата ще се скове от носенето на шината, който е желан от нас ефект, за да я стабилизираме и да избегнем оперативното лечение.

View this post on Instagram

Първата шина при артроза на първа карпо-метакароална става, която изработих самостоятелно.🤗🤗🤗

A post shared by Физиотерапевт БГ ЕООД (@fizioterapevtbg_eood) on

В България навлиза и оперативното ендопротезиране на карпо-метакарпалната кост, но като всяко едно радикално лечение и това трябва да се прилага само в краен случай и след изчерпването на възможностите на шината и индивидуалната програма от упражнения.

Сега продължаваме с превода на статията на г-жа Каръл Янг

“ На последният симпозиум на ръка във Филаделфия, няколко терапевта попитаха за подходящи упражнения при болезнена първа карпо-метакарпална става на палеца поради остеоартрит. Макар че всяка една програма от упражнения трябва да е индивидуализирана, разтягането на аддуктура на палеца, изолирането и засилването на първият дорзален м. интеросей и изометричното засилване на мускулите, които стабилизират карпо-метакарпалната става, са основни компоненти. Тези упражнения, които са описани по-долу имат за цел да стабилизират движението на палеца по време на ползване.

Тестът на Кодиц е бърз начин да наблюдаваме естествената тенденция на пациента към колабиращ модел, когато палеца е натоварен. Такова наблюдение установява, че целта, която трябва да се гони е стабилизация. В допълнение към упражненията, които са описани по-долу, позицията на палеца може да бъде повлияна с продължително използване на кинезиотейп или ортеза, която позволява активна контракция на всички мускули на палеца.

Скованият аддуктор на палеца допринася за нестабилността на карпо-метакарпалната става и разтягането му може да подобри способността на посочената става да бъде в стабилна позиция. Разтягането на палеца се извърша мануално, като се прилага натиск върху меките тъкани между първа и втора метакарпални костици и в същото време се разтяга палеца към абдукция.

разтягане на палеца
Мануално разтягане на скован аддуктор

Съвременните научни проучвания показват, че силата на първият дорзален интеросей има отражение върху стабилността на 1-ва карпо-метакарпална става . Изолирането на този мускул се случва чрез абдуцирането на показалеца от другите пръсти, докато метакарпофалангеалната става е в неутрална позиция. Използва се гумено ластиче, за да се приложи съпротивление при активно отвеждане или изометрия.

Както е описано в Клинична перла 17 на Handlab.com при свиване на интерфалангеалната и метакарпофалангеалните стави, докато се екстензира/абдуцира карпо-метакарпалната става: “ подсигуряваме, че дългият разгъвач на палеца, късият разгъвач на палеца и дългият абдуктор на палеца са активни, но сборът от тяхната сила е насочен към карпо-метакарпалната става.“/ Тези упражнения не трябва да обострят болката и дозировката трябва да се толерира от пациента. Един от най-добрите начини да се изпълнят упражненията е описан от ДеМотт. „

Източник и вдъхновение за тази статия са уебсайтовете:

https://bracelab.com/ и https://handlab.com/

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv
📸Instagram: fizioterapevtbg_eood
👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Източник: https://journals.lww.com/…/Gluteal_Musc

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *