Деменцията е съдба, която навярно ще сполетив не малка част от нас или хората, които познаваме. Изключително важно е да осъзнаем това и да правим нужното, за да поддържаме здрав мозък през активния си живот.

През кариерата си един здравен специалист може да види десетки хиляди,  а защо не и стотици хиляди хора и да говори с тях лице в лице. Може, като активен гражданин, да използва Facebook, блогове, Youtube, Instagram, Tik Tok и другите бъдещи интерактивни възможности за споделяне на информация. Те ще му/й помогнат да стигне до още повече хора и да  влияе на техните възгледи за живота и здравето. Истината е, че в момента сме залети от здравни препоръки- някои са супер, други ги бива, но изключително много са безполезни  и то  в най-добрия случай! 

Спомням си един абсурден случай, който няма да забравя никога.  Преди години като стажант във Втора градска болница- Пловдив, в отделението по Физикална и рехабилитационна медицина, ми се наложи да правя  масаж на една баба с болки в кръста. Бабата носеше Космодиск и не го беше сваляла от 6 месеца, даже и когато се къпе и спи. Резултатът  беше една чудесна декубитална рана в областта на поясните прешлени, която ни се откри в цялата си прелест, след като бабката си свали онова нещо от кръста.

Ако не знаете какво са декубитални рани вижте тук. Няколко седмици по-късно в кабинета ми за масаж ме посети едно момиче, което страдаше от сакрализация. Беше си прогорила дупка в кожата в областта на поясните прешлени със съгреваещ компрес съставен от памук, вода и ракия. Мога да продължа с историите, но смятам, че това е достатъчно раздуване на  въведението.  В тази статия ще ви изложа 6 препоръки, които са важни за превенцията на дегенеративни заболявания на мозъка ( Различните форми на деменция, като най-тежка е Болестта на Алцхаймер).

Защо трябва да се дават тези препоръки?

На първо място броят на хората страдащи от различни форми на деменция ще растат в България. Освен, че сме нация,в която не се раждат достатъчно бебета, ние сме и старееща нация. Възрастните хора в България ще стават все повече и повече, а те са най-застрашени от дегенеративните промени в главния мозък! Според това научно проучване (виж тук) във възрастовата група 65-69 години деменция развиват 2.4 човека на на 1000 човека. Този брой нараства почти експоненциално с увеличаването на възрастта, докато се стигне до възраст над 90 години, когато на всеки 1000 души, имаме 70 нови случая на деменция. Сред тези хора жените са по-застрашени от мъжете.

Това може да не стряска 18- 19 годишните, които тепърва навлизат в живота, докато не осъзнаят, че това  може да са техните  баби и дядовци. Всеки човек, който е видял  как деменцията променя и ограбва възрастния човек от разум, логика, спомени до такава степен, че той/ тя вече не е същия човек знае, че това не е шега. Грижата за човек с деменция  е тежка и емоционално, и физически!

Всеки здравен специалист знае, че затова е добре да не стигаме до там, защото най-доброто нещо е превенцията и профилактиката!

Трябва да осъзнаете нещо- съветите, които ще прочетете в тази статия, няма да дадат имунитет на мозъка ви от дегенеративни изменения с напредване на възрастта. Чудесно ще е да ги спазвате, но когато стигнете 60 години на първо място са редовните прегледи от лекар! Те са жизнено важни, за да може да се хване и диагностицира правилно деменцията, ако тя е тръгнала да се развива. Не можем да лекуваме всички форми на деменция, но има перспективни медикаментозни терапии, които могат да излекуват някои форми и да забавят развитието на други.

Какво можем да правим, за да предпазим мозъка от развитие на дегенеративни изменения или да забавим развитието им, ако вече са възникнали?

деменция

  1. Бъдете физически активни и се упражнявайте  редовно! Това систематично ревю и мета-анализ на дългосрочни научни проучвания показва, че физическата активност намаля риска от деменция и отслабване на когнитивните възможности. Движението повишава кръвообръщението, а това значи повече кислород и хранителни вещества към чувствителната към липсата на O2 и глюкоза централна нервна система!
  2. Здравословна диета е опасна препоръка. Какво значи здравословна диета? В 21 век сме и още не можем да стигнем  до конкретен извод. Това, което знаем е, че има все повече доказателства в подкрепа на  Средиземноморската диета при превенция на деменция и отслабване на когнитивните възможности (виж тук) (виж тук). Може да разгледате и това научно проучване, което разглежда ефекта на консумацията на зеленчуци със зелени листа, върху познавателните възможности на човек (виж тук)
  3. Ментална стимулация означава решаване на практически задачи, четене на книги, извършване на мисловни упражнения и т.н. Тя действа не само превантивно ( виж тук), но показва резултати, които превъзхождат и медикаментите при леки и средно тежки случаи на деменция (виж тук)
  4.  Контрол на стреса, на който сме подложени ежедневно. Да, това не е толкова лесно в наши дни, но ако правите физически упражнения и се движите вече влияете върху нивото на кортизола в организма, което е добро начало. Може да се каже, че ако следвате другите 5 препоръки, които ще изброя тук, шанса да контролирате нивата на стрес в живота ви са много високи! 🙂 Все пак, преди да се ядосате, развълнувате или притесните- спрете, отдъхнете си кажете: „Няма да е все така!“
  5. Сънят е жизнено нужен за доброто здраве на централната нервна система. При всеки е индивидуално, но е прието, че 8 часа сън не подлежи на преговори. Качеството на съня е не по-малко важно от количеството му! Тук може да  прочетете повече по въпроса (виж тук)
  6.  На последно място, но не и по важност са социалните контакти. И не говоря за фейсбук! Става въпрос за старомодно и качествено общуване с хора, които са ни близки и са добра компания (не за чашка). Да се обадите на децата, да се видите с приятели, да отидете на кръжок, където да се запознаете с нови хора, да посетите дискусионен клуб… ей такива старомодни работи. Хората сме социални животни, но в този забързан век сме лишени от основната ни човешка потребност и това са истински, искрени социални контакти.  За повече информация (виж тук)

В заключение ще ви споделя едно последно научно проучване ей така, защото ме кефите, че стигнахте до края на тази статия, която успя да стигне сериозните 1000 думи! Искрено се надявам, да отделите време и да последвате съветите, които ви давам тук, защото те са нещо, което  е нужно за всеки човек в България в 21 век.  (виж тук)

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *