Добре дошли в 21 век, мили сънародници! 

Искам да ви представя една новина публикувана преди 6 дни. Великобритания промени препоръките си за лечение на болка в кръста. Базирайки се на събраните досега научни доказателства,Националния институт NICE  публикува тази статия:

https://www.nice.org.uk/news/press-and-media/exercise-not-acupuncture-for-people-with-low-back-pain-says-nice-in-draft-guidance

wei_shengchu_60_displays_acupuncture_needles_in_hi_2172839354

В нея се посочва, че оттук насетне, акупунктурата не се препоръчва за лечение на болка в кръста, защото не превъзхожда шано акупункурата по ефективност. Също така не се препоръчва използването на парацетамол. Заместител на парацетамола трябва да е аспирин и ибопрофен. Слаби опиоидни аналгетици  като кодеина могат да се предписват само при остра болка.

Защо това е важно?

Прецедента, който поставя Великобритания може и ще бъде последван и от други страни в Европа и Света. Отне много време, за да се стигне до това нещо. В тази статия на BBC от 2007 година може да прочетете аргументи за научно проучване, което се използва от акупунктуристите в Обединеното кралство, с което да оправдаят прилагането на иглоубождания при болка в кръста.

Източник:   http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7011738.stm

Самото научно проучване проведено в Германия показва, че 47 процента от пациентите получили истинско иглоубождане се подобряват срещу 44 процента получили фалшиво иглоубождане  и само 27 процента от получилите конвенционална терапия. Доколко добре е проведено проучването? Навярно има субективен елемент в полза на иглотерапията. Но истината, е че това е само едно проучване, което ясно показва, че фалшивата акупунктура работи не по-зле от истинската.  През годините се натрупва огромна база от данни, които са достатъчна причина за промяна на официалните гайдлайнове, от които се ръководи NHS. Тази организация е дефакто най-големия работодател в Обединеното кралство и се явява публичното здравеопазване, в което работят повече от 1.3 милиона човека.

Можете да прочетете повече тук: https://www.jobs.nhs.uk/about_nhs.html

Стремежа е да се спестят пари и време на системата и на пациентите. Гайдлайновете(никак не обичам тази чуждица), са препоръчаните методики и лекарства, които един здравен работник трябва да използва, защото РАБОТЯТ. Тоест предизвикват някакви физиологични промени, които водят до положителен изход на лечението. Плацебо, шано терапиите от друга страна са описани много добре в тази кратка статия в блога на колегата ми Цветан Василев. Може да я прочетете като последвате този линк:

http://www.myphysio.bg/2014/10/blog-post7.html

 

Ако обърнете внимание на датите на статията в BBC и тази в NICE, ще видите, че времето, което е отнело, за да се случи тази промяна, е поне 9 години. Аз съм на мнение, че дебата е от доста по-дълго време!

Колко време ще отнеме дебата за акупресурата и акупунктурата да започне и в България?

В момента Иглотерапевти могат да са само лекари, които са изкарали „специализация“, което е още по-плашещото, защото създава впечатление, че тази терапия е конвенционална медицинска пракатика. Лекарите се предполага, че са интелигентни, високо квалифицирани специалисти, които трябва да са в час с наука. Тази тенденция, лекари да извършват акупунктурата, създава заблуждението, че това е една базирана на научни доказателства практика, но тя не е ! Бидейки наричана терапия от  алтернативната медицина, се създава впечатление, че тя може да е алтернатива на истинската медицина.

Не се заблуждавайте!

Акупунктурата е обозначена като   алтернативна терапия, защото няма нито едно солидно доказателство , което да я потвърди. Ако такова нещо имаше, тя щеше да бъде приета като конвенционална медицинска практика!!  Междувременно в масажни салони, хора без медицинско образование, с широко отворени и изпълнение със сляпа вяра очи, апокрифно практикуват иглоубождане. Според мен това няма да отшуми скоро. Въпреки науката и  доказателствата, които вече доведоха до промяната във Великобритания, вярата, убежденията и липсата на желание да се потърси солидна информация и да се вземе едно решение подкрепено от факти, ще оставят призрака на иглоубождането още дълго време да витае в лекарски кабинет, в студия и дори фризьорски салони.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *