Статията е разработена за уебсайта на Cleveland Clinic. Реших да ви я преведа и да ви я представя, защото има интересни неща казани за инсулта на много разбираем език.

Инсултът може да доведе до промени в поведението. Тези промени могат да се различават в зависимост от това колко тежък е инсулта и кои части на мозъка са засегнати.

stroke

Най-голяма част от мозъка- церебралния кортекс има две хемисфери. Дясната хемифвера на мозъка контролира невербалната комуникация, емоциите, пространствената ореинтация и чувството за място на тялото. Лявата хемисфера  на мозъка контролира дясната страна на тялото и там се намира центъра за говор и език. Лявото полукълбо в голяма част е отговорна за аналитичното мислене.

 

Увреждане на дясната хемисфера

 

Увреждането на тази част от мозъка може да предизвика редица проблеми в и промени в емоциите и поведението. Хората отцелели след мозъчен удар в дясната половина на мозъка може да не забелязват слабата лява половина на тялото, което ще навреди на дейностите от ежедневния живот или ДЕЖ. Тези индивиди също така може да са емоционално лабилни, с лоша преценка, бързо да се ядосват и краткотрайна загуба на паметта.

Често тези пациенти може да изглеждат като объркани или зависими и немотивирани. Това е така поради несъвършеното им чувство за пространствено ориентиране.

Болногледачите  им могат да предприемат стъпки,с които да помогнат на тези пациенти да се справят с ограниченията им наложени от  мозъчна лезия в дясната хемисвфра.  Ако вие сте пациент отцелял след инсулт на дясното мозъчно полукълбо важно е да запомните потенциалните опасности във вашата среда. Следните съвети ще ви помогнат:

 

 

Пациентите оцелели след инсулт на дясното мозъчно полукълбо често имат проблеми с речта и комуникацията. Много от тези индивиди изпитват трудности като говорят поради слабост  и лоша координация  на мускулите на устата.

Очаквайте продължение…

 

Източник: http://my.clevelandclinic.org/disorders/stroke/hic_stroke_and_the_brain.aspx

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *