Има някои въпроси, който всеки човек си задава в един период от живота си: „Твърде стар ли съм вече, за да се движа?“ и „Ще живея ли още дълго?“.


В един момент всички ще остареем. Ставите ни няма да са със същата гъвкавост. Сухожилията ни няма да могат да понасят големите натоварвания, които са носили, когато сме  млади. Няма да имаме същата физическа сила и издържливост, нито мускулната маса на млад човек. Кожата ни ще увисне, лицата ни ще се сбръчкат, нервната ни система ще дегенерира и това дори може да доведе до промяна на личността ни и загуба на спомените ни.

Старостта е нещо от което не можем да избягаме. В един момент тя ще хване всеки един от нас. След нея идва и нещо друго, от което не можем да избягаме и това е Смъртта! Благодарение на съвременната статистика знаем, колко бързо ходи Смъртта след нас, гонейки ни през годините. Това научно проучване изчислява, че средната скорост, с която трябва да се движи един възрастен или стар човек, трябва да е повече от 0.82 м/с или около 3 км в час. Ако се движи  по-бавно или  е неспособен да ходи, този човек е застрашен от среща с… е знаете вече.

Ако един възрастен или стар човек  е способен да се движи по-бързо от 3 км в час, има по-големи статистически шансове да избегне преждевременна смърт като се приема, че хора (мъже в това проучване), които могат да ходят по-бързо от 5 км не са застрашени от умиране (поне докато са способни да поддържат това темпо на ходене) .

Посоченото по-горе проучване дава идентични резултати с това проучване. В него се посочва, че скоростта на ходене е полезен ориентир, с който можем да преценим функционалните възможности на един възрастен или стар  човек и риска от преждевременна смърт.

Фактори като: цвят на кожата, пол , политическа ориентация, образование,   народност, работа  и всякакви такива,   трудно могат да  ни дадат информация какви са шансовете на даден човек да доживее до дълбока старост.

Да, има и изключения, които са хора с изключителна генетика и обгрижвани от любящо семейство и/или здравни професионалисти. Като оставим тези изключение настрана,  скоростта на ходене е основен показател, който всеки здравен специалист трябва да има предвид, когато отправя специфични препоръки  за физическата активност на един възрастен или стар човек.

Източници: http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7679

http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/644554

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *