Всеки иска да прави и прилага мануална терапия.  Проблемът, е че в желанието си да „правят и прилагат“ много от хората прилагащи я в масажни кабинете, къщи и паланки не са обучени и не могат точно да преценят кога и защо да прилагат мануална терапия. Те не са запознати с анатомията и ставните структури, които могат да наранят. Нито са запознати с патологии, при които не трябва да се прилага мануална терапия. Те не прилагат тестове, не правят измервания, не диагностицират точно проблема, а прилагайки една манипулация или мобилизация на сляпо и разчитайки на „усет“ и чист късмет се надяват да „оправят“ клиентите си. В голяма част от случаите постигат добри или задоволителни резултати. Но понякога могат и да пратят човек в болницата.

Не ме разбирайте погрешно. Дори и да си лекар или рехабилитатор, приложил всички тестове, направил всички изследвания пак не  е гаранция че няма да се случи нещо неприятно. Никой не е застрахован от грешки. Но според мен е по-добре да си много знаещ и по-малко кадърен и като видиш, че не можеш да не правиш. Отколкото да си много кадърен и незнаещ и в невежеството си и желанието си да се докажеш, че ти можеш да, осакатиш някой за цял живот.

Затова реших да направя това видео. Знам, че ще се продължи с правенето на мануална терапия извън лицензираните курсове запазени за кинезитерапевти, лекари и рехабилитатори. Това не може да се спре изведнъж и вероятно никога няма да спре. Исках с това видео просто да покажа моето мнение по въпроса, да дам няколко добри съвета и да покажа книги, които ще са интересни за хора без медицинско образование, които твърдо са решили да се занимават с мануална терапия. А и на колеги медици, рехабилитатори и кинезитерапевти, които в мързела си и прекалена самоувереност свеждат мануалната терапия до чакръкчийството, откоето е произлязла.

Говорих също и за това как според мен ще се развият професиите рехабилитатор и кинезитерапевт и дали ще отпаднат много от изкуствените ограничения наложени ни от законодателя. Приятно гледане и не забравяйте да споделяте, харесвате, коментирате, защото без вас няма да има видеоканал. Това видео е заснето с образоватлена, не е основание за диагноза или лечение!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *