Ако имате болки и скованост във врата вашия доктор може да ви насочи към рехабилитатор или кинезитерапевт, който да подобри обема на движение в шийния дял и цялостната му функционалност.

trakcia

 

Рехабилитаторът ще работи с вас, за да развиете терапевтична програма специфична за вашето състояние. Той или тя може да използва разнообразни техники и приоми за обезболяване на шийния дял.

Цервикалната тракция е една от тези техники, която вашия рехабилитатор може да използва, за да облекчи болезнената и напрегната шийна мускулатура. Цервикалната тракция се използва за „раздалечаване” на прешлени, дискове и стави в целия цервикален и горните няколко сегмента на торакалния дял. Тракцията отнема напрежението от нерви и релаксира и нежно разтегля вратни и шийни мускули.

Има различни начини за прилагане на тракционни сили в шийния отдел на гръбначния стълб, както с помощта на различни примки и механични приспособления, така и мануално.

Мануалните техники са предпочитан вариант поради личния контакт и усета на рехабилитатора, но за разлика от механичните приоми не могат да се прилагат продължително време и имат по-скоро импулсен характер.

 

Ползи от мануалната цервикална тракция.

 

Може да опишем няколко ползи от използването на мануална цервикална тракция като средство за разтегляне на прешлените и ставите във врата ви:

 

 

Мануална тракция- техники

 

Когато един рехабилитатор/ кинезитерапевт трябва да изпълни цервикална тракция той трябва и да ви обясни какво точно предстои и какво трябва да очаквате. Поради нежността на шийната зона тази техника изисква голямо доверие от страна на пациента и опит от страна на рехабилитатора. Ако имате някакви притеснения или въпроси трябва да ги ИЗКАЖЕТЕ ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕТО НА ТРАКЦИЯТА. Всяко рязко мърдане и или прекъсване на тракцията си носи своите рискове, най малкото от функционален блокаж или мекотъканна увреда.

 

Мануалната цервикална ракция се осъществява докато лежите по гръб. Трябва да се отпуснете спокойно на кушетката, за да се релаксират мускулите ви. Рехабилитаторът внимателно ще постави едната си ръка под главата ви и ще обхване  горната част на врата ви както и окципиталния дял на черепа ви/ тилът ви/. Другата му ръка ще обхване брадичката ви. Това ще му предостави добър контрол на позицията на шията и главата ви. След като е установил добър захват рехабилитатора внимателно ще се отпупне назад  с цяло тяло. Силата на тракцията никога не идва от ръцете, те играят ролята на лостове. Друг вариант на тракцията се осъществява с двете ръце на рехабилитатора под трапецовидните мускули където осъществява лек масаж  и постепенно се пренася нагоре към шията едновременно масажирайки и изтегляйки. Накрая техниката завършва като гореописаната тракция с тази разлика, че и двете ръце на рехабилитатора са под ръбовете на тилните кости и изтеглят главата внимателно. Тракцията винаги трябва да се осъществява с лека флексия в шията, за да не се блокират фасетните ставички или да не се притисната интервертебралните артерии, което ще доведе до вертижен синдром. Продължителността на тракцията е от порядъка на 5-10 секунди като тракцията се осъществява няколкоратно до обезболяване.

 

Нормално е рехабилитатора да ви задава въпроси за болката и други симптоми докато осъществява тракцията. Ако болката  намалява рехабилитатора ще продължи с бавни ритмични тракционни движения.

 

Ако болката и симптомите не отшумяват рехабилитатора може леко да промени ъгъла на тракцията с няколко сантиметра. Не се колебайте да кажете на рехабилитатора какво чувствате докато ви прилага мануална цервикална тракция, за да получите максимална полза и да намалите до минимум рисковете от травма.

 

Какво ще   усетите?

 

Когато ви правят който и да е вид на цервикална тракция трябва да усетите нежнно изтеглящо движение във врата. Не трябва да има болка, само леко напрежение. Ако усетите силна болка или дискомфорт кажете на рехабилитатора си. Той или тя могат да променят ъгъла и силата така, че да увеличат комфорта ви и да намалят болката. Ако болката продължи тракцията трябва да бъде прекратена и трябва да се потърси алтернативна техника за лечение.

 

Запомнете че една успешна рехабилитационна програма освен масаж , тракции и мобилизации за болка във врата включва и активни упражнения както и лечение от положение и коригиране на позата. Вашият рехабилитатор/ ако го бива/ ще ви препоръча подходящи упражнения. А вие ако искате да се оправите ще трябва да ги правите активно и ежедневно дори след приключване на лечебния курс.

Източник: http://physicaltherapy.about.com/od/orthopedicsandpt/a/Manual-Cervical-Traction.htm

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *