Тази статия е била писана (превеждана) от мен преди повече от 6 години за старата версия на този сайт. Местя я в графата „Морално остарели статии“ и „Митове и легенди във физиотерапията“. За жалост, много от идеите за болката посочени в тази статия, които съм приемал тогава, не отговарят на съвременни научни доказателства. За повече информация за тригерните точки е добре да прочетете този чудесен документ, който е публикуван в OXFORD ACADEMIC. Може да прочетете и статията в моя блог, за да сравните остарелите идеи с предложените в научния труд към, който съм предоставил връзка. Оставям тази статия и за да видите, че не е трудно човек да признае незнание/невежество, грешна идея. Нашата професия ИЗИСКВА ПОСТОЯННО  да се учиш! Да си готов да се откажеш или промениш гледната си точка към идеи, теории и техники, когато се покаже, че те не са това, което си си мислил, че са! Независимо колко време и пари си налял в тях.

Леватор Скапуле: ключови точки, рефлекторна болка и симптоми

Леватор Спакуле е шийният мускул, който най-често е отговорен за схащанията във врата. Ключовите точки в този мускул причиняват болка в ъгъла на врата и в горната граница на скапулата (вътрешният ръб на скапулата). Част от болката от ключовите точки на леватор скапуле може да също да премине в задната част на рамото. Главната зона обаче е ъгълът на врата. Някои проучвания са показали, че този мускул е един от най-засегнатите мускули от ключовите точки след трапеца.

Ключовите точки се появвяват най-често, ако държим рамената си в елевация, което води до скъсяването им и тяхната преумора. Периодите на напрежение и стрес, разбира се, ни карат да стягаме рамената си, тоест хроничният стрес е равен на хронични болезнени леватор скапуле и ключови точки. Дългите часове, прекарани в шофиране, при което ръцете са върху волана в позиция „два без десет“, могат да предотварят тези мускули поради повдигането на рамената и продължителния период на седене в тази позиция.

Ако прекарвате дълго време четейки книги или пишейки, това също може да доведе до пренапрежение на леватор скапуле, поради ролята му да контролира накланянето на главата напред.

Работата с компютърна клавиатура, която е твърде високо разположена също може да причини проблеми, тъй като лактите трябва да се държат по-високо , за да може предмишниците да бъдат в една линия с пишещите пръсти. В този случай клавиатурата е твърде високо и трябва да бъде преместена по-ниско или седалката трябва да бъде вдигната нагоре.

Продължителното гледане надолу и на една страна към компютърния монитор също може да напрегне тези мускули.

Освен болезнен и схванат врат, друг главен симптом е ограничена ротация на главата към същата страна. Ако проблема е наистина сериозен, вие изобщо няма да може да обърнете главата си в тази посока. Болката при завъртате главата си назад, за да погледнете какво се случва зад вас, най-вероятно е причинена от ключова точка в леватор скапуле. Тъй като мускулът може да е скъсен и схванат, той ще се противопостави на ротацията на главата в същата посока. Когато ключовите точки са достатъчно активни може да има болка долу в състояние на покой. Наличието на ограничена ротация на врата трябва да се счита за главна индикация на ключова точка в леватор скапуле. Възможно е да има болка при флексия в най-крайните точки на допустимия обем на движение, а екстензията най-вероятно ще е незасегната. Но ако няма ограничения в ротацията,ключови точки в леватор скапуле са малко вероятни като възможност.

Възможно е да има болка при пълна абдукция на рамото, тъй като това изисква пълна ротация на скапулата, но като цяло движенията на рамото не са ограничени.

Когато горните ключови точки на трапеца са налице, свързаните ключови точки може да се формират и в леватор скапуле, затова очавайте наличие на такива точки на горния трапец, ако такива има и в леватор скапуле. Също така са възможни и ключови точки в ипсилатералните(от същата страна) ромбоидеи и м. супраспинатус. Третирането на леватор скапуле и точките, формирани в него, вероятно ще се провали, ако и тези мускули не бъдат третирани съответно. По същата логика ключовите точки в горния трапец могат да останат такива, ако не третираме и леватор скапуле.

Ключови точки в леватор скапуле също могат да бъдат причинени и от такива в долния трапец, защото леватор скапуле е част от рефлекторните симтоми в долния трапец. Ако това е случаят, тогава силното схващане /напрежение/ може се прояви и в пекторалис майор и пекторалис минор, които са антагонисти на долния трапец. Лек стречинг и вероятно използването на съединително-тъканни техники за освобождаване на фасцията, може да са необходими, за да се възстанови дължината на тези мускули и да ги релаксираме.

Промените в походката като накуцване с единия крак примерно, могат да натоварят леватор скапуле поради факта, че има промяна в двигателния модел на походката, който трябва да бъде компенсиран. Това може да бъде придружено с ключови точки в стерноклейдомастоидеусите и musculus scalenus.

Главоболията обикновенно не са свързани с ключови точки в леватор скапуле и техните рефлекторни модели. Въпреки това скъсения леватор скапуле може да придърпа съответните гръбначни сегменти латерално, което вероятно ще причини рефлекторна болка от натоварените сегментни стави, което може да доведе и до главоболието.

Леватор скапуле и третирането на ключовите точки.

Има две зони, в които се формират ключови точки в леватор скапуле. Вероятно най-напрегнатата е разположена точно над залавното място в горния ъгъл на лопатката. Това е точката, в която повечето хора по навик искат да масажират, когато имат проблеми с леватор скапуле и трапецовидния мускул. Залавните ключови точки са едни от най-болезнените като цяло, затова е и нормално да изпитваме нужда да ги масажираме. Наличието на бурса в тази зона също може да бъде допълнителен източник на скованост, както и възпаление получаващо се от този тип ключови точки наречено ентезит. Това може да доведе до наличието на постоянна болка и ледотерапията може да бъде полезна в такива моменти. Поради наличието на това възпаление най-добре е да се избягва какъвто и да е било натиск върху зоната като самомасаж и и да се концетрирате вместо това върху конкретни ключови точки, което, както ще бъде обяснено по-долу, е истинският причинител на проблема.

Ключовите точки при залавните места могат да бъдат палпирани на около сънтиметър и пловина от горния ъгъл на скапулата. „Горният ъгъл“ на скапулате е въртрешният ръб по протежението на върха и, най-близко до гръбнака. Обходете тази зона за много напрегнати точки. Може съща така да успеете да почувствате възела и дори да успеете да го завъртите напред-назад межу пръстите си. Мускулните влакна в тази зона може да съкратени, което води до това „втвърдяване“. Това е най-лесната за намиране и идентифициране ключова точка, въпреки че освен болка и скованост не е вероятно да причини трептене или подскачане като бъде палпирана, тъй като е разположена под трапецовидния мускул.

Въпреки че ключовите точки на залавните места на границата на скапулата може да бъде една от най-напрегнатите, най- важната ключова точка се проявява там, където леватор скапуле се появява изпод трапецовидния мускул, точно на ъгъла на врата и вероятно е причината за ключовата точка на залавното място. Тази ключова точка наистина е трудна за отркиване, но е ключова за третирането на леватор скапуле.

Централната ключова точка е трудна за откриване и третиране по простата причина, че първо трябва да се справим и с трапецовидния мускул. На фигурата по-долу може да видите къде точно леватор скапуле се появява изпод големия горен трапец, който изглежда като глава на кобра. Обърнете внимаение на точката където показалеца локализира леватор скапуле. Точно под него, но обвит от тапецовидния мускул, се намира и проблематичната ключова точка. Би трябвало да се намира някъде в дясната граница на трапеца, точно където леватор скапуле се появява.

За да го локализирате, седнете на стол с висока облегалка и отпуснете горната част на тялото си на нея като по този начин позволите на рамената ви да се отпуснат. От страната, на която работите, оставете предмишницата ви да се отпусне нежно и естествено на корема ви. Вероятно ще е добра идея да използвате възглавничка, за да подпрете ръката. По този начин трапеца и леватор скапуле ще се отпуснат и релаксират. Ако трапецът е напрегнат, ще ви бъде трудно да намерите ключовата точка. Ако е отпуснат може да го избутате назад и да разкриете ключовата точка, която търсите.

С противоположната ръка намерете горния ръб на трапеца точно около ъгъла на врата. Оттам плъзнете пръстите си напред като избутате трапеца назад, докато не направят контакт с едната страна на врата, тоест леватор скапуле. Ключовата точка, която търсите, би трябвало да се намира точно в тази зона. Палпирайте докато не почувствате възел, твърда зона или съкратена тъкан и по-голямата част от сковаността и болката. Може да помогне ако внимателно завъртите главата си към противоположната страна, за да отпуснете напрегнатия мускул и да го изнесете нагоре към пръстите си. Това може да увеличи чувствителността на ключовата точка и да отключи рефлекторните болкови симптоми, когато я натиснете.

Ако трапецовидният мускул не е отпуснат достатъчно и леватор скапуле е прекалено напрегнат това ще доведе до трудности да се открие ключовата точка от останалата част от мускула.

Скъсен Стерноклейдомасоидеус и стойка с приведена напред глава

Някои от същите вредни навици, които могат да доведат до проблеми в леватор скапуле, могат да причинят хронично скъсяване на стерноклейдомасоидеусите, което води до претоварване на трапеца и леватор скапуле.

Стойката с приведената напред глава трябва да бъде коригирана и скъсеният стерноклейдомастоидеус трябва да бъде приведен в нормалното си релаксирано състояние.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *