Вярвам , че общите приказки, които казват здравните и спортните специалисти в повечето случаи не могат да навредят (сериозно). Все пак,  има случаи, в които могат опасно да променят поведението на един неосведомен и доверчив човек.

В тази публикация искам да ви обърна внимание към това, да се отнасяте по-отговорно към нещата, които четете/ чувате/ казвате и да ги подлагате на по-сериозна критична оценка, преди да ги отправите като препоръка към друго човешко същество.  Има препоръки и здравни съвети, които циркулират в обществото ни под различна форма: радио и телевизия, вестници и списания, Интернет форуми, социални мрежи и групите в тях, видеоклипове, статии… Начините да бъдете осведомени с нови знания, митове и легенди стават все повече, все по-достъпни и натрапчиви. И това е напълно нормално ! Много хора в нашето общество желаят вниманието на консуматорите на услуги и продукти. Готови са да използват всякакви маркетингови трикове като:  „Боли те врата- прави само това упражнение и с него ще излекуваш 99 болести!“.  Или препоръки от типа: „Пийте повече течности!“, „Движете се повече!“ ,“ Не си навеждайте главата над телефона, защото може да падне“.

Насаждането на страх, предлагането на бързо решение или магически лек/ терапия, която ще ви направи “ безсмъртни“ е сигурен път към вашето оздравяване  (обедняване ).

В серия от няколко статии   ще разгледам  някои от препоръките, които споменах!

Нека започнем с : „Пийте повече течности!“

Едно най-мистичните препоръки, наистина! Навсякъде ни залива информацията, че не се хидратираме достатъчно, че приемаме течности, които ни дехидратират (кафе, примерно) и от това ще се разболеем и ще умрем преждевременно. Сега ще се опитам да направя обзор на няколко научни проучвания. проведени през 21 век на тема хидратация.

Истината е, че здравите индивиди съвсем спокойно успяват да си набавят нужното количество течности през деня  от напитки и храната, която приемат, въпреки техния неравномерен прием. Приема се, че средните дневните нужни на един мъж са 3.7 литра, а на жена 2.7 литра и това напълно задоволява нуждите на един здрав организъм (виж тук)

Разбира се, възможно е човек да изпадне в ситуация на остра или хронична дехидратация. Най-чувствителни към дехидратация са децата и немощни стари хора. Епидемиологичните проучвания показват, че е възможно да се направи връзка  между дехидратацията и някои хронични заболявания като:

Възможни са смъртни случаи при остра дехидратация и от това  са застрашени основно старите хора. Тяхната нервна система е изключително чувствителна на понижените нива на течности в организма, което може да доведе и до понижен допълнителен прием на вода. (виж тук)  В това научно проучване (виж тук) се описва как част от церебралния кортекст  (gyrus cingulatus) на индивиди в напреднала възраст се „изключва“ при прием на малки количества вода, което може да понижи усещането за жажда и да доведе до дехидратация.

Но трябва да сме честни! Още срещаме предизвикателства в това да свържем хроничната дехидратация и приемането на течности с някакви последствия за здравето ни. (виж тук)

Всъщност пием ли повече течности?! В САЩ разработват това проучване и то показва, че  възрастните американци пият повече течности, но това е за сметка на напитки, които не са чиста вода. В тези напитки има различни вещества, които си имат своите калории. Личното ми мнение е, че в България също, приемаме повече течности, както е случая на американците… и повече калории! (виж тук)

На този етап в Европа институцията   European Food Safety Authority (EFSA) е помолена да ревизира  препоръките на субстанциите от първа необходимост и водата е една от тях. Можем да твърдим, че нямаме съвременни препоръки, които да са съобразени с културите и демографските особености на Европейския Съюз. В тази статия може да прочетете много, много интересни неща и ви съветвам да го направите, за да можете да отправяте адекватни препоръки, когато става дума за приемане на течности. (виж тук)

Статията се разтегли доста, но ще завърша с няколко думи за това, кога не трябва да се препоръчва приемане на повече течности:

Също така е възможно свръхприема на вода да доведе до разреждане на електролитното съдържание  в тялото, което може да доведе в редки случаи до мозъчен оток и смърт.

Някои причина могат да са:

Край на първа част!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *