Ограничване на кръвотока в рехабилитация и упражнения и рисковете, които крие този метод! Като рехабилитатор, реших да споделя една статия, която хвърля известна светлина от риска за дълбока венозна тромбоза при ограничаване на кръвотка!

ограничаване на кръвотока

Тази кратка статия няма претенции да изчерпва темата, а само да насочи вниманието към този въпрос! Смятам, че упражнения с турникет ще навлизат бурно при рехабилитационни упражнения, които ще се дават на пациентите в България след ортопедични операции и възстановяването им в следващите години. Не можем да седим слепи за доказателствата. Този метод ни дава добри резултати при изключително щадящо натоварване, но не можем да си позволим да работим като лаици с примитивни средства и слепи за рисковите фактори!

🔊📢 Нека заедно разгледаме тази Изключително важна тема за всеки пациент и рехабилитатор!


⚠️ Ограничаването на кръвообръщението показва сериозни ползи при трупането на мускулна маса с натоварван 20 до 30 процента от максималното, което може да даде пациента. В сравнение, нормалното натоварване без турникет трябва да е 60-70 процента от максималното, за да се постигне ефект. Нещо, което е нужно във Физиотерапията, Гериатрията и Нервните болести. Но дали такъв трябва да е случая с Физиотерапията в Ортопедията и Травматологията 🤕?


Имайки предвид отока, акумулирането на възпалителни вещества, метаболитини и лесната оболяемост на човек след травма/ортопедична операция, е лесно да се изкушим да започнем да прилагаме ограничаване на кръвотока. Чудесно е да натоварваме някой с леки тежести, да не го боли и той/тя да качва мускулна маса, докато прави рехабилитационни упражнения!


⚠️ В случая има нещо, което не можем да не отчетем! Дълбока венозна тромбоза е основен 🚩РИСКОВ🚩 фактор, който води до усложнения и смърт след травми🧟‍♀️. Тя може да засегне дълбоките вени на крайниците или белите дробове (белодробна тромбемболия).
⚠️ Дори едно тривиално неразместено счупване би могло да доведе до формирането на тромб, който може да мигрира до белите дробове. Освен наследствената обремененост, условията, за да се случи това, са описани в Триадата на Вирхов:


1. Застой на кръвообръщението.

2. Травма на ендотела( вътрешния слой клетки, които тапицират съдовете).
3. Промяна в компонентите на кръвта, които водят до хиперкоагулация.


Груби турникети направени да спрат артераилното кръвообръщение са крайно неподходящи за целта и могат да доведат до травми на съдовете и застой!


⚠️ Съвременните турникети са широки минимум 10 см, за да разпределят натиска върху по-голяма площ, замерват прецизно налягането.


⚠️ Рискът от развиване на тромбоемболия скача със 100 пъти след травма и операция в първите 6 седмици, но адекватната физиотерапия, заедно с медикаменти, които резреждат кръвта, дават чудесен ефект.


⚠️ Епидемиологичните данни показват, че 1-2 човека на 1000 ще развият тромбоемболия.


⚠️ Посочената триада от фактори не изчерпва всички детерминанти, които могат да доведат до тробоза, а научните доказателства не дават достатъчно данни, за алгоритъм на действие,затова решението за турникет трябва да се вземе след лекарски преглед, основано на СУБЕКТИВНА преценка от лекар, терапевт и информирано съгласие на пациент.

Не е неоснователно да изявяваме такива притеснение за ограничаване на кръвотока. Колкото повече се говори по темата и се споделят повече научни проучвания, толкова по вероятно е четящите да пожелаят да се информират повече по въпроса. В края на краищата е дълг на един рехабилитатор да даде информация на хората, за да могат те да направят информиран избор! Мина времето, в което здравния специалист седи на пиадестал и мнението му се приема без капка съмнение. Сега е време, в което зад една терапия или лечение трябва да има здрав разум, рационалност и доказателства!

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД

webpage: https://physiobg.com/

🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv

📸Instagram: fizioterapevtbg_eood

👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Източник: https://www.jospt.org/doi/full/10.2519/jospt.2019.8375?fbclid=IwAR2V2ZeAFum6LxU5lCipGzF_RvzEUaNWAG125_3hTrHy9lua-ZcNhbhWWeY

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *