Местя тази статия в графата „Морално остарели“, докато не намеря време, за да я обновя. Има какво да научите от нея, но е нужно да се добави нова информация. 

При пациенти с плосък гръб гръбначният стълб e леко разпънат, горният торакален дял е във флексия, долният торакален дял е прав, лумбалният дял е прав( във флексия), а тазът е наклонен назад.

Нормалният лумбален дял на гръбначния стълб има лека изтеглена назад извивка, наречена лордоза. При индивиди със стойка тип „плосък гръб“ тазът е наклонен назад и лумбалният дял е загубил лордозната си извивка, изправяйки я, което всъщност флексирана позиция на тази част на гръбнака. Хора с такава стойка ще стоят изправени с техните колена и таз, които ще са свръх изправени, а главата ще е приведена напред.

Това отклонение от „номралните“ извивки на гръбначния стълб е маркирано от наклонен назад таз. Това описва ротацията назад на горния илиачен бодил спрямо пубиса на таза.

Индивиди, които имат тази стойка, освен привидно много плосък гръб ще създават впечатлението, че имат и плосък задник, който ще е разположен точно под торса.

Мускулите както следват iliopsoas ще е дълъг и слаб. Мускулите Semitendinosus , Semimembranosus, Biceps femoris, разположени в задната част на бедрото, ще са скъсени . Erector spinae ще са дълги поради загубата на естествената лумбална извивка, но не и задължително отслабени. Коремните мускули могат да са изключително силни.

Малко са проучванията на предложените дължини на мускулите и връзката им с ергономичната стойка, както и няма постигнато единно мнение в съвременната литература. Макар че разтягането на сгъвачите като цяло е широко разпространена препоръка, за да се регулира наклона на таза и оттам и позицията на изправената лумбална извивка, проучванията на този подход като цяло не са намерили връзка между индивиди, които са изпълнявали стречинг на сгъвачите и контролна група от индивиди, които не са правили нищо подобно, от което следва да се заключи, че няма директна връзка между дължината на мускулите, посочени по-горе.Внимателно подбрани упражнения от изправителна гимнастика, упражнения за мобилност и стабилност могат да доведат до добри резултати или поне да стопират и предпазят от бъдещи травми, вместо разтягането на единични мускулни групи като бисепс феморис примерно.

Плоският гръб от всички различни от нормалната стойка води до най-висок процент травми на кръста. Намалените извивки на гръбнака предразполагат към по-голям риск от нараняване в следствие намалените способности на гръбнака да действа като „амортисьор“ .Плоският гръб, както беше споменато по-горе, се отнася за аномалия на позата, при която лумбалният дял на гръбнака е изгубил естествената си извивка(лордоза). Той е свързан с така наречена изразена кифозна извивка на гръбначния стълб и приведената напред глава. Плосък не трябва да се свързва с неутрален. Неутрална позиция е тази, при която естествените извивки на гръбначния стълб не са нарушени по никакъв начин.

Тежкоатлетите често са съветвани да вдигат с изправен(плосък гръб), когато всъщност инструкцията има предвид да се заеме неутрална позиция. Това се случва, когато тазът е балансиран в неутрална позиция без изразен наклон назад или напред, което определя нормалната лордоза на лумбалния дял на гръбначния стълб.

References 1. Kendall, Florence P., et al. Muscles testing and function with posture and pain. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2005. 2. Li, Yenche, Philip W. McClure, and Neal Pratt. „The Effect of Hamstring Muscle Stretching on Standing Posture and on Lumbar and Hip Motions During Forward Bending.“ Physical Therapy 76 (1996).

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *