В тази статия, която списвам след дълга пауза в моя блог, ще ви разкажа повече за острото възпаление, от което толкова се се страхуваме и пазим. То може да се опише с пет признака: затопляне, оток, болка, зачервяване и нарушена функция.

В тази статия, която списвам след дълга пауза в моя блог, ще ви разкажа повече за острото възпаление, от което толкова се страхуваме и пазим. То може да се опише с пет признака: затопляне, оток, болка, зачервяване и нарушена функция.

Освен острото възпаление има и още два подтипа. Ще ги опиша накратко, за да ви дам контекст:

  1. Имаме острото възпаление, което е незабавният адаптивен отговор на организма към една травма/ инфекция/ субстанции. То продължава от момента на травмата до няколко дни след нея, защитава организма и стартира процеса на възстановяване и зарастване.
  2. Имаме хроничното възпаление и то се изрязява в провалената адаптация на организма да се успокои и да оздрави напълно тъканта, която е пострадала. Имаме разстроена функция на имунната система и автоимуннен отговор. Възможно е да има серия от застъпващи се епизоди на остро възпаление или хронично излагане на субстанции или механични стимули. То може да продължи много месеци и години след травмата. Такова възпаление носи много излишна болка, нарушена функция и качество на живот. За него ще говорим в отделна статия.
  3. Последният тип възпаление е подострото възпаление и то се развива в периода от няколко седмици след острото възпаление. Явява се преходен период между описаните по-горе състояния.

Много ми се ще да разсея притесненията и да подобря разбирането на хората, които четат тези редове, че има ли възпаление, то трябва да се ликвидира напълно, тотално и без никакви компромиси. Това е огромна грешка, защото без остро възпаление нямаме безопасно заздравяване на травмата. То си има своята роля, за да ни предпази от инфекции и да изчисти мястото на травамата от мъртви клетки и отпадни продуки. Заздравяването на рани при възрастни е описано по чудесен начин в тази свободна за достъп и напълно безплатна научна статия ( виж статията тук!)

Възпаление болка оток зачервяване нарушена функция

В нея е се казва, че фазите на заздравяване са четири:

Хемостаза: при една остра травма имаме и кръвотечение

В тази фаза вродените механизми на тялото свиват съдовете, спират кръвта и формират кръвен съсирек.

След хемостазата идва ред на възпалението

Нормално то започва при формирането на раната и продължава 4-6 дни. По-дълго възпаление води до по-лошо заздрававане и странични ефекти. То започва благодарение на вторичното разширяване на съдовете, което позволява на имунните клетки да мигрират и да започнат война на живот и смърт, за да опазят организма от чуждо нашествие и да атакуват всяка тъкан или парченце от тъкан, което бъде разпознато като чуждо тяло!

Важни в борбата с чужди бактерии са неутрофилите, които използват различни стратегии, с които да стерилизират раната. Те секретират протеази, антимикробни пептиди, както и реактивни кислородни интермедиатори. При отсъствие на инфекциозни агенти неутрофилите провеждат апоптоза, така наречена контролирана клетъчна смърт. Ако това не се случи и те останат там продължително време, тогава раната се трансформира в незарастваща хронична рана.

Макрофагите от своя страна трябва да са налични, защото почистват раната от мъртви неутрофили и веществата, които привличат нови бели кръвни телца. На практика неутрофилите съкращават сроковете на възпалителния процес. Освен като чистачи, макрофагите са и ценни с това, че секретират растежни фактори, оказващи влияние върху фиброцити (съединителна тъкан), кератоцити, ендотелни клетки. Индуцират клетъчна пролиферация (размножаване) и ангеогенезата (формиране на кръвоносни съдове), което в даден момент след продължаваща каскада от събития води до контролираната клетъчна смърт на макрофагите.

В допълнение, проучването, което посочих по-горе, описва експеримент върху морски свинчета, което показва, че когато рана бъде третирана със серум против макрофагите, тя не се изчиства, а това води до намален брой клетки, стартиращи пролиферация на нова, свежа и здрава тъкан.

Този сложен танц на част от процесите, които описах, и на доста други, които може да видите в статията, води до бързо прекратяване на острото възпаление. Проучвания по въпроса показват, че възплението няма съществена роля в заздравяването на раната и ако продължи повече, отколкото е нужно, за да предпази и изчисти мястото на травмата, срастванията, белезите и съединителната тъкан са повече.

Затова и в медицината, терапията и рехабилитацията винаги търсим да контролираме и променим възпалението, не да го оставим да се вихри без контрол, защото последиците от него не са приятни- отложено заздравяване или хронична рана, скованост, болка, оток и сраствания! В никакъв случай обаче не търсим пълното му ликвидиране, защото един нормален остър възпалителен ортговор е важен и нужен за здравето на организма.

Третата фаза е фазата на пролиферацията

Тя продължава от 4 до 24 дни. В нея имаме бурно делене на клетки и заздравяване на тъканта. В тази фаза физиотерапевтите все още пазим травмата, но можем да започнем да включваме и леко движение, ако травмата е достатъчно лека, и е дадено разрешение от лекаря, който е оперирал. Отново тук се случва сложен танц от процеси, които взаимно се регулират, за да се достигне до заздравялата тъкан.

Четвъртата фаза е фазата на ремоделирането

Тя започва след фазата на пролиферацията и може да продължи и цяла година, докато се ремоделира до положение, в което максимално да напомня на здравата тъкан. В началото на тази фаза можем да постигаме по-лесни промени в тъканнта на раната. Колкото повече време минава, толкова по-бавно и по-трудно ще стане да се повлияе и да се постигнат бързи резултати. Във всеки един момент от тази фаза физиотерапевтите (рехабилитатори и кинезитерапевти) и уменията им, базирани на научни доказателства и здрав разум, ще са ваш ценен съветник и помощник във възстановяването.

На тази снимка може да видите нормалните срокове за зарастване на различните тъкани в човешкото тяло

Възплаение и време за зарастване на травмите

Този пост беше написан благодарение на информацията, намерена в тази статия и другите статии по-долу. Благодаря на авторите за чудесната работа!

Views: 161385 | Downloads: 4177 | Cited:  34

Friji Meethale Thiruvoth Devi Prasad Mohapatra Dinesh Kumar Sivakuma Ravi Kumar Chittoria Vijayaraghavan Nandhagopal 

Department of Plastic Surgery, Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research,Pondicherry 605006, India.

Correspondence Address: Dr. Friji Meethale Thiruvoth, Department of Plastic Surgery, Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research, Pondicherry 605006, India. E-mail: frijimt@gmail.com 

This article belongs to the Special Issue Current Concepts in Wound Healing

Received: 12 Jan 2015 | Accepted: 27 Feb 2015 | Published: 15 Sep 2015

...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/), which allows others to remix, tweak and build upon the work non-commercially, as long as the author is credited and the new creations are licensed under the identical terms.

Още източници, които използвах, за да напиша тази статия: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15212335/#:~:text=Acute%20inflammation%20is%20characterized%20by,rapidly%20to%20infection%20or%20injury.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556083/

https://www.facebook.com/AllmeanFitness/photos/164433511870628

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *