Семестърът в МУ- Пловдив бързо, бързо върви към сесия, многочасово учене, изпитване, побелели коси- абе мъка.  Хубавото, е че тази година материалът, макар и сложен е доста интересен. Възможно е да сте прочели, а може и да не сте/ макар че аз доста се хваля с това нещо/, но аз освен като масажист се подвизавам в момента и като студент- рехабилитатор. Точно в този момент разлиствах учебника на дуото Ставреви-  баща и син предполагам, по който учим ортопедия и травматология в нашия виалет.

thumb-movements

Учебникът е интересен, лесно се смила, предполагам, че и лесно ще се възпроизвежда. На фона на тухлата, която набарах в библиотеката на нашия факултет мога да ви кажа, че това учебниче е чисто злато. По правило като повечето учебници написани за МУ-Пловдив и този изобилства с правописни грешки… после защо не се притеснявам, че в скромния ми блог има такива. Какво да се прави като няма редактори да ми помагат, а мен ме бива в писането, но не и в редактирането? Добре че от WordPress  са излезнали с приличен вграден текстов редактор, та някак си не се излагам много пред „чужденците“.

Преди да зарежа с такъв ентусиазъм ученето и да се захвана с писането тук, четях за клиничната картина при счупване на тялото на раменната кост или както се казва на латински Fractura diaphysis humeri.

Интересното при тази фрактура, е че основно от нея за застрашени хора в младежка и по зряла възраст. Да кажем, че групата обхваща индивиди от 18 до 60 години. Няма да навлизам в това какви видове фрактури могат да възникнат, нито ще описвам клиниката много подробно.  Само ще ви кажа, че боли и отича средната част на раменната кост.  Счупването на тялото на раменната кост обикновенно се случва при директен удар или при падане връху лакътя.

Важно и интересно нещо според мен е така нареченото правило на палеца. За да го разберете най-общо ще обясня, че при една разместена фрактура фрагментите могат да прекъснат един от трите важни нерва отговорни за движенията и финната моторика в ръцете ни.

Тоест, ако някой от тях бъде натиснат или прекъснат част от движенията извършвани от ръцете и пръстите ни, които приемаме за даденост няма да бъдат възможни. Тоест това е нещо изключително опасно, което може да доведе до дълготрайни увреждания в крайника дори след правилна репозиция /наместване/ и зарастване на фрактурата. Тоест да отворите работа на някой рехабилитатор.

Правилото на палеца е сигурен, безопасен и атравматичен  начин, по който можем да кажем дали има увреда на нерв в следствие на фрактурата и това да ни приведе в едно повишено внимание към пациента, за да не засилим увредата. То може да бъде приложено и при първа помощ, което ще значи, че ако не сме специалисти е най-добре да не бараме и да не затегляме ръката, а да и осигурим покой, докато не я види ортопед-травматолог.

Та какво е правилото на палеца? При невъзможност палецът да извърши екстензия и абдукция  това ни навежда на мисълта, че лъчевия нерв, радиалис, е увреден, което ще значи, че след зарастване на фрактурата ще са смутени функциите на мускулите трицепс брахий, анконеус, разгъвачи в лакътната става.  Мускулус брахиорадиалис, който действа като сгъвач в лакътната става и екстензори на китка и пръсти както и палец, освен това ще е смутена сетивността инервираната от този нерв кожна ивица.

При невъзможност палеца да застане в опозиция спрямо другите пръсти на ръката, вероятно говорим за увреда на н. медианус, което съответно ще доведе до отпадни процеси във флексори на китка, опозиция на палец и флексори на втори,трети пръст. Тук също ще имаме намалена или липсваща сетивност в кожата инервирана от н. медианус.

При невъзможност да на пациента да приведе / аддуцира/ палеца към дланта говорим за увреда на н. улнарис. Това ще доведе до загуба на чувствителност на кожата инервирана от този нерв, както и смутени движения на кутре, четвърти пръст и част и описаното движение в  палеца.

 

Надявам се, че правилото на палеца ви се е сторило интересно и любопитно. Ето една малка част от нещата, които един рехабилитатор трябва да знае от ортопедията и неврологията.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *