Какво е доброкачествена хипермобилност на ставите ?

Доброкачествена хипермобилност на ставите (BHJS) е често срещана причина за ставни или мускулни оплаквания. Доброкачествена хипермобилност представлява отпуснатост на ставите, която може да бъде свързана с дневни болки, нощно събуждане, или дискомфорт след тренировка. Пациентите имат множество различни оплаквания и болки в продължителен период. Този тип болка често е позната като „болка на растежа“ Друг доста използван термин за BHJS е доброкачествен Ehlers-Danlos („тип 3“).

Болки в крайниците и BHJS могат да бъдат доста сходни, но всъщност са различни нарушения.

Какви са признаците и симптомите?
Деца или младежи с хипермобилитет обикновено имат болки в ставите или леко подуване по време на късния следобед, през нощта или след упражнение, или физическа активност. Болката е по-често в долните крайници като мускулите на прасеца или бедрото. Болката най-често засяга големи стави като коленете или лактите, но може да засегне всяка става.

Подуване обикновено не е налице, но когато е открито, се дължи най- често на нормална ставна травма, причинена от физическа активност. Подуването може да доведе до увеличение на течността в ставните кухини. Признаци на възпаление като зачервяване и топлина обикновено липсват. Течност може да се натрупва и разнася в рамките на часове.

Анатомия на ставите
Мястото, където две кости се срещат, се нарича става. Всички стави имат кухина, съдържаща малко количество синовиална течност, която смазва и дава възможност за движение. Сухожилията, мускулите, ставните връзки и ставната капсула държат ставата в правилна позиция. Отпуснатостта на тези носещи конструкции позволява ставата да има допълнително движение. Често дори нормални дейности, натоварващи хлабави стави, предизвикват дразнене.

За да си разберете как работят ставите, си представете панта на врата и ограничител. Пантата представлява ставата, а ограничителят пречи на вратата да се отвори прекалено много и да повреди стената. По същия начин ако ставните подкрепящи структури са разхлабени или опънати, се осъществява движение отвъд нормалния диапазон. Този хипермобилитет може да причини кратък дискомфорт, подуване или болка в тази област. Ставите също така могат частично да се „разместят“( дислокация), заради отпуснатостта на поддържащите ставни връзки и свързващи структури.

Кой е засегнат от BHJS?

Честотата на BHJS варира в зависимост от пола, възрастта и етническия произход. Момичетата са склонни да имат повече мобилност (отпуснатост) на ставите, отколкото момчетата на същата възраст. По-малките деца по- често имат оплаквания. Тийнейджърите имат по-малко симптоми, защото техните мускули и стави започват да стават по-стегнати и по-силни, а и с възрастта , те разбират по-добре връзката между повишена активност и дискомфорт.

Когато са тествани големи групи от ученици, хипермобилитет се среща в рамките на 7 до 40 процента от децата. Между 8 и 11% от тези деца имат хипермобилност, която причинява болка след активност или през нощта. Никой не знае защо някои деца развиват дискомфорт, а други със също толкова хипермобилини стави не страдат от болезненост или подуване.
Често има фамилна история при анамнезата на ставна хипермобилност: вродени хълбочни изкълчвания, сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб), лакътя, сублокация на капачката на коляното или рамото, или чести навяхвания на глезена или китката.

Как се диагностицира BHJS?

Диагностицирането на деца или млади хора, за които се предполага да има BHJS, не изисква специално оборудване. Тестване на диапазона на движение на ставите на вашето дете ще определи дали те са по-подвижни от нормалното. Пет специфични теста за мобилност се използват за диагностициране на BHJS

Китката и палецът могат да бъдат преместени надолу така, че палецът да докосва предмишницата.
Пръстите (особено 5-ти пръст) могат да бъде разтегнати назад така, че да са успоредни на горната част на ръката.
Когато пациентът стои изправен, коленете са необичайно свити назад, ако се погледната отстрани.
Когато са напълно изпънати, ръцете се огъват (не изглеждат прави).
Когато се навеждат в кръста с изправени колене, детето или младият възрастен могат да постави дланите си на пода.
Много деца с BHJS имат плоски стъпала.

Тъй като симптомите на хипермобилността понякога приличат на артрит, може да се нужни лабораторни тестове, които да гарантират, че детето Ви няма по-сериозни нарушения (като ревматоиден артрит или други възпалителни заболявания). Рядко е нужна рентгенова снимка.

Как се лекуват BHJS?

Лечението е специализирана за всяко дете или млад възрастен, въз основа на цялостното му здраве, медицинска история, тежестта на болката или дискомфорта, наличие на други симптоми.

Терапия

Основни упражнения за укрепване и повишаване на мускулната сила могат да помогнат на детето ви, намалявайки гъвкавостта на ставата, за да се предотвратят други наранявания.

Практикуването на техники за защита на ставите може да помогне на детето ви да избегне преразтягане на рисковите стави:

Избягвайте да седите с кръстосани крака по турски.
Свийте леко коленете, когато се изправяте
Носете обувки с добра арка за поддържа на стъпалото
Намалете тези необичайни ставни движения,които хипермобилните децата често използват, за да забавляват своите приятели
Избягвайте „пукане“ пръстите на ръцете или врата, или други стави.
Физикална терапия, включително укрепване упражнения и дейности като плуване, разходки и кънки са от полза за подобряване на якостта на ставите. Бездействие трябва да се избягва. В допълнение, наднорменото тегло влошава проблема. Шини, скоби, или поставяне на лента се препоръчват за защита на засегнатите стави по време на активност.

Лекарства
Тъй като основният проблем с хипермобилитета е ставната отпуснатост, а не възпаление, повечето лекарства предлагат само частично облекчение. Прием на аспирин или на други нестероидни болкоуспокояващи като напроксен или ибупрофен, може да намали ставния дискомфорт.

Сред децата, които имат силно желание да спортуват активно, няколко семейства докладват за ползите от приема на тези лекарства точно преди спортно събитие, или веднага след събитието.

Какви са перспективите?

Деца с отпуснати стави често се справят добре в дейности с гъвкавост като мажоретките, модерни танци, свирене на музикален инструмент, гимнастика, балет и т.н. Въпреки това, намаляване или спиране на някои от тези дейности може да бъде необходимо, ако болката на детето е непоносима.

BHJS рядко води до артрит по-късно в живота, въпреки че някои пациенти могат да развият проблеми с рамото или капачката на коляното, ако има чести размествания, или ако хрущяла около тези или други стави стане прекалено износен.

Някои пациенти продължават да изпитват голяма мускулна болка поради хипермобилитета и като възрастни. Тези хора остават изложени на повишен риск от травми, свързани с навяхвания, контузии, изкълчвания, интермитентно подуване, болки в гърба и т. н.

Някои изследвания са открили, че по-възрастните хора, които са били хипермобилни като младежи, имат по-добри функционални възможности в сравнение с тези без хипермобилитет.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *