Преведох тази статия, защото доста се различава от това, което ни преподават в нашата школа. За мен лично е много драстичен при руптура. Хайде при разтежение по съм съгласен. Четете и сами преценете дали ще ви свърши работа. Аз лично искам да го има в блога ми, защото е различно.

Спортен масаж при рaзтежение / руптура/ или нараняване сухожилието на мускул перонеус бревис.

Масажът може да се приложи директно върху мускулното сухожилие, коремчето на мускула и други асоциирани мускули. Инструкциите, които ще прочетете са написани със стриктно информационна цел. Авторът препоръчва да потърсите професионален съвет преди да започнете да правите само масаж.

ВАЖНО: Преди да започнете с какъвто и да е масаж, терапевта трябва да снеме анамнеза и да се съобрази с възможните противопоказания, които ако са налични не трябва да се подлагате на масаж.

Спортния масаж може да спомогне успешно за по-бързото зарастване на сухожилието както и да предотврати повторна травма като намали напрежението и подпомогне разтягането на мускулите на подбедрицата и прасеца.

Директен масаж на сухожилието

След като острата фаза е отминала и лекуващия лекар е определил, че момента е подходящ за започване на масаж първоначално започваме с масажиране директно на сухожилието, което ще предотврати разрастване на съединителна тъкан и формиране на сраствания. Масажът може да започне обикновено от 5-7 дни  след травмата. Не трябва да използвате маслата или лубриканти, тъй като трябва да можете добър да усетите сухожилието. Маслото само ще доведе до плъзгане на пръстите и лошо фиксиране на работната зона.

Масажът против сраствания трябва да се приложи в разтегната позиция на сухожилието доколкото то позволява. Окажете директен натиск върху сухожилието и масажирайте дълбоко /но в границите на поносимата болка/ през фибрите, не надлъжно по хода на сухожилието. Трябва да можете да го палпирате през кожата. Затова е важно да имате основни познания по анатомия. Постепенно увеличавайте натиска през сесиите, но винаги до поносима болка. тази техника най-вероятно ще е малко болезнена, но не чак олкова, че атлета да се стегне.

Най-добре ще е да започнете извън огнищно и в хода на сесиите да се придвижвате към мястото на травмата. Самият масаж против сраствания трябва да продължи не повече от 5 до 10 минути. Добра идея е да работите през ден не всеки ден. Това ви дава възможност да прецените как отговаря травмата на масажа. Ако отока се увеличи, а болката влоши ще е добре да се въздържите от масаж, докато отмине острия период.

Поглаждане

Целта на поглаждащите техники са да подготвят зоната за спортния масаж и дълбоките драстични техники, които ще последват. Като използваме дланите си поглаждаме леко но не повърхностно по хода на венозен и лимфен ток, което ще рече от крайниците към сърцето. След това бавно върнете ръцете си обратно без да поглаждате. Повтаряйте поглаждащите техники като се стараете да покриете възможно най-много площ. Повтаряйте техниката от 5 до 10 минути като увеличавате дълбочината с всяко поглаждане.

Комбинирано разтриване и омачкване

В спортния масаж разтриването и омачкването се преливат едно в друго. С ръцете си като използвате всяка една възможна повърхност на длани, юмруци, лакти разтрийте мускулите, след това започнете да вкарвате омачкващи техники. Опитайте се да издърпате половината от мускулното коремче към вас с пръстите на едната си ръка докато бутате с палеца на другата си ръка в противоположна посока. Освободете и манипулирайте мускула в обратната посока. Работете нагоре-надолу по мускула като се опитате да не пропускате мускулни влакна. Работете така 5-10 минути като вкарвате разтриване и поглаждащи техники, за да не е  много травмиращ масажа.

Дълбокотъканни техники с палци. Целта на тази техники е да се приложи дълбок поносим натиск по средата на прасеца като целта е да се разделят главите на мускулите гастрокнемиус. Трябва да изпълнявате похвата бавно и целенасочено като „чувствате” мускула под палците си. Повторете от 3 до 5 пъти като между повторенията използвате други разтриващи и омачкващи техники. Тази фаза от масажа трябва да продължи 5-10 минути. Подобна техника се прилага с един палец, който може да бъде подсилен от два пръста на другата ръка, ако е нужно да се натисне повече. Масажът трябва да бъде дълбок, но не толкова дълбок, че да отключи болка. Това е особено важно при обработка и на пероеналните мускули.

Циркулаторни фрикции и ключови точки.

Целта на циркулаторните фрикции и обработването на ключовите точки е да се омекотят стегнати, ригидни зони в мускулите, съединителна тъкан и сраствания между мускулите и фасциите, които ги обвиват. Като използваме един от палците, понякога подсилен от другите пръсти търсим ключови точки/ това са локализирани, много чувствителни точки в мускулите/ . Когато намерим такива точка прилагаме натиска до болезненост оценено по десетобалната система приблизително 7/10 като 10 е много болезнено. Задържаме натиска докато точката се обезболи до 4/10 това обикновено отнема 10-30. След като обезболим до тази степен усилваме натиска докато отново стигнем болка оценена 7/10. Задържаме докато обезболим и повтаряме 3-ти последен път. Тази техника е много тежка за палците на ерапевта. Важно е да държите палците си леко флектирани, за да опазите ставичките на палеца от нараняване.

Завършване

Масажистът може да завърши като използва още разтриващи и омачкващи техники като накрая завърши с поглаждане. Този цял процес не рябва да продължава повече от половин час. Можете да правите масаж всеки ден, ако използвате по-лек натиск. Ако натискате силно добре е да оставите тъканите да починат 24 часа след масаж преди да направите следващия масаж.

За рехабилитацията на мускулните разтежения спортния масаж е важен при омекотяването и формирането на нова съединителна тъкан в зоната на нараняването както и насочване на вече формиралата се тъкан в цикатрикса в посока на мускулните фибри.

 

Източник: http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/peroneus-brevis-tendon-rupture/sports-massage

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *