Травма на мускулите и 5 фактора, които влияят на възстановяване и рехабилитация. В тази кратка статия ще обсъдим осреднените срокове, които ориентират здравните специалисти в ортопедията и травматологията, когато дават прогнози и препоръки на хора, преживели травма на мускули. Самият процес на рехабилитация и възстановяване с всичките му фази няма да бъде разискван, поради неговата сложност, която заслужава отделна статия.

В човешкикият живот неминуемо преживяваме травматични моменти. Това е нормално и телата ни са подготвени да се справят с това нещо до известна степен. Различните тъкани, които ги изграждат, нямат еднаква способност да се възстановяват. Тук ще обсъдим тъканта, която изграждат мускулите, като за костите, ставните хрущяли, капсула и лигаменти, както и нервите и мозъка ще посветя отделни статии.

Каква е целта на тази статия?

Да създаде реалистични очакванията на пациентите към това какво е „нормално“ да очакват след травма и да ги изложим на идеята, че липсата на болка не означава, че една тъкан е възстановена. По същият начин и наличието на болка не означава, че има травма.

Тук е моментът да уточня, че тези срокова са усреднени и не заместват лекарската консултация и предписание. Всяко едно лечение и последваща рехабилитация задължително се индивидуализира и адаптира, според състоянието на човека и клиниката, която показва по време на лечението и през процеса възстановяване. Макар че в медицината и рехабилитацията се работи според алгоритми и ръководни принципи, те не могат да обхванат всички вариации и особености, с които идва пациентът.

Най-просто казано- всеки пациент ще си има свой път, който ще трябва да извърви, според физическите възможностите за възстановяване, които му е дала природата, средата, в която живее, и собстветвения му умствен капацитет, който ще му позволи да приеме и приложи препоръките и обстоятелствата, които вървят със състоянието му и неговото възстановяване!

Какво трябва да знаем за една травма на мускули или мускул?

травма на мускули ортопедия
рехабилитация

Мускулната тъкан е двигателят, които движи телата ни в пространството! Тя е подложена ежедневно на натоварване в различна степен. Има хора, които трупат по-лесно мускулна маса и са по-устойчиви на травми, както и хора, които са много податливи на травми или трудно трупат мускулна маса.

Други са между тези две крайности на спектъра, което е напълно нормално, имайки предвид огромното население на планетата ни и безбройните вариации на човешкия геном, който носи всеки един представител на човешката раса. Мускулната тъкан е богато кръвоснабдена и разполага с известни възможности да се самопоправя, благодарение на сателитните клетки, които се намират в нея.

На първо място е мускулната треска, която е форма на контролирана мускулна травма. Тя възниква след сериозно физическо натоварване и може да бъде преживявана с различна степен на болка, скованост и намалени функционални възможности. В този случай можем да очакваме при различните хора тя да отмине още на същия ден или до 3 дни след извършването на физическото натоварване.

Следва травма на мускули , която е възникнала поради физическото прекъсване на мускулни влакна. В практиката се използват три оценки:

  1. Първо ниво е свързано с увреждане на мускулни влакна, което е по-тежко от типичната мускулна треска, но не е толкова драматично, че да изисква нещо особено като лечени и терапия. Обикновенно, ако се редуцира натоварването на мускулатурата тези травми минават до две седмици. Следва да се приеме, че ще е нужно поне седмица постепенно кондициониране, за да не се повтори травмата, след като тези две седмици отминат.
  2. Второто ниво се характеризира с частично скъсване на мускула, което води до по-голям брой травмирани мускулни влакна и лека загуба на сила. То също може да мине консервативно и това дали да се имобилизира е преценка на лекаря. Препоръката да се намали натоварването, докато отмине зарастването, важи и тук, но е възможно и да поискат от вас покой и пълно ненатоварване на мускулатурата за известно време. Преценката за това ще бъде на лекаря, който ви лекува, и терапевта, който работи в екип с него. Нормалните срокове за зарастване на една такава травма може да са между 4 дни и 3 месеца.
  3. Третото ниво на мускулна травма е тоталното прекъсване на мускула или на прехода между мускул и сухожилие. Оперативното възстановяване не е задължително, защото не винаги предлага по-добри функционални резултати, а операцията си върви с всички анестезиологични и оперативни рискове. Преценката е на лекаря и се обсъжда с пациента. Обикновенно, млади хора и активни спортисти са кандидати за операция. Козметичните дефекти, които остават също могат да подтикнат някой да се подложи на операция. Нормалните срокове за възстановяване на такава травма са 3 седмици до 6 месеца.

Какво може да забави рехабилитация и заздравяването на мускулната тъкан?

травма

  1. Все още нямаме консенсус за нестероидните противовъзпалителни средства. Мета- анализ от 2021 година показва, че използването на нестероидни противовъзпалителни редуцира загубата на мускулната сила, болезененост и нивата на креатин киназата в кръвта. Това е оборва хипотезите, че лекарства от тази група намаля възпалението и може по този начин да удължи сроковете на възстановяването. Изглежда, че на този етап фактите показват обратното. За да ускорите възстановяван и рехабилитация след травма на мускулите изглежда, че не е лоша идея да се приемат нестероини. Обсъдете тази информация с вашия лекуващ лекар и рехабилитатор, който ви помага с раздвижването!
  2. Докато тече острият възпалителен процес 48-72 часа след травмата, трябва да се изгягват и топли душове, нагревки и компреси. Също така всякаква спортна дейност с цел да се „разкара“ травмата.
  3. Използването на студени компреси не се препоръчват. За повече инфомация гледай това видео.
  4. Алкохолът и цигарите също не трябва да се приемат, за да не се отнемат ценни ресурси от организма, за да обезвреждат тези отрови.
  5. Докато тече острият възпалителния процес всякакви масажи, вендузи и мануални модалности са противопоказани. (Мнение на автора)

В заключение искам да уточня, че болката по време на възстановяване не означава, че нещо нередно се случва, стига тя да изчезва след прекъсване на дразнещо движение и натоварване. Болка, която остава през нощта и на следващия ден продължава, е сигнал, че сме надскочили капацитета на мускулната тъкан да понесе натоварването, на което я подлагаме, и е добре да го редуцираме.

От друга страна и пълният покой може да удължи възстановяването, както и да доведе да усложнения като ставна скованост, която е доста трудна за раздвижване. Нужна е адекватна терапия, която да е синхронизирана с предписанията на лекаря и подкрепена от добра комуникация между специалистите и пациента, за да не остане слабост, скованост и намалени функционални възможности, поради нереализиран потенциал.

Източници: https://www.physio-pedia.com/Muscle_Strain#:~:text=Muscle%20lesions%20are%20classified%20as,and%20passive%20range%20of%20motion.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3055648/

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.

Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!

___________________________________________

При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД

webpage: https://physiobg.com/

🎥YouTube: #RehabilitationPlovdiv

📸Instagram: fizioterapevtbg_eood

👨‍🏫Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *