Упражнения при интеркостална невралигия

Интеркосталните мускули са тези, които свързват ребрата на гръдния кош и ги държат заедно. Когато има малки разкъсвания на мускулни влъкна или разтежение на някой от тези мускули, пациентът може да изпита трудности при дишане или разширение на гръдната клетка. Може да усети също така и болка когато се усуква, обръща или навежда. Невралгия е медицински термин, който дефинира болка.

Интеркостална невралгия

Периферните нерви могат да причинят интеркостална невралгия. По-голямата част от пациентите чувтват болка, свързана с това състояние, в горните гръдни мускули под ръката или около задната част, или ръба на скапулата. Болката не е постоянна, но може да превърне нормалните ежедневни действия като седене или лежане в много болезнени преживявания.

Херпес зостер може да причини постхерпатична невралгия и да я превърне в хроничен проблем. Болката се причинява от пораженията и разрушаването на нервните пътища на сензорната нервна ситема, също позната като периферна нервна система.

Интеркосталната невралгия може да бъде причинена и от натиск върху нерв, последици от хирургични процедури или травматични наранявания на гръдната кухина или гръбначния стълб (очаквайте по обстойна статия за интеркосталната невралгия, причини и симтоми, за сега ви давам само основни упражнения  бел. ред.)

Разтягане

Разтегнете гръдната кухина като вдигнете ръце над главата или ги разтворите максимално  настрани (и в двата варианта дланите сочат стената, която и вие гледате). По този начин разтягате интеркосталните мускули, както и кръвоносните съдове и нерви, които се намират между ребрата.

Друго примерно упражнение: вдигнете ръце над главата и притиснете длани една към друга, като за по-голяма стабилност, сплетете пръсти. Вдишайте и внимателно се наклонете надясно, издишвайки бавно. Задръжте няколко секунди, усетете разтягането на интеркосталните мускули и вдишвайки се върнете в изходна позиция. Издишайте, вдишайте отново и повторете наклона в противоположна посока. Направете няколко цикъла от това упражнение, като много важно е, че НЕ трябва да има болка! В момента, в който усетите болка, тялото ви ви казва, че това е максималният обем на движение, който имате в момента. Не се насилвайте. С достатъчно време и редовни упражнения болката ще изчезне и обемът на движение ще се разширява.

Застанете под врата с масивна каса. Хванете се за касата с двете ръце като за добър захват предмишницата трябва да бъде разположена по ръба на касата; хумеросът (мишничната кост) да е разположен под ъгъл от 90 градуса спрямо нея. Разтворете краката на ширината на раменете и държейки се здраво за касата, се отпуснете назад. Усетете разтягането на мускулите и задръжте така, вдишайте и се върнете в изходна позиция. Повторете няколко пъти.

Разтягането, последвано от масаж, ще облекчи болката в торса и болката, асоциирана с „прищипан” или притиснат нерв.

Тренировки за коригиране на стойката

Нещо друго, което може да работи добре за вас в случай на интекостална невралгия, е да коригирате позата на тялото си чрез изправителна гимнастика.

Това са няколко примерни упражнения, които даваме при тези проблеми:

Застанете изправени, рамената издърпани назад, опитайте се да не „вирите дупето” (тоест преместете таза напред и стегнете седалищните мускули). Оттук отворете гръдната клетка и разтегнете интеркосталните мускули, като разположите ръцете си отстрани на тялото, а лактите го докосват. Завъртете ръцете си настрани докато юмруците ви не застанат в една линия с тялото ви. След това внимателно кръстосайте ръцете зад гърба си докато не усетите, че лопатките ви се притиснат. Направете 10-20 ротации напред и назад. Повтаряйте това упражнение през деня, или поне сутрин и вечер, за да облекчите напрежението и болката.

References

Article reviewed by Debbie C Last updated on: May 26, 2011

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *