Упражнения при сколиоза за спиране на прогреса ѝе кратка статия,с която ще  ви представя 12 препоръки на SOSORT за използването на специфични физиотерапевтични упражнения, публикувани в гайдлановете от 2016 година. Тези препоръки имат задължителен характер за всеки, който иска да предписва упражнения на деца и тинейджъри с идиопатична сколиоза, защото те са основани на цялостен обзор на научните доказателства до 2016 година.

Като рехабилитатор, който е обучен по две от методиките за корекция на идиопатична сколиоза- Шрот терапия и SEAS, съм се подписал, че трябва да работя според тези ръководни принципи. По тази причина смятам, че е много важно те да стигнат до обществото и хората да се насочват към терапевти, които ги уважават и спазват! Каня ви освен блога ми да последвате фейсбук страницата, където доста често качвам снимки от практиката с хора със сколиоза.  

упражнения при сколиоза

  1. Специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза са препоръчителни като първа стъпка за лечението на идиопатична сколиоза, за да предотвратят/ ограничат прогресията на деформацията и поставянето на корсет.
  2. Препоръчва се специфичните физиотерапевтични упражнения  за сколиоза да следват Консенсуса на SOSORT  и да бъдат базирани на 3D корекция, трениране на дейности от ежедневния живот, стабилизиране на коригираната стойка и обучение на пациета
  3.  Препоръчва се специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза да следват методите на една от Школите , коитo  показали ефективност с научни проучвания. (Може да прочетете повече за тези школи тук. Пример за такава школи са Шрот терапия е SEAS.
  4. Препоръчва се програмите със специфични физиотерапевтични упражнения за сколиоза да бъдат съставени от терапевт, който е специално обучен и акредитиран в един от посочените по-горе подходи (шрот терапия, seas)
  5. Препоръчва се специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза да бъдат предлагани от физиотерапевт, който работи в екип, с тясна кооперация между всички членове на екипа.
  6. Препоръчва се специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза да бъдат подбрани индивидуално, според нуждите на пациента, извивката и фазата на лечение, в която той/тя се намира.
  7. Препоръчва  специфичните физиотерапевтични упражнения да са винаги индивидуализирани, дори и ако се изпълняват в малка група (от пациенти).
  8. Препоръчва се специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза да се изпълняват редовно по време на лечението, за да се получат най-добри резултати.
  9. Препоръчва се терапевтите да прилагат система за сътрудничество, за да следят как се изпълняват упражненият.
  10. Препоръчва се терапевта редовно да изследва качеството, с което пациента изпълнява специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза.
  11. Препоръчва се трудността на специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза да бъде постепенно увеличавана, според възможностите на пациента.
  12. Препорчъва се всички физиотерапевтични упражнения за сколиоза да се преподават във взаимоотношение 1 към 1, за да се подсигури наличието на идивидуализирана грижа,  докато редовното изпълнение на упражнения  може да се извършва в домашни упражнения за сколиоза или малки групи.

упражнения при сколиоза

Източникът на тези препоръки са публикувани тук. Отделете време, за да ги разгледате и прочетете. Благодаря ви, че прочетохте тази кратка статия.

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *