Усложненията , които могат да настъпят при хора с гипсова превръзка и адекватни действия, с които да ги предотвратим

Гипсова превръзка

Гипсовата превръзка все още намира приложение в практиката, въпреки навлизането на материали  като фибростъклото, пластмасата и метала, от които се изработват ортези и шини в 21 век.

Предимствата на гипсовата превръзка са няколко:

1. Все още са безплатни за пациента и не натоварват бюджета на лечебните заведения.

2. Лесни за моделиране и добре прилягат около крайника на пациента.

3. От гледна точка на здравина и сигурност са се доказали многократно.

Някои от недостатъците и са:

1. Сравнително голямата тежест, която може да натовари един отпаднал или възрастен човек.

2. Хигиената на превръзката или попадането на малки предмети между гипса и кожата може да причини неприятни усложнения.

Миризмата, която може да се развие, ако измокрите гипсовата превръзка. Трябва да знаем, че веднъж появи ли се миризма, много трудно ще се отървем от нея. Мерки срещу миризма са две:

1. Да не мокрим гипса и да не допускаме влага или избиване на пот под гипса.

2. Изработване на нова гипсова превръзка.

Ще напиша статия за хигиената на  човек носещ гипсова превръзка е нещо. В тази статия няма да разглеждаме повече аспекти на хигиената и.

Усложненията, които могат да настъпят в следствие на гипсовата превръзка.

Искам да уточня, че тази статия не атакува използването на гипс в наши дни- НАПРОТИВ. Това е една безплатна алтернатива за много хора, които не могат да си позволят оперативно лечение. Тя наистина удължава функционалното възстановяване на пациентите. Понякога може и да доведе до излишно залежаване на възрастни хора, декубитални рани , неврологични увреди, некроза и Фолкманова контрактура.

Но гипсовата превръзка не е свързана с нарушаване на целостта на кожата и с усложненията на една голяма хирургическа интервенция. Тук е ролята на ортопеда да прецени възможностите, основавайки се на тежестта на травмата, възрастта на пациента, всички нужни изследвания, придружаващи заболявани , както и да запознае пациента с тези възможности добре, за да получи СЪГЛАСИЕТО му. След всичко това идва избора на лечение.

Усложнения от гипсовата превръзка

Гипсовата превръзка е комбинация от стерилен гипс, който може да се разтвори отделно . В такъв случай трябва да се обърне внимание дали стерилния гипс е свободен от примеси, дали е държан в сухо помещение. Гипсът е много хидроскопичен материал, което може да доведе до формиране на топчета в гипсовата смес. Тези топчета веднъж попаднали в гипсовата превръзка, могат да  раздразнят  кожата и дори да предизвикат некротични изменения, които в медицината наричаме декубитални рани. За наша радост от доста години  се използват бинтове, които фабрично са оваляни в гипс. Бинтът се явяват арматурата, която държи гипса и дава формата на отливката. Бинтът не трябва да е прегънат или набръчкан, за да не притиска и дразни кожата.

Гипсовата превръзка е твърда!

Това е ясно за всеки от нас и търсено от ортопедите качество! Но то може да доведе до усложнения! Горе посочихме едно от тях- възпалителни и некротички промени в кожата под гипса. По тази причина преди поставянето на гипсовата превръзка целият крайник, а понякога само зоните, които са най-застрашени от притискане в гипса, се обвиват в чист памук и бинт или специално предвидено за целта трико.

Типични места, на които може да бъде притисната кожата са: лакът, китка, голям трохантер, сакралната кост, горния преден бодил на хълбочната кост, глезен, коляно.

Усложнение се явяват смутеното лимфо и кръвообръщение след прясно поставена гипсова превръзка.

Откритата или закритата фрактури са тежки травматични моменти , при които има хематом, отток и увеличаване на обема на засегнатия крайник обвит от гипсовата превръзка. Както посочихме по-горе: гипсовите превръзки са твърди. Отичането и увеличаването на обема на крайника изпраща меките тъкани в пряк контакт с твърдите вътрешни стени на гипсовата превръзка. Тяхното разрастване е спряно и налягането, което течностите упражняват върху гипсовата превръзка се насочва, като механична сила със същата големина в обратна посока. Започва едно притискане, което в началото смущава венозния оток на кръвта от крайника, но артериалното кръвообръщание е все още запазено. Това означава, че в крайника се влива свежа кръв, но венозната кръв не се отича добре. Този порочен кръг води до още по-голям оток и прекъсване на артериалното кръвообръщение. Промяната на цвета на пръстие на крайника са сигурен признак за такъв процес, ако това се случи задължително трябва да се алармира лекуващия лекар. Не трябва да се стига до прекъсване на артериалния ток.

Признаци за смутената венозна циркулация са болката при движение на пръстите, синьо- виолетовия цвят на кожата. отока. При притискане на кожата или нокътя на пациента мануално. те остават побледнели или не възвръщат бързо нормалния розов цвят. Ако имате подозрение за смутена циркулация трябва да се обърнете НЕЗАБАВНО към ортопед- травматолог.

Описахме механизма на притискане поради хематом, но има още няколко причини, които трябва да се споменат:

1. Стегната гипсова превъзка.

2. Може меката марлена превръзка да е прекалено стегната.

3. Може крайникът да е прекалено свит в лакът или коляно.

Какво да се прави при забелязване на циркулаторно смущение?

Както споменахме няколко пъти- ПОСЕТЕТЕ ОРТОПЕД- ТРАВМАТОЛОГ.

Крайникът трябва да се наблюдава и при нужда гипса да се разцепи, разтвори и дори свали. Първите 24 дори 48 часа са особено важни и критични! Понякога дори и след 48 час може да се случи такъв инцидент. Гипсовата превръзка може да е перфектно изпълнена, но това не е застраховка от нарушаване на циркулацията.

Друго усложнение е притискането на кожата, а където има кожа на някои места в тялото минават повърхностно разположени нерви, често разположени току над костна повърхност. Един достатъчно стегнат гипс, които може да причини увреждане на нерва, често сблъсква пациентите и колегите ми рехабилитатори освен с фрактури и неврологични увреди.

 

Едно просто правило за горния крайни наречено правилото на палеца( виж тук), е добър първоначален метод за откриване на увреждането на нервите на горния крайни. Въпреки това не можем да се осланяме на него. Неврологичното изследване и диагноза се поставя от НЕВРЛОГ!

Последно важно усложнение са декубиталните рани появили се заради твърде хлабава гипсова превръзка. Една добре сложена гипсова превръзка, може да стане халтава. поради резорбиране на хематома и разнасяне на отока. Ако забележите халтавост в гипса обърнете се към лекуващия ОРТОПЕД- ТРАВМАТОЛОГ! Обикновено тази халтавост се забелязва към 7-10 ден.

Това беше в общи линии синтезирано и събрано, приятели. На всеки се случва да счупи кост. Помнете. че лечение има и то трябва да е такова, че да е свободно от усложнения, за да улесни ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА рехабилитация след сваляне на гипса. Бъдете здрави и следете блога за още статии.

 

Източници:

Хирургия Ортопедия и Травматология на Л. Данов

http://orthopedics.about.com/od/castsfracturetreatments/f/castsmell.htm

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *