Колко тежка трябва да е раницата на детето ми, когато отива на училище?

Спомням си много добре колко мъка виждах преди да влезна в пубертета. Ходене на училище, тежката раница, многото учебници, помагала, учебни тетрадки, химикали, молив, линия, пергелче, транспортир, обувки и дрехи за физическо възпитание.  Родителите ми нямаха възможност да ме карат, а и тогава я нямаше тази мода да се возят децата до входната врата от загрижените родители. После влезнах в гимназията и нещата станаха по-лесни. В гимназията един химикал и една тетрадка винаги са достатъчни.

uchenik ranica

Колко тежки наистина трябва да са ученическите раници на децата?

В стремежа си да ги предпазим от гръбначни изкривявания и преумора възможно ли е да ги лишаваме от едно добро упражнение?  В тази статия ще ви представя в синтезиран вид резултатите на едно проучване наречено: „ Влиянието на теглото на раницата на биомеханичните и физиологичните отговори при децата по време на ходене по бягаща пътечка.“  Няколко са екипите провели проучването от 3 различни университета: „Хонгконгския Китайски Университет“- град Хонг Конг; Отавския Университет, град Отава, Канада; Немския Спортен Университет,  град Кьолн, Германия.

Авторите са Юлиан Хонг, Джинг Ксиан Ле и Герт- Петер Бюгерман

Проучването накратко:

Изучаване на биомеханичния и физиологичен отговор на детския организъм при носене на раница с натоварване от 0% от собственото тегло(това е била контролната група), 10% от телесното тегло, 15 % и последната четвърта група е носела раници тежащи 20% от собственото тегло на децата.  Децата трябвало да ходят върху пътечка по 20 минути като за това време се следял техния дихателен обем, кислородна консумация, сърдечен ритъм и други показатели, наблюдавали са се промените в стойката и походката, за да се балансира тежестта върху трупа от раницата. Няма да ви превеждам цялото проучване, защото то е доста обширно, включва таблици, фигури, графики и още всякакъв вид разнообразни данни. Ако желаете да го прочетете може да го намерите в книгата: „ Routledge Handbook of Biomechanics and Human Movement Sience” . Намира се на страница 459 до 470. Ако някой желае да го прочете може да го издири и да се тормози .

Изводите от това проучване в две изричения

 До 10% от телесното тегло не се наблюдават статистически значими промени в походка или стойката  на детето. Сърдечно съдовата и дихателната система добре се справят с натоварването като физиологичните показатели не са се повишили значително.

Всичко се променя, ако раницата е по-тежка от 10% от собственото тегло. Мускулите на корема, гърба и краката са принудени да работят повече, за да поддържат баланса и походката, наблюдава  се привеждане напред на трупа, променят се и други показатели при походката на детето. Вследствие на това, че центъра на тежестта се премества по-високо, поради привеждането напред мускулите на детето са подложени на още по-голям стрес. Физиологичните показатели на детето се променят, енергийната консумация се повишава, систолното кръвно налягане се повишава, сърдечния ритъм и дихателната честота се повишава. Времето за нормализиране на физиологичните показатели след 20 минутно натоварване се удължава/ което значи, че детето е задъхано, с повишен пулс… уморено/.

Самата научна статия не прави изводи дали носенето на раници над 10% собствено телесно тегло е вредно за детето. В нея само се описват физиологичните и биомеханични промени, които извършва детския организъм, за да се справи с по-тежката раница. Проучването твърди, че раници по-тежки от 10% собственото тегло на детето променя биомеханиката при ходене както и натоварва сериозно дихателната и сърдечно-съдовата системи.

Какво ще рече 10% от телесното тегло? Ако детето ви тежи 24 кг една раница напълнена с учебници трябва да тежи 2.4 кг, за да отговаря на 10% от теглото на детето.

Какви изводи си правите от прочетеното тук? Ще се радвам да ги видя в коментарите под статията!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *