Познати са повече от 200 вида онкологични заболявания, които се изразяват в неконтролируем растеж на клетките в някоя от тъканите на тялото.  На практика безсмъртни, тези ракови клетки са едно от нещата, с които нашата имунна система се бори постоянно, но каква е реакцията им към физически упражнения? Може ли и трябва ли да правим упражнения при/ след  рак?

Във всеки един момент определена клетка в нашето тяло може да се промени в ракова клетка и да започне да се дели във всяка една тъкан в човешкото тяло. Няма истинско лечение на раковите заболявания на този етап. Редовната профилактика, навременния скрининг, образоването на населението за рисковите фактори и наследствената обремененост, са първата линия на защитата, защото е по-добре да не допуснем развитието на рак, отколкото да го лекуваме.

онкологични заболявания

От гледна точка на лечение, съвременната медицина ни е дала химиотерапия, лъчетерапия (която става все по-прецизна) радикални хирургически операции, при които се отстраняват части от органи или цели органи и последваща рехабилитация и профилактика. Животът на човек със злокачествено  заболяване е тежък, качеството може да се влоши много и това да доведе до тревожност, избухливост и депресия.

Къде се намесват физическите упражнения в профилактиката и лечението на раковите заболявания?

Както споменахме, има над 200 онкологични заболявания. В тази научно-популярна статия няма да можем да разгледаме всички. Ще се спрем на 6  вида рак:

Рисковите фактори за развитие на раково заболяване са доста:

 

упражнения след рак
метастази

Като имаме предвид изброените рискови фактори, някои от тях зависят от нас, а други- не зависят. Много лекари и терапевти смятат, че превенцията на онкологичните заболявания лежи върху три стълба: здравословна диета, контрол на телесната маса, физически упражнения. През годините са създавани гайдлайнове, които да водят терапевти и лекари в предписанията си към онкоболните. През 2016 година излиза най-новото научно проучване, което е с високо ниво на стойност: систематично ревю на научните доказателства и гайдлайнове до 2016 година. Темата на това ревю е: “ Придържане към насоките за профилактика на рака по отношение на диетата и физическата активност и крайните резултатите от рака“ 

Резултатите, които са публикувани в това ревю, могат да бъдат сумирани по следния начин:

Като цяло, намаляването на раковите инциденти е в порядъка на 10- 60% , при спазване на добра диета и прилагане на физически упражнения и движение .

Устойчива и значима редукция на риска от развиване на  онкологични заболяваня, при придържане към насоките за диета и физическа активност, се наблюдават при три от изброените типа рак:

Резултатите при рак на белите дробове за противоречиви.

Резултатите при рак на простата и рак на яйчниците не показват някаква значима връзка между по-малко инциденти и  спазване на насоките за здравословна диета и физическа активност.

Разбира се, като всяко едно научно проучване и това не е перфектно и то си има своите ограничения, които са посочени в неговия край. В тази статия няма да ги разглеждаме.

Ползата от физическите упражнения и движението е възможно да лежи в ползотворните ефекти, които те имат върху имунната система, която се явява основен супресор на развитието на ракови клетки.

Не винаги е възможно ракът да бъде предотвратен. Всеки един от нас може да изтегли късата сламка и да се озове в ситуация, в която ще трябва да се бори за живота си.

Лечението, както описахме по-горе в тази статия,  е тежко и води до изнемощяване и често до загуба на част от орган или на цял орган. Почти задължително е част от лимфните възли, които се намират в района на раквото новообразование, е да бъдат отстранени. Това в дългосрочен план може да доведе до застойни процеси и до развитие на лимфедем. 33% от оперираните жени, които са преживели рак на гърдата, ще развият лимфедем. 40% от тях ще развият дългосрочен лимфедем и това сериозно ще влоши качеството им на живот (виж тук)

Физическото упражнение и движение е изключително важно в рехабилитационната фаза на рак на гърдата. Макар и все още не добре изследвано, влиянието на физическото упражнение и физическата активност в рехабилитационния период на онкоболните пациенти показва, че  те имат роля във възстановяването  (виж тук).

Преживели сте рак на гърдата или друг вид рак, лечението е билот тежко и е довело до едно хронично усложнения- лимфедем. Можем ли да правим упражнения при лимфедем и каква е ползта от тях в контекста на мануалния лимфен дренаж и противоотчната терапия? Това заслужава цяла една отделна статия, която ще отделим време да спишем, но краткия отговор е ДА! Този систематичн обзор на научните доказателства показва, че лимфедема се влияе добре от леки до средно тежки физически упражнения и те подобряват и субективните и обективните фактори. (виж тук)

Можем да твърдим, че физическите упражнения и движението имат позитивен ефект върху имунната функция, редуцират оксидативния  ефект и растежните фактори (виж тук) и разбира се, носят всички позитивни адаптации, свързани с повишаване на: сила, издържливост, подобряване на изнемощялостта и лесната уморяемост, координация и баланс.

 Не трябва да забравяме, че монетата винаги има две страни!

Тежките странични ефекти  от лечението на раковите заболяванията могат сериозно да нарушат способността на пациентите да понасят физическо натоварване. То е чудесен стресор, който носи ползи, но само, ако е добре дозиран. В това научно проучване може да прочетете повече по тази тема. (виж тук).

Къде е незаменимо физическото натоварване при ракови заболявания?

Когато сравняваме фармакологично лечение, психологическа терапия и физическо натоварване  (физиотерапия) при третирането на отпадналост след лечение на рак, можем да се позовем на този мета-анализ от 2017 година, който ясно показва, че физическата активност и упражненията, както и психологическите интервенции, постигат добри резултати по време и след лечението на рака, докато фармакологичните решения не постигат този ефект. (виж тук)

 

Винаги търсете консултацията на здравен специалист. Тази публикация не замества такава консултация.
Ако считате, че работа ни е полезна последвайте фейсбук страницата Физиотерапевт БГ ЕООД и споделете това съдържание, за да стигне до повече хора!
___________________________________________
При въпроси или за записване на часове 0898663479 за град Пловдив, ул. Тодор Александров 7, Физиотерапевт БГ ЕООД
webpage: https://physiobg.com/
YouTube: #RehabilitationPlovdiv
Instagram: fizioterapevtbg_eood
‍Facebook: Физиотерапевт БГ ЕООД
Тодор Александров 7, гр. Пловдив

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *