Не е тайна, че нацията застарява! Във всяко едно семейство може да дойде момент, в който човек да загуби възможността си да се самообгрижва поради дълбока старост и произтичащите от това: деменция, мускулна слабост, ставна скованост и обездвижване, заболявания на различните органи и системи, падания.

Много от нещата, които ще прочетете в тази статия са приложими за човек от всяка възраст, но има аспекти при възрастните и стари хора, които са строго специфични за тях. В тази статия ще се постарая да засегна нещата, които смятам, че са важни като физиотерапевт. Тях казвам, когато съветвам някого за какво да внимава, ако ще полага грижа за човек в домашна среда.

Първото и най-важно нещо, което ме интересува, когато разговарям с някого е дали може да ме разбере, защото това ще определи ефективността на грижата, която ще получава

Деменцията е тихият убиец и това е ОСНОВНОТО нещо, за което трябва да внимаваме, когато общуваме и се грижим за възрастен или стар човек. Тя се промъква тихо и неусетно и нелекувана ще доведе до непоправими последствия. Деменцията не е едно заболяване, а термин, който като чадър обхваща различни видове симптоми.

Ако забележите объркване, загуба на ориентация, загуба на къса памет, промяна в настроенията, не чакайте, а потърсете помощ от лекар, за да се смекчат тези симптоми и да се забави развитието на деменцията. Повярвайте ми, не се бавете, а действайте, за да си улесните живота и да запазите достойнството и доброто здраве на човека, за който трябва да се грижите.

Второто нещо, което ме интересува е дали възрастния човек е с благ характер или по природа е суров и тежък/агресивен

Ако тези черти не са смекчени, а усилени от старостта, грижата ще бъде затруднена и ще изисква индивидуален подход и изключително внимание към нуждите на този човек. В такъв случай, бих ви посъветвал да потърсите и помощта на социален работник и психолог, за да се движи всичко възможно най-безболезнено и двете страни да запазят достойнството си, без това да е за сметка на грижата.

Смятам, че във всеки един случай добрият социален работник и психолог могат да ви дадат незаменими съвети, с които да устроите средата и да изградите правила, които възрасният човек трябва да следва. Да, правилно прочетохте- правила! Както децата следват правила, когато са под грижата на родителите, така и възратните и стари хора трябва да знаят какво е допустимо, за да запазят достойнството на човека, който се грижи за тях и да върви работата гладко.

Рискувате да се превърнете в роби на прищевките на един възрастен или стар човек, ако не последвате съвета ми! В желанието си да предоставите най-доброто на обгрижваният, ще навредите на здравето, мобилността и независимостта му. Колкото по-осъзнат е обгрижваният, толкова по-нужно е да се има ясен ежедневен план, както и правила, които да се следват.

Третото нещо, което ме интересува е колко мобилен е човекът?

Всички тези въпроси изискват определени мероприятия, които трябва да се усвоят и промени, които трябва да се направят, за максимално ефекивна грижа, която да мобилизира поне на 70-80 процента от възможностите на стария човек. Такива неща са: програма от упражнения, подбиране на правилно помощно средство, адаптиране на средата в жилището, приучава на ползване на тоалетния стол и т.н.

Четвъртото нещо, което ме интересува са инфекции или предпоставки за инфекции

Такава предпоставка може да е залежаването. То би могло да доведе до рани, които са широко отворена врата за всякакви опортюнистични бактерии. Колкото по-близо до ануса са тези рани, толкова по-притеснително е положението! Лекуването на раните е специализирана дейност и лечението би следвало да ви е назначено от квалифициран лекар или много опитна сестра, ако нямате достъп до медик/ фелдшер.

Друга причина за възникването на рани може да е нелекуван диабет! Никога не си позволявайте да пренебрегвате захарния диабет, дори и този, който се лекува с хапчето. Той е тиха и сигурна смърт. С диабет може се живее чудесен и пълноценен живот, но той трябва да се лекува адекватно и да се поддържат едни нормални и здравословни нива на кръвна захар.

Старческите сърбежи също са нещо, което може да отвори рани и да доведе до инфекции. Тяхната профилактика е тежка! Тя може да е свързана с поставяне на ръкавици, фиксиране нощно време и обилна хидратация на кожата.

Нелекувани зъби и лоша орална хигиена са нещо недопустимо! Човекът, който е под ваш надзор трябва да има най-доброто здраве на зъбите, венците и устата като цяло, за да се храни пълноценно и за да не възникнат инфекции, които по кръвен път да достигнат до сърце или мозък.

Здравето на белите дробове и дихателните пътища и наличието на хронични белодробни състояния и заболявания като: ХОББ, астма, хроничен бронхит и д.р. могат да са усложняващи фактори, ако човек се обездвижи, залежи и започне да отхрачва и откашля трудно. Това би могло да доведе до събиране на секрети! Адекватна позиционна терапия, вертикализиране, физическа активност, дихателни упражнения и редовно проветряване, както и излизане на чист въздуха са важни и не бива да се пренебрегват!

Последното, но не и по важност, е дали има катетър, или цистофикс. Тези неща могат да докарат инфекция. Ако има катетър, то трябва активно да се работи той да се махне. Ако е поставен цистофикс значи нещата са сериозни и хигиената и имунитета на обгрижвания човек трябва да са безупречни.

Петото нещо, което ме интересува е в какво състояние са кръвоносните съдове и сърцето и тяхната възможност да поддържат нормално за възрастта кръвно налягане и ритъм на работа!

Всякакви разширени вени водят до тромби, ако човек е обездвижен, възрастен, с неадекватна диета и лоши навици като пиене на алкохол и пушене на цигари. Нужно е движение, компресивни чорапи, промяна на навиците, лекарствена терапия и внимателно наблюдение от близки и специалист.

При висок холестерол и частино запушване на артерии нещата са не по-малко сериозни.

При диабет и наличие предсърдно мъждене опасността от инсулт, което по същество си е съдово заболяване с неврологични последици е огромна! Вниманието на обгрижващите хора трябва да изключително повишено и двигателната програма, диетата, добрия сън, спокоен и социален живот са изключително важни, за да се редуцира риска от изръсване на тромб и последваща смърт или инвалидизация, която значително ще снижи качеството и ще намали жизнения ресурс на човека, за който трябва да се грижите.

Не на последно място е и самата способност на сърцето да изпомпва адекватно кръв и да не задържа венозна или артериална кръв в крайниците или белите дробове! Сърдечната недостатъчност трябва да се наблюдава и лекува от кардиолог, а адекватна двигателна програма е нужно да се прилага редовно, за да се запази ресурса на сърдечната мускулатура.

Последното нещо, което ме интересува е дали стария човек е социален!

Липсата на социални контакти значително снижават качеството на живот. Ние имаме нужда от добра компания, за да живеем добре. Социалните хора живеят по-дълго, по-здраво и по-добре! Ако има човек, за който полагате грижи, намерете начин да осигурите достъп, за да може той или тя да стига по-лесно до социални мероприятия, които му / й харесват. Ако е трудно подвижен осигурете телефон, канете приятели, осигурете помощно средство или количка. Не оставяйте човека да линее.

С това изчерпах съветите и идеите, които исках да ви споделя в тази кратка статия! Тя не замества медицински съвет и не трябва да се интерпретира и прилага без консултацията от специалист. Надявам се, че ви е била полезна. Бъдете здрави и усмихнати приятели!

Comments

comments

7 Responses

  1. This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! נערות ליווי במרכז

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *