Не е тайна, че нацията застарява! Във всяко едно семейство може да дойде момент, в който човек да загуби възможността си да се самообгрижва поради дълбока старост и произтичащите от това: деменция, мускулна слабост, ставна скованост и обездвижване, заболявания на различните органи и системи, падания.

Много от нещата, които ще прочетете в тази статия са приложими за човек от всяка възраст, но има аспекти при възрастните и стари хора, които са строго специфични за тях. В тази статия ще се постарая да засегна нещата, които смятам, че са важни като физиотерапевт. Тях казвам, когато съветвам някого за какво да внимава, ако ще полага грижа за човек в домашна среда.

Първото и най-важно нещо, което ме интересува, когато разговарям с някого е дали може да ме разбере, защото това ще определи ефективността на грижата, която ще получава

Деменцията е тихият убиец и това е ОСНОВНОТО нещо, за което трябва да внимаваме, когато общуваме и се грижим за възрастен или стар човек. Тя се промъква тихо и неусетно и нелекувана ще доведе до непоправими последствия. Деменцията не е едно заболяване, а термин, който като чадър обхваща различни видове симптоми.

Ако забележите объркване, загуба на ориентация, загуба на къса памет, промяна в настроенията, не чакайте, а потърсете помощ от лекар, за да се смекчат тези симптоми и да се забави развитието на деменцията. Повярвайте ми, не се бавете, а действайте, за да си улесните живота и да запазите достойнството и доброто здраве на човека, за който трябва да се грижите.

Второто нещо, което ме интересува е дали възрастния човек е с благ характер или по природа е суров и тежък/агресивен

Ако тези черти не са смекчени, а усилени от старостта, грижата ще бъде затруднена и ще изисква индивидуален подход и изключително внимание към нуждите на този човек. В такъв случай, бих ви посъветвал да потърсите и помощта на социален работник и психолог, за да се движи всичко възможно най-безболезнено и двете страни да запазят достойнството си, без това да е за сметка на грижата.

Смятам, че във всеки един случай добрият социален работник и психолог могат да ви дадат незаменими съвети, с които да устроите средата и да изградите правила, които възрасният човек трябва да следва. Да, правилно прочетохте- правила! Както децата следват правила, когато са под грижата на родителите, така и възратните и стари хора трябва да знаят какво е допустимо, за да запазят достойнството на човека, който се грижи за тях и да върви работата гладко.

Рискувате да се превърнете в роби на прищевките на един възрастен или стар човек, ако не последвате съвета ми! В желанието си да предоставите най-доброто на обгрижваният, ще навредите на здравето, мобилността и независимостта му. Колкото по-осъзнат е обгрижваният, толкова по-нужно е да се има ясен ежедневен план, както и правила, които да се следват.

Третото нещо, което ме интересува е колко мобилен е човекът?

Всички тези въпроси изискват определени мероприятия, които трябва да се усвоят и промени, които трябва да се направят, за максимално ефекивна грижа, която да мобилизира поне на 70-80 процента от възможностите на стария човек. Такива неща са: програма от упражнения, подбиране на правилно помощно средство, адаптиране на средата в жилището, приучава на ползване на тоалетния стол и т.н.

Четвъртото нещо, което ме интересува са инфекции или предпоставки за инфекции

Такава предпоставка може да е залежаването. То би могло да доведе до рани, които са широко отворена врата за всякакви опортюнистични бактерии. Колкото по-близо до ануса са тези рани, толкова по-притеснително е положението! Лекуването на раните е специализирана дейност и лечението би следвало да ви е назначено от квалифициран лекар или много опитна сестра, ако нямате достъп до медик/ фелдшер.

Друга причина за възникването на рани може да е нелекуван диабет! Никога не си позволявайте да пренебрегвате захарния диабет, дори и този, който се лекува с хапчето. Той е тиха и сигурна смърт. С диабет може се живее чудесен и пълноценен живот, но той трябва да се лекува адекватно и да се поддържат едни нормални и здравословни нива на кръвна захар.

Старческите сърбежи също са нещо, което може да отвори рани и да доведе до инфекции. Тяхната профилактика е тежка! Тя може да е свързана с поставяне на ръкавици, фиксиране нощно време и обилна хидратация на кожата.

Нелекувани зъби и лоша орална хигиена са нещо недопустимо! Човекът, който е под ваш надзор трябва да има най-доброто здраве на зъбите, венците и устата като цяло, за да се храни пълноценно и за да не възникнат инфекции, които по кръвен път да достигнат до сърце или мозък.

Здравето на белите дробове и дихателните пътища и наличието на хронични белодробни състояния и заболявания като: ХОББ, астма, хроничен бронхит и д.р. могат да са усложняващи фактори, ако човек се обездвижи, залежи и започне да отхрачва и откашля трудно. Това би могло да доведе до събиране на секрети! Адекватна позиционна терапия, вертикализиране, физическа активност, дихателни упражнения и редовно проветряване, както и излизане на чист въздуха са важни и не бива да се пренебрегват!

Последното, но не и по важност, е дали има катетър, или цистофикс. Тези неща могат да докарат инфекция. Ако има катетър, то трябва активно да се работи той да се махне. Ако е поставен цистофикс значи нещата са сериозни и хигиената и имунитета на обгрижвания човек трябва да са безупречни.

Петото нещо, което ме интересува е в какво състояние са кръвоносните съдове и сърцето и тяхната възможност да поддържат нормално за възрастта кръвно налягане и ритъм на работа!

Всякакви разширени вени водят до тромби, ако човек е обездвижен, възрастен, с неадекватна диета и лоши навици като пиене на алкохол и пушене на цигари. Нужно е движение, компресивни чорапи, промяна на навиците, лекарствена терапия и внимателно наблюдение от близки и специалист.

При висок холестерол и частино запушване на артерии нещата са не по-малко сериозни.

При диабет и наличие предсърдно мъждене опасността от инсулт, което по същество си е съдово заболяване с неврологични последици е огромна! Вниманието на обгрижващите хора трябва да изключително повишено и двигателната програма, диетата, добрия сън, спокоен и социален живот са изключително важни, за да се редуцира риска от изръсване на тромб и последваща смърт или инвалидизация, която значително ще снижи качеството и ще намали жизнения ресурс на човека, за който трябва да се грижите.

Не на последно място е и самата способност на сърцето да изпомпва адекватно кръв и да не задържа венозна или артериална кръв в крайниците или белите дробове! Сърдечната недостатъчност трябва да се наблюдава и лекува от кардиолог, а адекватна двигателна програма е нужно да се прилага редовно, за да се запази ресурса на сърдечната мускулатура.

Последното нещо, което ме интересува е дали стария човек е социален!

Липсата на социални контакти значително снижават качеството на живот. Ние имаме нужда от добра компания, за да живеем добре. Социалните хора живеят по-дълго, по-здраво и по-добре! Ако има човек, за който полагате грижи, намерете начин да осигурите достъп, за да може той или тя да стига по-лесно до социални мероприятия, които му / й харесват. Ако е трудно подвижен осигурете телефон, канете приятели, осигурете помощно средство или количка. Не оставяйте човека да линее.

С това изчерпах съветите и идеите, които исках да ви споделя в тази кратка статия! Тя не замества медицински съвет и не трябва да се интерпретира и прилага без консултацията от специалист. Надявам се, че ви е била полезна. Бъдете здрави и усмихнати приятели!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *