Симптоми и знаци за лезии: Слeпи петна, виждане като в тунел и/или дневна слепота, нощна слепота, цветна слепота.

Тестове на очен нерв

Има три стъпки, които трябва да следватe, когато тествате втори краниален нерв.

1. Острота на зрението: при нормално зрение използвайте теста на Снелен с карта. При по-слабо зрение използвайте броене и движение на пръстите. При случаи, в които зрението е наистина слабо, използвайте възприемане и проектиране на светлина. Стандартни карти се използват при късогледство.

2. Рефлексът на червеното окo: С помощта на малко джобно фенерче или офталмоскоп, терапевта кратко осветява едно от очите на индивида като наблюдава стеснението на зеницата. Ако не се появи стесняване, възможно е някакво офталмично увреждане или множествена склероза. Приложете билатерално (и на двете очи).

3. Визуален полеви тест: терапевта седи на около метър пред индивида, който пък трябва да затвори едно от очите си. Докато пациентът гледа към носа на изследващия, терапевта държи една от ръцете си под и извън полезрението на индивида. Докато мести пръста си или химикал в двете посоки, изследващият постепенно издига ръката си, докато пациентът я види. Движението продължава докато пациентът не каже кога точно не може да види повече пръста. Тази техника трябва да се извърши вертикално, хоризонтално и косо като се сравняват двете визуални полета на очите на пациента.

Не се изненадвайте, ако откриете слепи петна в зрителното поле на пациентите. С други думи те виждат пръста с периферното си зрение, но го губят от поглед докато се движи и го виждат отново точно преди да се загуби от периферното зрение на другото им око. Загуба на централното зрение е често срещано състояние като макулна дегенерация или пигментация на ретината. Загубата на периферно зрение също не необичайна находка при тези тестове. Очаквайте статия свързана с офталмичното главоболие.

Източник: http://www.webmanmed.com/cranialnrv_files/optic.htm

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *